Fortyfikacje przeciwników
Fortyfikacje przeciwników
Jak napisalem w dziale "Marynarka Wojenna" przyczynek fortyfikacyjny dla Kolegi krakała:
fotografia serbskiej twierzy Kalemegdan (warto zwrócić uwagę, że most jeszcze stoi).
fotografia serbskiej twierzy Kalemegdan (warto zwrócić uwagę, że most jeszcze stoi).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Fortyfikacje przeciwników
Serbskiej jak serbskiej... Serbowie w 1914 posiadali, ale zbudowali to Turcy i Austriacy, więc twierdza należy do ich dorobku fortyfikacyjnego i zapewne reprezentuje cechy właściwe dla szkół narodowych obu krajów z odnośnego czasu. Nie znam Kalemegdanu więc nie wiem dokładnie, co tam jest czyje i jaki to dokładnie czas budowy. Jedno jest pewne - w 1914 taka twierdza już nie była nowoczesna, w starciu z nowoczesną artylerią ciężką i najcięższą była skazana na zagładę.
Wpadły mi niedawno w ręce takie oto fotografie prezentujące fortyfikacje przeciwników:
Ciekawe, ciekawe, choć nie nasze. Niestety ja w Modlinie nie siedzę, nie potrafię powiedzieć z głowy który to fort.
Na drugiej fotce te słynne koszary: https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdza_ ... tarska.jpg
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
To ja wiem, chodziło mi o to artyleryjskie zmodernizowane/przebudowane cudo z pierwszego zdjęcia. Nie znam twierdzy modlińskiej, sam byłem tam tylko na trzech fortach (II Kosewo, XVI, D8) i to na pewno nie jest żaden z nich. Artyleryjski, ale głęboko zmodernizowany, z przekształconymi wałami (w ramach modernizacji dostosowanymi dla piechoty, już bez artylerii), z tradytorami nadstawionymi na skrzydłach koszar szyjowych. Te koszary szyjowe przełamane na osi mnie frapują, Rosjanie zasadniczo robili prostokreślne....
No to Kolego krakale kolejne fotografie fortyfikacji rosyjskich.
Wykonane zostały przez lotników z Flik 10:
Wykonane zostały przez lotników z Flik 10:
P.S. zapomniałem dopisać, że chodzi o Brześć Litewski