Lotnisko polowe w Tarnowie -Lipiu
-
Lotnisko polowe w Tarnowie -Lipiu
Kupiłem ostatnio książkę Waszego ulubionego autora "Lotnicze epizody znad c.k. Tarnowa 1914-1915" A. Olejko.
W kilku miejscach padaja słowa "lotnisko w Tarnowie - Lipiu". Lipie to obecnie lasek, jest może bliżej znana lokalizacja tego lotniska?
W kilku miejscach padaja słowa "lotnisko w Tarnowie - Lipiu". Lipie to obecnie lasek, jest może bliżej znana lokalizacja tego lotniska?
Re: Lotnisko polowe w Tarnowie -Lipiu
Skaner wiedział, nie powiedział, a to było tak ...
A tak serio, nie mam pojęcia, o co dokładnie chodzi. W jakim okresie miało to lotnisko działać?
A tak serio, nie mam pojęcia, o co dokładnie chodzi. W jakim okresie miało to lotnisko działać?
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Skaner wiedział, nie powiedział, a to było tak ...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
-
Na początku wojny, mniej więcej przy pierwszym oblężenie Przemyśla. Dokładne daty podam wieczorem, bo teraz nie mam dostępu do książki.
A Twoim ulubionym autorem to nie jest!?!?
Wiesz, na starym forum wykazaliśmy wielokrotnie, że Olejko ma zaskakująco luźne podejście do geografii (Wisłok, Wisłoka - jeden pies) i rzadko weryfikuje źródła. Być może sam nie wiedział dokładnie, gdzie to lotnisko było. Z tłumaczeniami zresztą też wygrywała luźna interpretacja, bo używanie słowników znacznie spowalnia proces przygotowywania książek. Jak się idzie na żywioł, pomija np. przedrostek czasowników złożonych, to można wydawać co roku książkę i kilka artykułów (spójrz sobie na daty jego publikacji chociażby na Wiki).
Nie odmawiam mu pasji do lotnictwa, która mogła go zmotywować i doszedł to tego, gdzie to lotnisko było, ale np. postanowił się wiedzą nie dzielić. Z drugiej strony dość jest przykładów tego, że ludzie habilitacją, a już obowiązkowo z profesorem zwyczajnym, uznają, że fact checking jest poniżej ich godności
Wiesz, na starym forum wykazaliśmy wielokrotnie, że Olejko ma zaskakująco luźne podejście do geografii (Wisłok, Wisłoka - jeden pies) i rzadko weryfikuje źródła. Być może sam nie wiedział dokładnie, gdzie to lotnisko było. Z tłumaczeniami zresztą też wygrywała luźna interpretacja, bo używanie słowników znacznie spowalnia proces przygotowywania książek. Jak się idzie na żywioł, pomija np. przedrostek czasowników złożonych, to można wydawać co roku książkę i kilka artykułów (spójrz sobie na daty jego publikacji chociażby na Wiki).
Nie odmawiam mu pasji do lotnictwa, która mogła go zmotywować i doszedł to tego, gdzie to lotnisko było, ale np. postanowił się wiedzą nie dzielić. Z drugiej strony dość jest przykładów tego, że ludzie habilitacją, a już obowiązkowo z profesorem zwyczajnym, uznają, że fact checking jest poniżej ich godności
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Źródła zbliżone do dobrze poinformowanych twierdzą, że źródłem zła wszelakiego jest nie sam autor, jeno studenci, którzy mu opracowują stosowne fragmenty...Ursi pisze: ↑20 wrz 2019, 09:39Wiesz, na starym forum wykazaliśmy wielokrotnie, że Olejko ma zaskakująco luźne podejście do geografii (Wisłok, Wisłoka - jeden pies) i rzadko weryfikuje źródła. Być może sam nie wiedział dokładnie, gdzie to lotnisko było. Z tłumaczeniami zresztą też wygrywała luźna interpretacja, bo używanie słowników znacznie spowalnia proces przygotowywania książek. Jak się idzie na żywioł, pomija np. przedrostek czasowników złożonych, to można wydawać co roku książkę i kilka artykułów (spójrz sobie na daty jego publikacji chociażby na Wiki).
Koledzy szanowni, słysząc słowo "lotnisko" nie wyobrażajcie sobie betonowych pasów startowych, stalowych hangarów, zbiorników z paliwem, budynków itp.
To był zapewne w miarę równy kawał łąki w okolicy na którym raz czy kilka razy wylądowały samoloty i tyle - takie to i było "lotnisko". Potem zarosło to krzakami, drzewami i najstarsi ludzie nie pamiętają gdzie to było. W tym przypadku ważna jest okolica (nawet w przybliżeniu) a nie dokładna lokalizacja przy pomocy współrzędnych z GPS-u.
Może to własnie teraz to ten lasek, który wyrósł w okresie ponad 100 lat.
To był zapewne w miarę równy kawał łąki w okolicy na którym raz czy kilka razy wylądowały samoloty i tyle - takie to i było "lotnisko". Potem zarosło to krzakami, drzewami i najstarsi ludzie nie pamiętają gdzie to było. W tym przypadku ważna jest okolica (nawet w przybliżeniu) a nie dokładna lokalizacja przy pomocy współrzędnych z GPS-u.
Może to własnie teraz to ten lasek, który wyrósł w okresie ponad 100 lat.
P.S. przepraszam, pomyliłem się; na lotnisku polowym nie ma betonowych pasów startowych a z płyt stalowych lub siatki.
K.Wielgus na mapkach w publikacji "Z galicyjskich pół wzlotów" zaznacza jakieś lotnisko połowę w Tarnowie, ale w tekście nie rozwija tematu
Już o czymś takim słyszałem, ale dowodów nie mam. Widziałem natomiast jak pracuje z „archiwaliami” (które były opracowaniami, tyle że przechowywanymi w archiwum). Autor, nawet jak mu ktoś pomoże, powinien składać z głową, ale jak liczy się czas (punkty, punkty!) i efekciarstwo, to potem mamy wzajemnie wykluczające się stwierdzenia i pogardę dla rzeczywiście istotnych szczegółów przy jednoczesnym szpanowaniu wikipedyjną erudycją.
Nigdy sobie tak tego nie wyobrażałem. Jest zresztą sporo fotek: „klepisko”, parę namiotów i wsio. Wiele po tym pozostać nie mogło.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.