Kappenabzeichen
-
Re: Kappenabzeichen
Nie bylo potrzeby wiercenia zadnych otworow w helmie. Tam najzwyczajniej wyciagneli jednen z nitow mocujacych wkladke do czerepu i zastapili go oddznaka. Pradopodobnie do odwrotu kappena przylutowali nit mocujacy wkladke i zalozyli go sporotem ale juz z dekoracja na zewnatrz. Nieslychanie rzadka modifikacja w helmie, pierwszy raz sie z tym spotkalem.
To okazuje się że sposób mocowania jest ciekawszy niż myślałem.
Czyli miejsce się zgadza? Jeśli tak to takie rozwiązanie jest najsensowniejsze.CK Dezerter pisze: ↑11 maja 2020, 18:09Tam najzwyczajniej wyciagneli jednen z nitow mocujacych wkladke do czerepu i zastapili go oddznaka.
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"
Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag
Więc chyba i złe od dobrego?"
Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag
Z Kappenami (wtedy nie wiedzialem jeszcze co to jest) zetknąlem się po raz pierwszy "na żywo"
w niezapomnianym roku 1989. Pracowałem wtedy na Węgrzech (stąd mam całkiem inne wspomnienia o upadku
systemu). Którejś wiosennej niedzieli w Budapeszcie zobaczyłem człapiącego, nędznie ubranego staruszka.
Na głowie miał wymietoloną czapkę jakby wojskową z przypiętymi różnymi blaszkami po bokach a na wyświeconej
marynarce kilka medali na smiesznych trójkątnych wstążkach.
Może i nie zwróciłbym na niego uwagi, gdyby nie to, że mijający go oficerowie i żolnierze, wtedy jeszcze Ludowej
Armii Wegierskiej stawali na baczność i salutowali mu.
w niezapomnianym roku 1989. Pracowałem wtedy na Węgrzech (stąd mam całkiem inne wspomnienia o upadku
systemu). Którejś wiosennej niedzieli w Budapeszcie zobaczyłem człapiącego, nędznie ubranego staruszka.
Na głowie miał wymietoloną czapkę jakby wojskową z przypiętymi różnymi blaszkami po bokach a na wyświeconej
marynarce kilka medali na smiesznych trójkątnych wstążkach.
Może i nie zwróciłbym na niego uwagi, gdyby nie to, że mijający go oficerowie i żolnierze, wtedy jeszcze Ludowej
Armii Wegierskiej stawali na baczność i salutowali mu.
Mi niestety nie dane było zobaczyć noszonych na żywo kapenów . Moja "miłość" do kapenów zaczęła się jakieś 18 lat temu gdy na raczkującym jeszcze allegro zobaczyłem odznakę z aniołem pochylającym się nad żołnierskim grobem. Niestety wtedy jej nie kupiłem, udało się kilka lat później i to nawet dzięki temu forum (jego starej wersji ). To tej pory uważam że to jest najlepszy projekt odznaki jaki widziałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kurcze , gdzieś już go widziałem. Nie wiedziałem że ma cekańskie proweniencje. Jest naprawdę piękny.
Zdradzisz więcej informacji o tym kappenie ?
Zdradzisz więcej informacji o tym kappenie ?
Bella qerant alii, tu felix Austria nube
W końcu przeglądając wspomnienia polaków z armii austro-węgierskiej udało mi się trafić na fragment dotyczący kappenabzeichen.
"Ponieważ obecnie pułk był na froncie rosyjskim, przeto rocznicę swej chwały obchodził w ten sposób, że każdy oficer przynależny do pułku lub dawniej w nim służący lecz będący choć krótki czas obecnie na froncie, otrzymywał sporządzony przez złotnika w Warszawie znak pułkowy w formie tarczy herbowej ze srebra, emaliowanej niebiesko z cyfrą 13 i rogatywką czerwoną z czaplem piórem na wierzchu do noszenia na prawej piersi; podofic. i ułani otrzymywali trochę skromniejsze odznaki."*
Poniżej wspomniana odznaka.
W innym miejscu autor wspomina o innej odznace czapkowej.
"Uprawniony byłem do noszenia odznaczeń:(...)
7. Odznaka jubileuszowa 13 p.uł.austr. - na prawej piersi,
8. Odznaka okupacyjna guberni - na prawej piersi."*
Co ciekawe autor wspomina, że obie odznaki powinny być noszone na prawej piersi co kłóci z wytycznymi z Okólnika z 14 grudnia 1916 dział XII, nr 13500 (nie wiem czy nazwa jest właściwa, jak coś to proszę o poprawienie mnie), w których wskazano że odznaki mają być noszone z prawej strony czapki.
Odznaka okupacyjna guberni to prawdopodobnie jest odznaka ze zdjęcia poniżej. Co ciekawe Autor na jednym ze zdjęć ma ją przypiętą na czapce z lewej strony.
Przy okazji mam prośbę jeżeli ktoś z szacownego towarzystwa trafi na jakieś informację dotyczące kappenabzeichen w wspomnieniach z epoki to proszę o informację.
* cytowane przeze mnie fragmenty pochodzą ze wspomnień Henryka Mieroszewskiego.
"Ponieważ obecnie pułk był na froncie rosyjskim, przeto rocznicę swej chwały obchodził w ten sposób, że każdy oficer przynależny do pułku lub dawniej w nim służący lecz będący choć krótki czas obecnie na froncie, otrzymywał sporządzony przez złotnika w Warszawie znak pułkowy w formie tarczy herbowej ze srebra, emaliowanej niebiesko z cyfrą 13 i rogatywką czerwoną z czaplem piórem na wierzchu do noszenia na prawej piersi; podofic. i ułani otrzymywali trochę skromniejsze odznaki."*
Poniżej wspomniana odznaka.
W innym miejscu autor wspomina o innej odznace czapkowej.
"Uprawniony byłem do noszenia odznaczeń:(...)
7. Odznaka jubileuszowa 13 p.uł.austr. - na prawej piersi,
8. Odznaka okupacyjna guberni - na prawej piersi."*
Co ciekawe autor wspomina, że obie odznaki powinny być noszone na prawej piersi co kłóci z wytycznymi z Okólnika z 14 grudnia 1916 dział XII, nr 13500 (nie wiem czy nazwa jest właściwa, jak coś to proszę o poprawienie mnie), w których wskazano że odznaki mają być noszone z prawej strony czapki.
Odznaka okupacyjna guberni to prawdopodobnie jest odznaka ze zdjęcia poniżej. Co ciekawe Autor na jednym ze zdjęć ma ją przypiętą na czapce z lewej strony.
Przy okazji mam prośbę jeżeli ktoś z szacownego towarzystwa trafi na jakieś informację dotyczące kappenabzeichen w wspomnieniach z epoki to proszę o informację.
* cytowane przeze mnie fragmenty pochodzą ze wspomnień Henryka Mieroszewskiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Widać..... i w epoce bzdury o kappenach pisali.
Pytanie o repliki ( bo tak pod kątem rekonstrukcji), czy ktoś zna producenta replik "kappenów" i ewentualnie stronkę gdzie można zerknąć na to. Na polskim allegro i aukro nie znalazłem nic.