Kwatery wojenne na cmentarzach żydowskich
Kwatery wojenne na cmentarzach żydowskich
Pretekstem do założenia tego wątku była moja niedawna wizyta w Tarnowie.
Otóż chciałem odwiedzić cmentarz 201. To kwatera wojenna na cmentarzu żydowskim.
Okazało się, że cmentarz jest zamknięty, więc wejście na cmentarz wojenny jest niemożliwe. Nie wszedłem.
Piszę o tym, ponieważ to mój kolejny cmentarz żydowski na którym jest kwatera wojenna, a bez problemów wyjść tam nie można.
W ub.r. to samo mi się przydarzyło w Grybowie (cm.w. 130a) oraz w Bobowej na cm.w.132. Na tym w Bobowej ogrodzenie na prawo od bramy (na zboczu) jest bezmyślnie zaprojektowane lub wykonane i pozwala bez problemów pod kilkoma elementami tegoż wejść na cmentarz, co wykorzystałem.
Nie miałem problemu z wejściem na "90" w Gorlicach i ze zlokalizowaniem pochówków poległych podczas I w.św.
Jakieś podobne przykłady problemów z wejściem na takie cmentarze lub kwatery, jakieś przemyślenia?
Tak blisko tematu, artykuł Mirosława Łopaty z Magur 2003: Groby żydowskich żołnierzy na cmentarzach I wojny światowej w Beskidzie Niskim:
http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/cme ... wskich.pdf
Otóż chciałem odwiedzić cmentarz 201. To kwatera wojenna na cmentarzu żydowskim.
Okazało się, że cmentarz jest zamknięty, więc wejście na cmentarz wojenny jest niemożliwe. Nie wszedłem.
Piszę o tym, ponieważ to mój kolejny cmentarz żydowski na którym jest kwatera wojenna, a bez problemów wyjść tam nie można.
W ub.r. to samo mi się przydarzyło w Grybowie (cm.w. 130a) oraz w Bobowej na cm.w.132. Na tym w Bobowej ogrodzenie na prawo od bramy (na zboczu) jest bezmyślnie zaprojektowane lub wykonane i pozwala bez problemów pod kilkoma elementami tegoż wejść na cmentarz, co wykorzystałem.
Nie miałem problemu z wejściem na "90" w Gorlicach i ze zlokalizowaniem pochówków poległych podczas I w.św.
Jakieś podobne przykłady problemów z wejściem na takie cmentarze lub kwatery, jakieś przemyślenia?
Tak blisko tematu, artykuł Mirosława Łopaty z Magur 2003: Groby żydowskich żołnierzy na cmentarzach I wojny światowej w Beskidzie Niskim:
http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/cme ... wskich.pdf
-
Re: Kwatery wojenne na cmentarzach żydowskich
Na cmentarz żydowski w Bochni też nie dało się wejść ( klucz w muzeum na rynku. Trzeba było dzwonić i ktoś przyjeżdzał).Obecnie pierwsze ogrodzenie zamknięte tasiemką, a nad drugim przełożona drabina.
Problemy miałem dokładnie takie sam i metody ich rozwiązania też prawie takie same Tyle, że w Tarnowie miałem szczęście bo akurat robotnicy walczyli z jakim remontem i udało mi się wejść.
Zastanawia mnie cały czas dlaczego są zamknięte? Czy to wynika z faktu, że były dewastowane, czy np. takie wymagania mają gminy żydowskie?
Zastanawia mnie cały czas dlaczego są zamknięte? Czy to wynika z faktu, że były dewastowane, czy np. takie wymagania mają gminy żydowskie?
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"
Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag
-
Ja też większość kwater wojskowych na cmentarzach żydowskich odwiedziłem jak DAR.
Kirkut w Krakowie ma swojego "opiekuna" i niestety w szabas (sobota) moga odwiedzać go tylko wyznawcy judaizmu, potrzebne było drugie podejście.
Tam też wymagane jest nakrycie głowy (niekoniecznie jarmułka).
Kirkut w Krakowie ma swojego "opiekuna" i niestety w szabas (sobota) moga odwiedzać go tylko wyznawcy judaizmu, potrzebne było drugie podejście.
Tam też wymagane jest nakrycie głowy (niekoniecznie jarmułka).
-
W Grybowie miało miejsce wielkie sprzątanie kirkutu i wyznaczanie nowych odkrytych grobów masowych. Odsłonięto też pomnik (uroczystość w listopadzie 2019). Kirkut jest teraz ponoć cały czas otwarty, o czym zapewniał mnie znajomy, który brał udział w pracach na nim. W razie W klucze do niego są w pierwszym od bramy białym otynkowanym domu (pytać o Panią Anne Boruch.).
Nie byłem jeszcze na kirkucie w Jaśle, informacja przy bramie wskazywała iż klucze są w muzeum, tam mi powiedziano, że mają w urzędzie miasta, ale nie miałem już czasu sprawdzać. Wiesz coś na ten temat Janku?
Nie byłem jeszcze na kirkucie w Jaśle, informacja przy bramie wskazywała iż klucze są w muzeum, tam mi powiedziano, że mają w urzędzie miasta, ale nie miałem już czasu sprawdzać. Wiesz coś na ten temat Janku?
-
Niestety nie, nie ma na nim śladów po mogile żołnierzy z IWŚ, więc ten obiekt odwiedziłem tylko raz, chociaż często koło niego przejeżdżam. Obecnie obok trwają prace związane z budową nowego łącznika drogi w kierunku Nowego Żmigrodu.morganghost pisze: ↑12 maja 2020, 23:35...Nie byłem jeszcze na kirkucie w Jaśle, informacja przy bramie wskazywała iż klucze są w muzeum, tam mi powiedziano, że mają w urzędzie miasta, ale nie miałem już czasu sprawdzać. Wiesz coś na ten temat Janku?
Odbijanie się od bram kirkutów to, niestety, norma
Jeśli chodzi o Jasło to fotkę strzeliłem przez bramę dochodząc do wniosku, że skoro i tak brak śladów po kwaterze to nie ma większego sensu poszukiwać klucza...
Pytanie do znawców, a w zasadzie do znawcy Na cmentarzu żydowskim w Gorlicach zachowały się podobno dwie macewy żołnierskie czy to te? Forma i obecność wstążek tak by sugerowało ale pewności nie mam.
Przy okazji zmienił, lekko się dojazd na ten cmentarz. Nie wjeżdża się już prosto z ulicy Stróżowskiej tylko z nowo wybudowanej ulicy której nazwy nie ma puki co na googlach (z 50 metrów dalej jadąc od centrum). Przed cmentarzem postawiono również Sidur Przechodniów. Budowlę w kształcie gwiazdy Dawida na ścianach której umieszczono resztki macew, a przy niektórych również ich tłumaczenia. Muszę przyznać, że taka forma prezentacji wydaje mi się bardzo atrakcyjna.
Przy okazji zmienił, lekko się dojazd na ten cmentarz. Nie wjeżdża się już prosto z ulicy Stróżowskiej tylko z nowo wybudowanej ulicy której nazwy nie ma puki co na googlach (z 50 metrów dalej jadąc od centrum). Przed cmentarzem postawiono również Sidur Przechodniów. Budowlę w kształcie gwiazdy Dawida na ścianach której umieszczono resztki macew, a przy niektórych również ich tłumaczenia. Muszę przyznać, że taka forma prezentacji wydaje mi się bardzo atrakcyjna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To te.DAR pisze: ↑01 lis 2021, 22:42Na cmentarzu żydowskim w Gorlicach zachowały się podobno dwie macewy żołnierskie czy to te?
https://www.austro-wegry.eu/download/fi ... &mode=view
Przed cmentarzem postawiono również Sidur Przechodniów. Budowlę w kształcie gwiazdy Dawida na ścianach której umieszczono resztki macew, a przy niektórych również ich tłumaczenia.
Wrzucam zdjęcie tych macew, które wykonałem w 2022 r.
I zdjęcie z wnętrza wspomnianej budowy:
Przed kolejnymi, moimi dniówkami cmentarnymi mam pytanie:
jak jest w Brzesku z dojściem do cm. 275 i 276, czyli z wejściem na kirkut?
Jerzy Jasonek na swojej poczytnej stronie w 2019 roku pisał:
...brama wejściowa na kirkut zlokalizowana jest przy ulicy Czarnowiejskiej, jest ona jednak zamknięta - na tabliczce podany jest adres pod którym znajdują się klucze na cmentarz...
Jakiś czas temu dowiedziałem się, że dawniej na cmentarz można było wejść przez mur (wyrwa ? górą?) od wschodniej strony. Jak jest obecnie?