LIR 17 z Rzeszowa.
-
LIR 17 z Rzeszowa.
Witam.
Landwehr Infanterie-Regimenter Rzeszów Nr 17
Czy mógłby ktoś- bardziej zorientowany w temacie- napisać coś więcej na temat szlaku bojowego rzeczonego pułku?
Na Wikipedii coś tam niby pisze, ale tak bardziej ogólnie, a potrzebuję bardziej szczegółowo. Żeby było to ujęte w jakieś konkretne ramy czasowe: od- do.
Jeżeli nikt z szanownych forumowiczów nie dysponuje jakimiś gotowymi informacjami czy materiałami to niech mnie proszę ukierunkuje gdzie szukać.
Landwehr Infanterie-Regimenter Rzeszów Nr 17
Czy mógłby ktoś- bardziej zorientowany w temacie- napisać coś więcej na temat szlaku bojowego rzeczonego pułku?
Na Wikipedii coś tam niby pisze, ale tak bardziej ogólnie, a potrzebuję bardziej szczegółowo. Żeby było to ujęte w jakieś konkretne ramy czasowe: od- do.
Jeżeli nikt z szanownych forumowiczów nie dysponuje jakimiś gotowymi informacjami czy materiałami to niech mnie proszę ukierunkuje gdzie szukać.
Re: LIR 17 z Rzeszowa.
W książce "Wojskowa i wojenna korespondencja braci Lejów" znajdziesz szlak bojowy dywizji, do której tej pułk należał.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
-
WIELKIE DZIĘKI. Oprócz rzeczonego szlaku, znalazłem w niej rzecz chyba ciekawszą. Mianowicie co zajmowało głowę galicyjskiego chłopa służącego podczas wojny w ck Armii. Dla kogoś kto miał podobnego przodka w podobnej sytuacji - listy braci Lejów to rzecz bezcenna.
Bardzo się cieszę 

- Ministrant102
Hmmmm. Miałem przodka w 17LIR 2 kompania (; Poszukam w tej książce. Tylko wpierw muszę Ją znaleźć. Da się Ją gdzieś kupić? );
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak, napisz na [email protected]
- Ministrant102
Przypuszczalnie jak myślisz Panie Ursi ile będzie kosztować? Napisałem na ten adres
Od korespondenta, który obserwuje nasze forum, dostałem namiar na skan wspomnień żołnierza LIR:
Wspomnienia Kazimierza Żaka z Kolbuszowej, który służył w 17 p.p. Landwery.
http://cyfrowa.bibliotekakolbuszowa.pl/ ... 3-1994.pdf
Wspomnienia Kazimierza Żaka z Kolbuszowej, który służył w 17 p.p. Landwery.
http://cyfrowa.bibliotekakolbuszowa.pl/ ... 3-1994.pdf
Landwerzysta Smekala... Wspomnienia takze z walk pod Krakowem w listopadzie 1914. Dzięki Ursi!
- Ministrant102
O kurka dawno mnie tu nie było a okazuje się że coś nowego na tym poście jest (: Sprawdze o co biega dzięki Ursi. Co do książki o Braciach Lejach zdążyłem już przeczytać (; Pozdrawiam