Ten post to mój powrót na forum po kilku latach - w 2013 r. pomogliście mi odszukać informacje na temat brata mojej prababci Ignacego Skwary który służył w 3 przemyskim Pułku Artylerii Fortecznej imienia ks. Kinskyego - szczególnie chciałbym podziękować forumowiczowi z Czech, F Machalicy, którego informacje najbardziej pomogły w identyfikacji wojennych losów Ignacego.
Niestety przez te kilka lat, bardzo mało czasu udało się poświęcać mojej pasji, jaką jest historia - staram się ostatnimi czasy nadrabiać zaległości, szczególnie że jest ku temu okazja bo w sierpniu b.r. doszło w rodzinnej miejscowości moich przodków Targowiskach k. Krosna do niecodziennej uroczystości - pogrzebu brata Ignacego Skwary, Stanisława o istnieniu którego niewiele w rodzinie wiedzieliśmy - sprawa o tyle nietypowa że Stanisław zmarł w 1988 r. w Szkocji, gdzie przebywał po 1945 r. jako żołnierz który nie chciał i nie mógł wracać do Polski zagarniętej przez Stalina, a jego szczątki tak późno trafiły do ojczyzny ponieważ jego ostatnią wolą było być pochowanym w Targowiskach, a z kolei ostatnią wolą jego żony która zmarła w 2019 r. było spocząć u jego boku.
Ale koniec tego mojego wywodu i do rzeczy

Przy okazji pogrzebu udało się odnowić kontakt z rodziną z Krakowa, potomkami Pawła Skwary brata Ignacego i Stanisława, którzy otrzymali ze Szkocji dokumenty Stanisława. Okazało się że miał on bogaty przebieg służby w armii Austro-Wegierskiej - w czerwcu 1915 r. został pobrany do 45 p.p. i brał udział w bitwach:
- pod Czerniawką w Besarabii (niestety nie znalazłem informacji o takiej bitwie, podejrzewam że chodzi o zniekształconą nazwę Czerniowiec na dzisiejszej Ukrainie, tym bardziej że kolejne starcia w których brał udział znajdują się stosunkowo niedaleko)
- Rożniowem, Delatynem, Kutami - Delatyn i Kuty wiadomo południowo-zachodnia Ukraina nieopodal granicy z Rumunią, (Rożniów?) musiał być więc gdzieś niedaleko.
- Kordonpost w Karpatach Siedmiogrodzkich (dzisiejsza Rumunia)
- Azuga - dzisiejsza Rumunia dalej na południe
- Isonzo - tutaj sytuacja jasna i klarowna, pozostaje tylko określić w których z kilkudziesięciu bitew (proszę wybaczyć jeżeli coś pomieszałem piszę z pamięci) brał udział 45 p.p.
W odniesieniu do dzisiejszych granic Państw szlak bojowy 45p.p. na froncie wschodnim między V.1916 a VII 1917 r. (1.VIII Stanisław został skierowany do czeskich Milowic na kurs instruktorski z karabinów maszynowych, pytanie jeszcze w jakim okresie pułk został przerzucony na front włoski pod Isonzo) wyglądał mniej więcej tak:
Niestety poza szczątkowymi danymi na wikipedii nie znalazłem (albo tak słabo szukałem

Poza Isonzo, przytoczone miejsca bitew pułku też niewiele mówią - w związku z tym fajnie by było zebrać w tym temacie informacje na temat jednego z najbardziej "polskich" oddziałów C.K. piechoty. Poniżej jeszcze zdjęcie Stanisława z początków służby w C.K. Armii.