Bitwa Narodów pod Kaimem (Bieżanowem ;)

I wojna światowa (1914–1918)
Awatar użytkownika
piters

Re: Bitwa Narodów pod Kaimem (Bieżanowem ;)

Post autor: piters » 19 gru 2024, 19:37

Józek pisze:No i wyczyn Łukasika, który dołączył do swojej książki źródła przeczące temu co napisał.
Otóż to. Zastanawiałem się, w jakim celu przytoczono dzienniki rosyjskiej 11 DP, skoro nic bardzo bojowego się w nich nie dzieje i w opisie "drugiej bitwy" zasadniczo też nie. Doszedłem do wniosku, że być może dlatego, że te aneksy to najbardziej wartościowa część książki.
Józek pisze:Nowe wcielenie barona von Beschi idzie w stronę opiewania "bitwy artyleryjskiej" ale chyba jeszcze nie zdecydował gdzie ją umieścić
Przyznaję, że i ja przed 20 laty uległem lekturze prasy z epoki oraz opowieściom kilku osób tak, że święcie wierzyłem w "drugą bitwę". Podobnie zresztą, jak też w jakiś walny atak Rosjan w kierunku tego miasta. O ile "cud nad Rabą" dość szybko mi się zweryfikował na podstawie lokalnych źródeł, to teoria o natarciu 11 Korpusu na odcinek Kosocice - Rajsko dematerializowała się w mojej głowie odrobinę wolniej; głównie zresztą dlatego, że się tym przestałem bliżej interesować. Ale jak widać, prawdy objawione mają nadal wielu zwolenników i pewnie już tak zostanie.

Co do nowatorskiej teorii "bitwy artyleryjskiej": Należałoby zacząć od zdefiniowana, czym w ogóle jest bitwa artyleryjska, a przede wszystkim - czym w ogóle jest bitwa. W świetle teorii wojskowości za bitwę należy uznać bitwę pod Krakowem, rozpoczętą stosunkowo małymi siłami bitwę pod Limanową-Łapanowem, czy też pod Gorlicami-Tarnowem. Nie będą jednak bitwą - z formalnego punktu widzenia, a nie w mowie potocznej, która określenie bój jakoś gorzej trawi - wydarzenia pod Charzewicami, pod Szczepanowem, Myślenicami czy na wzgórzu 476 pod Wiśniową. Są to bowiem boje w skali czysto taktycznej, jakich w tym rejonie było wiele. Tak samo Kaim, pod względem skali to co najwyżej bój z wykorzystaniem artylerii, i również - jakich było wiele.
johan1968 pisze:No, taką - hmmm... - alegorią, opartą na powyższym modelarstwie i ja bym nie pogardził. Tylko - "wycieczki na wzgórze Kaim" - mogły by się stać, cokolwiek, mniej rodzinne (a i kard.Dziwisz - być może😎 - byłby trudniejszy do zaproszenia😄).
Myślę johanie1968, że wielu by tam tym chętniej kwiatki składało, gdyby taki motyw pomnika był ;)

johan1968

Re: Bitwa Narodów pod Kaimem (Bieżanowem ;)

Post autor: johan1968 » 23 gru 2024, 10:27

piters pisze:
19 gru 2024, 19:37
johan1968 pisze:No, taką - hmmm... - alegorią, opartą na powyższym modelarstwie i ja bym nie pogardził. Tylko - "wycieczki na wzgórze Kaim" - mogły by się stać, cokolwiek, mniej rodzinne (a i kard.Dziwisz - być może😎 - byłby trudniejszy do zaproszenia😄).
Myślę johanie1968, że wielu by tam tym chętniej kwiatki składało, gdyby taki motyw pomnika był ;)
Mój sarkastyczny cynizm (czyli - ZNAJOMOŚĆ Życia) oraz uwielbienie Człowieczeństwa, najpiękniej zapisanego, zaklętego - w powabie kobiecego ciała (no, OK, bądźmy szczerzy - starczy, nieokiełznany seksizm😉) - nie pozwalają mi nie zgodzić się z tą tezą. No, tylko te aspekty... wychowaczo-dydaktyczne. Oraz dobrostan serca osób duchownych... Eeee, nie ! - furda tam "cnotliwości" Dziwisza i tego drugiego Jego funfla 😎 ! - REALIZOWAĆ, na-ten-tychmiast !

ODPOWIEDZ