"Jura służył w 12. Pułku honwedów i jako „sztandowy” odszedł na front w „pierwszy bój”. Taki „pierwszy bój” przeżył pod Uhnowem w Galicji. Moskale rozbili ich „w puch” i panika, jaka ogarnęła madziarskich żołnierzy rozproszyła w drobny mak całe pułki, z których nie zostało prawie nic. Moskale bez większego oporu parli na Lwów. W Jaworkach Jura został pierwszy raz ranny i odjechał z frontu do Linken w Czechach."
Jakoś nie znalazłem tego pulku wśród jednostek walczących 27-28 sierpnia tamże, ale żem jest laik... A gdzie te Jaworki? (Wszystkie google prowadzą, wiadomo gdzie...). Czy Linken to Líně w kraju pilzneńskim?
Bitwa pod Uhnowem /Tarnoszynem
Bitwa pod Uhnowem /Tarnoszynem
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 18:23 przez Incubus, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Bitwa pod Uhnowem /Tarnoszynem
Pułk należał do 41. HID, Uhnów się zgadza. A "Jaworki" wg mnie to Jaworów, gdzie dywizja biła się około 13-14 września. Wobec Linken jestem bezradny, ale ja się nie znam na Hinterlandzie...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
-
A jak to się pisze w oryginalnej pisowni cyrylicą , czy nawet odręczną ? Zakładam taki oryginał tekstu...
Dzięki, Trotto!
@ AnteHorcica: "відїхав з фронту до Лінкену на Чехах"
@ AnteHorcica: "відїхав з фронту до Лінкену на Чехах"