3 Pułk Ułanów Austro Węgier
Re: 3 Pułk Ułanów Austro Węgier
W 1915/ 16 było już tak jak podałem wyżej.
Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące szlaku bojowego tego Pułku?
Wiem że po pradziadku została szabla i buty kawaleryjskie... Zaginely na początku lat 60 - szabla, buty zabrali już wcześniej żołnierze pełnej chwały i niezwycieżonej Armii Czerwonej w 1944r.Trotta pisze: ↑18 cze 2018, 07:21A nie chodzi o to, że jest to spieszony oddział (dywizjon strzelców kawalerii), należący (organizacyjnie, administracyjnie, być może nie taktycznie) do 3. Pułku Ułanów? W pierwszym roku wojny zwało się to Fussabteilung i zwykle było formowane z części pułku w polu, działało częściowo samodzielnie. Jak było później, nie wiem...
Skąd zatem takowe wyposażenie u piechura?? Wiem również że pradziadek miał problemy spowodowane długotrwałą jazdą konną. Stąd moje pytanie o zaszeregownie i tego oddziału. Czy istnieją jakieś dane dotyczące oznaczonych żołnierzy? Na zdjeciu widoczny jest prawdopodobnie Srebrny Medal za Dzielnosc 2 klasy. Wiem że odznaczonemu przysługiwał dodatek do emerytury
Ułani w spieszonych dywizjonach zachowali wyposażenie kawalerzystów.
Jeśli otrzymał odznaczenie przed 31 grudnia 1915 r. można sprawdzić w dwutomowym wydawnictwie bodaj z 1917 r.
Jeśli otrzymał odznaczenie przed 31 grudnia 1915 r. można sprawdzić w dwutomowym wydawnictwie bodaj z 1917 r.
Jest jakiś odnośnik internetowy do tej publikacji??
Witam serdecznie, czy może ktoś coś napisać o szlaku bojowym tej jednostki? Ewentualnie wskazać literaturę. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
-
Witajcie, również mój prapradziadek był wcielony do 3 Pułku Ułanów. Szlak bojowy prapradziadka udało mi się poznać dzięki Grunduchblaetter odnalezionych na FamilySearch.org:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2259751
Stacjonował w Samborze, a potem w Rzeszowie. Zmarł na sam koniec wojny w Sarajewie. Może jego losy wyszczególnione w dokumentacji powyżej naprowadzą Cię jakoś na losy pradziadka.
Powodzenia, Kuba
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2259751
Stacjonował w Samborze, a potem w Rzeszowie. Zmarł na sam koniec wojny w Sarajewie. Może jego losy wyszczególnione w dokumentacji powyżej naprowadzą Cię jakoś na losy pradziadka.
Powodzenia, Kuba
[/quote]Stacjonował w Samborze, a potem w Rzeszowie[/quote]
24 lutego 1910 roku ostatni szwadron 3.Pułku Ułanów opuścił garnizon w Samborze ku niekłamanemu żalowi jego władz i mieszkańców kierując się do Rzeszowa.
Ówczesna prasa zamieściła mały fotoreportaż z odjazdu szwadronu.
24 lutego 1910 roku ostatni szwadron 3.Pułku Ułanów opuścił garnizon w Samborze ku niekłamanemu żalowi jego władz i mieszkańców kierując się do Rzeszowa.
Ówczesna prasa zamieściła mały fotoreportaż z odjazdu szwadronu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
c.d.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Niesamowite! Wielkie dzięki. Wydawałoby się że już człowiek przekopał internet wszerz i wzdłuż, przez wszystkie przypadki odmienił w google ułan i Sambor, a tu się okazuje że nie.
Ukłony. Kuba
Ukłony. Kuba