Taki oto mam cytat z utworu literackiego, który, ogólnie rzecz biorąc, operuje mnóstwem danych, wydaje się, faktograficznych, ale w tym fragmencie jakoś mi się poszczególne nazwy nie kleją, pomijając te "pułki" w "pułku":
"Od kilku dni szalała bitwa pod Karczewem i Skrobowem. Było to jedno z najbardziej zawziętych zmagań w czasie znanej ofensywy rosyjskiego generała Brusiłowa w 1916 roku.
Rosyjskie granaty zniosły z powierzchni ziemi dwa równoległe pułki N-tego austro-węgierskiego pułku tak, że z nich obu złożono tylko jeden słabiutki batalion. Nie było trudno je rozbić. Tu, u źródeł dwóch rzek, Szczary i Serwecza pozycje kopano w podmokłej i gliniastej ziemi. Przez to okopy nie mogły być głębokie, aby nie podchodziła do nich woda;(...)
[Stepan Szuchewycz (uprzedzając - tak, ten porucznik armii A-W, stryj i obrońca Romana Szuchewycza w procesie lwowskim ) - "Wojna, to wojna"]. Czy, uwzględniając jakąś ew. realną lokalizację opisanych wydarzeń, można pokusic się o identyfikację owego "N-tego pułku"?
Ofensywa Brusiłowa
Re: Ofensywa Brusiłowa
Karczew - Korczowa, Karczowa (Карчова), d. Tuhanowicze.
Skrobowa - Skrobovo, Скробава.
Mniej więcej 20-25 km na pn. - pn.wsch. od Baranowicz. W czasie bitwy pod Baranowiczami (czerwiec 1916) był to odcinek XII Korpusu, styk 16. i 35. ITD - praktycznie same węgierskie/siedmiogrodzkie pułki.
Szperanie w tym temacie było cudowne! Dotychczas słyszałem jedynie o batalionach jednego batalionu. Wieść o pułku dzielącym się na pułki wziąłem już za jakąś pomyłkę albo bujdę. Tymczasem wychodzi, że to prawda.
Na 99% chodzi o IR.2 i RIR.2 - to są owe "dwa pułki tego samego pułku". Było takie cudo w 31. IBrig (16. ITD) jak pułk w dwóch wcieleniach - IR.2 oraz RIR.2. Stary numer, w wyniku za małych strat pułk dorobił się nadmiaru żołnierzy - liczba przychodzących w składzie batalionów marszowych przewyższała przez jakiś czas ponoszone straty. Żeby nie mnożyć baonów liniowych w jednym pułku (miałby ich w sumie osiem!) zrobiono pułk liniowy z czterema baonami oraz jego alter ego - pułk rezerwowy o tym samym numerze, także z czterema baonami. Takie cudo istniało od sierpnia 1915 r. i przetrwało niespełna rok. Krótki opis tych wydarzeń zawiera informację, że pułk/pułki ostrzeliwały m.in. działa 28 cm. Po kilku pierwszych dniach bitwy baranowickiej RIR.2 rozwiązano, używając go do uzupełnienia IR.2. Co ciekawe, tak wzmocniony IR.2 miał mieć cztery baony, a nie słaby batalion zbiorczy. Poza tym wszystko się w miarę zgadza.
Skrobowa - Skrobovo, Скробава.
Mniej więcej 20-25 km na pn. - pn.wsch. od Baranowicz. W czasie bitwy pod Baranowiczami (czerwiec 1916) był to odcinek XII Korpusu, styk 16. i 35. ITD - praktycznie same węgierskie/siedmiogrodzkie pułki.
Szperanie w tym temacie było cudowne! Dotychczas słyszałem jedynie o batalionach jednego batalionu. Wieść o pułku dzielącym się na pułki wziąłem już za jakąś pomyłkę albo bujdę. Tymczasem wychodzi, że to prawda.
Na 99% chodzi o IR.2 i RIR.2 - to są owe "dwa pułki tego samego pułku". Było takie cudo w 31. IBrig (16. ITD) jak pułk w dwóch wcieleniach - IR.2 oraz RIR.2. Stary numer, w wyniku za małych strat pułk dorobił się nadmiaru żołnierzy - liczba przychodzących w składzie batalionów marszowych przewyższała przez jakiś czas ponoszone straty. Żeby nie mnożyć baonów liniowych w jednym pułku (miałby ich w sumie osiem!) zrobiono pułk liniowy z czterema baonami oraz jego alter ego - pułk rezerwowy o tym samym numerze, także z czterema baonami. Takie cudo istniało od sierpnia 1915 r. i przetrwało niespełna rok. Krótki opis tych wydarzeń zawiera informację, że pułk/pułki ostrzeliwały m.in. działa 28 cm. Po kilku pierwszych dniach bitwy baranowickiej RIR.2 rozwiązano, używając go do uzupełnienia IR.2. Co ciekawe, tak wzmocniony IR.2 miał mieć cztery baony, a nie słaby batalion zbiorczy. Poza tym wszystko się w miarę zgadza.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
No tak, znawcy tematu sformułowanie "dwa równoległe pułki N-tego austro-węgierskiego pułku" powiedziały wiele.
No nie, musiałem sięgnąć do map z OULK, do OdeB - gdzie wyczaiłem pułk rezerwowy - a potem do opracowania o pułkach siedmiogrodzkich. Jeszcze tylko translator...
Męczy mnie, co tam robił Szuchewycz? Jaka była oficjalna niemiecka (znaczy austriacka) pisownia jego nazwiska? Próbowałem coś szperać po schematyzmach, prasie, ale na oślep i bez efektów...
Męczy mnie, co tam robił Szuchewycz? Jaka była oficjalna niemiecka (znaczy austriacka) pisownia jego nazwiska? Próbowałem coś szperać po schematyzmach, prasie, ale na oślep i bez efektów...
Wiesz, to był literat, i z mojego punktu widzenia, całkiem niezły. Co do jego wojskowych/wojennych perturbacji, mogą pomóc inne jego literackie dzieła. Odezwij się do mnie.
Może wyrwę się jak Filip z konopi - ale on chyba jest i w schematyzmach, i w blattach (wyszukiwalny na digitalniknihovnia).
Nie bardzo umiem czytać takie materiały ale to chyba jakoś tak: w schematyzmach Heer od 1904 do 1909 r. Stephan Szuchewycz, porucznik od 1.01.1903, 90 IR, w rezerwie.
Od 1910 do 1912 w schematyzmach Landwery występuje Stephan Szuchewicz, porucznik od 1.01.1903 r., nieaktywny, 18 Reg.
We wrześniu 1916 r. oberlejtnant Stephan Szuchewicz, 51 pułk piechoty Landszturmu - został chyba odznaczony
W listopadzie 1917 r. dr. jur. Stephan Szuchewicz został kapitanem czasu wojny.
Dzięki! Nie mam pojęcia, czemu mi nie wyskoczył. To chyba wyjaśnia wszystko. Szczególnie dużo tłumaczy k.k.LstIR.51 - to w czasie bitwy pod Baranowiczami była sąsiednia dywizja (35. ITD).