Austro-Węgrzy w WP
Austro-Węgrzy w WP
Od pewnego czasu interesuje mnie sprawa oficerów austro-węgierskich - nie będących z pochodzenia Polakami - którzy po Wielkiej Wojnie podjęli służbę w Wojsku Polskim. Ciekaw jestem, jak szerokie było to zjawisko i jakie były motywacje tych ludzi. Mieli zamkniętą drogę kariery w "swoim" kraju, np. w Czechosłowacji? Tak zżyli się z podwładnymi?
Zacząć chciałbym od sporządzenia listy nazwisk. Co do części osób nie jestem pewien etnicznego pochodzenia. Jeśli kogoś na wyrost uczyniłem nie-Polakiem, dajcie proszę znać, no i oczywiście dopisujcie kolejnych.
Emanuel Hohenauer von Charlenz
Franciszek Krajowski (František Králíček)
Wacław Fara
Ludwik Trexler von Torsola
Rudolf Prich
Gwido Poten
Józef Becker
Hugo Griebsch
Zacząć chciałbym od sporządzenia listy nazwisk. Co do części osób nie jestem pewien etnicznego pochodzenia. Jeśli kogoś na wyrost uczyniłem nie-Polakiem, dajcie proszę znać, no i oczywiście dopisujcie kolejnych.
Emanuel Hohenauer von Charlenz
Franciszek Krajowski (František Králíček)
Wacław Fara
Ludwik Trexler von Torsola
Rudolf Prich
Gwido Poten
Józef Becker
Hugo Griebsch
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Re: Austro-Węgrzy w WP
Poza Griebschem i Krajowskim trudno pozostałych nazwać nie-Polakami.
Nb. Trexler de Torsola Ludwik oraz Feliks
Nb. Trexler de Torsola Ludwik oraz Feliks
No właśnie to też chciałbym ustalić. O Trexlerach za mało wiem; Fara, Poten i Becker nie byli Polakami z pochodzenia. Oczywiście brałbym pod uwagę proces polonizacji, ale zapewne niemałe znaczenie miała tu służba w WP.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Jan Kubin na przełomie 1918/ 1919 kaleczył tak polski, że siedział na zapleczu. A taki Karl Christophori i Ottokar Gauglitz płynnie mówili i pisali po polsku, toż samo Salomon v. Friedberg, rzymski katolik, co miał brata proboszcza w Zawoi.
Gen ppor int Jan Zavrel znany z Legionów wstąpił do WP, gdy Praga ogłosiła, że straci obywatelstwo, przeszedł tamże.
„Proszę niniejszym o zakomunikowanie państwu czesko – słowackiemu, że zgłosiłem się do armi czesko – słowackiej. Zwolnienie moje z armii polskiej już nastąpiło”
Gen ppor int Jan Zavrel znany z Legionów wstąpił do WP, gdy Praga ogłosiła, że straci obywatelstwo, przeszedł tamże.
„Proszę niniejszym o zakomunikowanie państwu czesko – słowackiemu, że zgłosiłem się do armi czesko – słowackiej. Zwolnienie moje z armii polskiej już nastąpiło”
Austro-Węgrem w WP był też Oblt.BO.FP Othmar Wültsch z Ustronia - pilot i obserwator we Flik 26 i Flik 7.
Tak został zapisany na liście absolwentów gimnazjum cieszyńskiego:
"Wültsch Othmar, Ustron, Schlesien, 18 Jahre, kathol., deutsch."
Wültsch został przyjęty do WP 25.09.1919. Przez pewien czas był instruktorem w Niższej Szkole Pilotów w Krakowie,
potem w 2.Lotniczym Batalionie Uzupełnień.
Zwolniony z WP w kwietniu 1920 roku.
Pozostał w Polsce; w 1928 roku został członkiem Aeroklubu Śląskiego. Jako miejsce zamieszkania podał Katowice.
Tak został zapisany na liście absolwentów gimnazjum cieszyńskiego:
"Wültsch Othmar, Ustron, Schlesien, 18 Jahre, kathol., deutsch."
Wültsch został przyjęty do WP 25.09.1919. Przez pewien czas był instruktorem w Niższej Szkole Pilotów w Krakowie,
potem w 2.Lotniczym Batalionie Uzupełnień.
Zwolniony z WP w kwietniu 1920 roku.
Pozostał w Polsce; w 1928 roku został członkiem Aeroklubu Śląskiego. Jako miejsce zamieszkania podał Katowice.
Dwójkarz pisze:
"Czyli jako obcokrajowiec, wówczas rzeźnia była."
Jakoś ta rzeźnia dotyczyła byłych wojskowych z armii niemieckiej i austro-węgierskiej a nie rosyjskiej.
"Czyli jako obcokrajowiec, wówczas rzeźnia była."
Jakoś ta rzeźnia dotyczyła byłych wojskowych z armii niemieckiej i austro-węgierskiej a nie rosyjskiej.
Nie chodzi o byłych wojskowych z armii n i a - w, tylko obcokrajowców. Tych z armii rosyjskiej cięto na równo z nimi.
Na jakiej podstawie zwolniono Wültscha trudno powiedzieć, na pewno nie jako obcokrajowca.
W tej transzy zwolnień był tylko jeden obcokrajowiec; ten nieszczęsny kapitan-geograf Busbach (co przeszkadzało, zeby geografem był obcokrajowiec?).
W tej transzy zwolnień był tylko jeden obcokrajowiec; ten nieszczęsny kapitan-geograf Busbach (co przeszkadzało, zeby geografem był obcokrajowiec?).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To może prosta zagadka tak aby pobudzić temat do życia: który z "Austryjców" wymienionych w pierwszym poście - będąc już w WP wypowiedział te zdanie: "Jest tyle piękne zawody. Ksządz. Doktór. Włoży w d... dwa palce i bierze za to dziesięć koron. Aber, ums Gottes Willen, warum Kavallerie?"