Artur Pino Ritter von Friedenthal, GdI

Wybitni obywatele Austro-Węgier
KG

Re: Artur Pino Ritter von Friedenthal, GdI

Post autor: KG » 04 wrz 2021, 21:46

Bez dwóch zdań – pięknie Ci to idzie.
Ale żeby tak szło, to się trzeba mocno napracować. I to między wierszami widać.

Awatar użytkownika
DAR
Kontakt:

Post autor: DAR » 05 wrz 2021, 00:28

Brawo, to była naprawdę dotrze wydane pieniądze :)
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"

Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag

Pudelek

Post autor: Pudelek » 17 lut 2024, 14:34

Panowie, czy coś się nowego dzieje z grobem? Mam zdjęcie z listopada i dalej jest w starej formie, choć na szczęście bez zagrożenia likwidacją.

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 20 lut 2024, 13:27

Spieszę z odpowiedzią ! sytuacja jest pod kontrolą, nastąpiło oczywiste opóźnienie, które chętnie opiszę w prywatnej korespondencji, rzeczywiście pierwszy i najważniejszy krok został poczyniony już trzy lata temu, a mianowicie lokalne władze zostały zainteresowane tematem, tym samym grób generała Pino, jego młodszej córki Małgorzaty oraz zięcia Józefa Jaxy Bobowskiego pozostaje bezpieczny. Projekt renowacji nie uległ zmianie. Pozostaje cierpliwość, o którą proszę, będę informował na bieżąco !

Pudelek

Post autor: Pudelek » 01 mar 2024, 19:56

Pytałem, bo w listopadzie odwiedzałem cieszyńskie cmentarze i chciałem zobaczyć ten grób, ale... źle zapisałem sobie sektor ;) Na szczęście spotkałem kumpla, który tam pracuje - o grobie pierwsze słyszał, ale go znalazł i podesłał zdjęcie :)

Dla zainteresowanych: relacja z wizyty jest tutaj:
https://hanyswpodrozach.blogspot.com/20 ... -i-na.html

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 30 mar 2025, 17:45

Drodzy Koledzy, szanowni Forumowicze !
Po pięciu długich latach nadszedł czas by zakończyć temat renowacji grobu oraz fundacji tablicy pamiątkowej generała piechoty Artura Pino von Friedenthal.
Dzięki Waszej pomocy w roku 2020, tu na forum i w roku 2021 w Sanoku udało się zebrać 1.100 PLN. Pozostałą część obciążenia zadeklarowała ponieść strona austriacka. Całość przedsięwzięcia miała zakończyć się najpierw w roku 2021, później 2022 i niestety się nie zakończyła. Chciałbym pominąć na forum opowieści o złożoności problemów na jakie napotkałem. Chętnie opowiem podczas najbliższego SSMAW. Pomimo, że finał był bliski całość utknęła.
Latem zeszłego roku pojawiły się jednak nowe okoliczności. Po blisko pięciu latach poszukiwań nawiązałem kontakt z prawnukami generała Artura Pino. Dla mnie osobiście uściśnięcie dłoni praprawnuka ostatniego szefa 40-stki było przeżyciem z tych mistycznych i był to prawdziwy przełom w sprawie.
Przede wszystkim prawnuczka generała opłaciła zaległą prolongatę grobu (opłata ważna do 2026). W rodzinnym archiwum zachowały się archiwalne fotografie i artefakty, przechowywane przez potomków trzech gałęzi (potomków trzech córek generała) w Polsce, Austrii i w Niemczech.
Temat grobu ruszył z miejsca. Dzięki porozumieniu z dyrekcją Muzeum Śląska Cieszyńskiego, już na przełomie kwietnia i maja bieżącego roku ruszą prace kamieniarskie, które powinny zakończyć się z końcem maja. Renowacja nagrobka zostanie sfinansowana z funduszy zebranych podczas kwesty na cmentarzach cieszyńskich w ubiegłym roku.
Po mojej/naszej stronie leży sfinansowanie tablicy granitowej upamiętniającej generała Artura Pino von Friedenthal. Napisałem „po naszej stronie” ponieważ kwota zebrana przez Was szanowni Koledzy cztery lata temu będzie częścią funduszu tablicy.
Kilka dni temu założyłem zbiórkę internetową na portalu zrzutka.pl: „Przywrócić pamięć Artura Pino”, gdzie wpłaciłem Wasze darowizny na ww fundusz (patrz moje komentarze do wpłat). W kolejnych dniach i tygodniach zamierzam obudzić zainteresowanie zbiórką (zrzutką) wśród internautów oraz mieszkańców regionu Rzeszowa i Podkarpacia. Jeśli uda się zebrać większą kwotę (zrzutka została ustawiona do kwoty 20.000) chciałbym prócz tablicy, zadbać o druk kilkustronnicowej broszury o generale Pino i ewentualnej organizacji spotkania w jednej z sali Muzeum Śląska Cieszyńskiego po kameralnej uroczystości odsłonięcia wyremontowanego grobu oraz tablicy. Zakończenie przedsięwzięcia zostało wstępnie ustalone na dzień 26 czerwca 2025. Tej daty się trzymam, a ostateczny termin podam w dniu 30 kwietnia 2025.
Jeszcze raz dziękuję Wam za dotychczasowe zaangażowanie i pułkowym zawołaniem HEJ BRACIA ! HEJ ! DO BRONI WZYWAJĄ NAS ! proszę o rozpropagowanie akcji zrzutka.pl wśród znajomych.
Cieszę się, że finał sprawy zbiega się z dwudziestoleciem naszych wspólnych SSMAW !
carolus primus

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 01 kwie 2025, 21:31

Dzięki za całą inicjatywę i Twoje zaangażowanie, szacunek wielki.
Może będzie łatwiej do zrzutki trafić po linku:
https://zrzutka.pl/u35jac
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Stani

Post autor: Stani » 02 kwie 2025, 22:51

Zaciekawiony świeżym wpisem autorstwa carolus.primus postanowiłem zajrzeć do księgi tego pułku: 40. Pułk Piechoty „Ritter von Pino” - zapewno dobrze znaną dociekliwemu Carolusowi, innym może nie. W oryginale: Geschichte des k.u k. Infanterie-Regiments Ritter v. Pino Nr. 40
Przytaczam fragment ze str 592:
---
... 11 maja generał piechoty (FZM) Karl Horsetzky Edler von Hornthal, który dotąd działał jako wojskowy komendant w Zadarze, został powołany na czele 10. Korpusu i przejął nad nim dowództwo. Jednak z powodów zdrowotnych musiał już we wrześniu zrezygnować z tej funkcji. Na jego miejsce, jako dowodzącego generała w Przemyślu, z Najwyższego Rozkazu z dnia 19 września, mianowano generała-lejtnanta (FML) Artura Rittera Pino von Friedenthal.

Również w dowództwie dywizji nastąpiła zmiana: na miejsce zmarłego nagle 7 czerwca 1905 roku w Starym Samborze FML Manojlovića, dnia 21 czerwca generał-major Artur Sprecher von Bernegg został mianowany dowódcą 2. Dywizji Piechoty.

4 i 5 sierpnia 1905 roku Jego Cesarska i Królewska Wysokość, Generalny Inspektor Wojsk, Arcyksiążę Friedrich, dokonał inspekcji wojsk garnizonu Jarosław. 4 sierpnia odbył się wymarsz wojsk cesarsko-królewskich stacjonujących w Jarosławiu, a następnego dnia przeprowadzono ćwiczenia z udziałem przeciwnika w rejonie między Jarosławiem a Pełkiniami. W tych dniach żołnierze musieli znosić wyjątkowe upały.

22 sierpnia oddziały stacjonujące w Jarosławiu, wraz ze sztabami pułków, wyruszyły do Rzeszowa, gdzie przybyły 24 sierpnia, aby wziąć udział w ćwiczeniach pułkowych i manewrach w wyższych formacjach. Po manewrach końcowych, które odbyły się 6 i 7 września w rejonie Żołyni, dokonano zmiany garnizonów: sztab pułku, pierwszy i trzeci batalion skierowano do Rzeszowa, drugi batalion do Dębicy, a czwarty batalion powrócił do Jarosławia, gdzie dokonano zmiany zakwaterowania — batalion przeniesiono z klasztornej koszarowni do nowego baraku nr 3...
---
Nie ominę też wesprzeć zrzutką zacnej inicjatywy Carolusa.

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 03 kwie 2025, 10:08

Dziękuję Trotta za przydatny link !
Dziękuję Stani za ciekawy wpis o J. E. FML Arturze Pino v. Friedenthal i wsparcie zrzutki !

Pudelek

Post autor: Pudelek » 03 kwie 2025, 18:26

Nie chcę się czepiać, ale w teksie zbiórki jest błąd: Opawa to przecież Śląsk, a nie Morawy! Ba, nawet stolica Śląska Austriackiego!

ODPOWIEDZ