Marek Lis, Wielka Wojna w cieniu Łysej Góry. Działania wojenne lat 1914 - 1915

Publikacje książkowe
Awatar użytkownika
Slavio

Re: Marek Lis, Wielka Wojna w cieniu Łysej Góry. Działania wojenne lat 1914 - 1915

Post autor: Slavio » 05 sie 2026, 03:34

Brygadier pisze:
04 sie 2026, 20:33
Slavio pisze:
05 lip 2026, 13:02
Mam książkę w pdf-ie. Jak ktoś jest zainteresowany , to zapraszam. Podaję swój e-mail : slawomir.s.furgal1974@gmail.com

Ps.
Jak że książka trochę "waży" udostępnię ją zainteresowanemu na dysku Google.
A skąd Pan posiada tego pdf-a ? Ja z pewnością Panu go nie przekazywałem. Trochę to chyba nieładnie udostępniać czyjąś pracę wszystkim zainteresowanym bez zgody autora.
W sprawie Pańskiej książki wysyłałem wiadomości o chęci jej zakupu na Pański meesenger. Bez odpowiedzi. Proszę sprawdzić , powinny jeszcze tam być. Próbowałem też kupić książkę na rynku, niestety bez skutku. Po dłuższym czasie dowiedziałem się że nie była w oficjalnej sprzedaży. Dostępna była, jak mi powiedziano, na spotkaniach autorskich.

Szkoda że autor nie poinformował jaka będzie forma dystrybucji jego dzieła. Jak poprzednia książka o ziemi Lipskiej.

Książka została też prze zemnie zareklamowana na dwóch grupach , poświęconych książkom historycznym. Wyrażano chęć jej kupna. Proszono o informacje kiedy będzie w oficjalnej sprzedaży. A tu niestety , nic nie było wiadomo.

Tak jak wyżej napisałem. Pozycja pokazała się na pewnym portalu aukcyjnym i jest w oficjalnej sprzedaży. Kilka sztuk. Książka która nie była w oficjalnej sprzedaży, jest w sprzedaży ? Osobliwe.
Co do kopii elektronicznej, czyli tzw. pdf - a, był przez jakiś czas udostępniony w necie.
Jak to mówią, "życie nie znosi próżni" .

Ps.
Ostatni Pański post jest z 17 sierpnia 2024 r. Z informacją o książce. I oficjalnej promocji . I o tamtej pory ,cisza.
Kilku kolegów z forum wyraziło chęć jej zakupu. I bez odzewu ze strony autora, na stronie forum. Dziwne.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube

Awatar użytkownika
Ursi

Re: Marek Lis, Wielka Wojna w cieniu Łysej Góry. Działania wojenne lat 1914 - 1915

Post autor: Ursi » 05 sie 2026, 13:10

Wiesz, to, że książka jest nieosiągalna, jeszcze nie powoduje, że można naruszać prawa autora i wydawcy... Prawo w Polsce dopuszcza zrobienie kopii książki czy płyty na użytek znajomego, ale oferować każdemu się nie powinno. Jako autor byłem zdumiony Twoim postem, ale nie chciałem nic pisać. Gdy głos zabrał człowiek najbardziej zainteresowany, czyli Marek, mogę i muszę go poprzeć.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
— Ursi, Ursich.

Awatar użytkownika
Slavio

Post autor: Slavio » 05 sie 2026, 15:28

Ursi pisze:
05 sie 2026, 13:10
Wiesz, to, że książka jest nieosiągalna, jeszcze nie powoduje, że można naruszać prawa autora i wydawcy... Prawo w Polsce dopuszcza zrobienie kopii książki czy płyty na użytek znajomego, ale oferować każdemu się nie powinno. Jako autor byłem zdumiony Twoim postem, ale nie chciałem nic pisać. Gdy głos zabrał człowiek najbardziej zainteresowany, czyli Marek, mogę i muszę go poprzeć.
Ależ oczywiście. W pełni się z Tobą zgadzam jak i z autorem .I tu nie ma dyskusji.

Powtarzam , pdf został znaleziony w necie, przez znajomego "magika komputerowego". Na stronie ,której już nie ma. Została zamknięta/zlikwidowana jak zwał , tak zwał. A szkoda , bo bym ją tu przywołał do ogólnego wglądu. Co by odsunąć oskarżenia.
Ps.
Des Kaisers Rock im 1. Weltkrieg autorstwa Stefana Resta, M.C. Ortnera i Thomasa, też zostało "spiratowane" , i można je pobrać z netu. Tak tylko gwoli przykładu.
Z tego co pamiętam , na rosyjskich serwerach.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 05 sie 2026, 16:01

To ja - niepytany - się wtrącę :D

W sumie nie było mowy, że książka jest oferowana każdemu. Podany został mail, na maila należało napisać, a właściciel maila i posiadacz pedeefa mógł podjąć decyzję, czy wysyła czy nie. Biorąc pod uwagę np. liczbę aktywnych użytkowników forum - nie byłaby to akcja masowa (choć biorę pod uwagę, że niezarestrowani też mogli maila napisać).
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Incubus

Post autor: Incubus » 05 sie 2026, 17:20

Slawio, z całym szacunkiem, Twoje tłumaczenia są dla mnie co najmniej dziwne, by nie rzec: dziwaczne; niby przyznajesz rację krytyce, a jednocześnie de facto w jakiś sposób bronisz swego postępku, choćby przytaczając info o dostępnej pirackiej wersji jakiejś innej książki, trochę "samobójczo" przyznając, że jest dostępna na... rosyjskich serwerach... Sąsiad jechał pijany, to i ja mogę? Powinno być dla Ciebie rzeczą oczywistą, że jeśli pdf nie jest publikowany na czyjejś oficjalnej stronie, za zgodą autora publikacji czy właściciela praw autorskich, to nieważne, gdzie i kto wyszpera go w internecie, to jego rozpowszechnianie jest obrzydliwym piractwem. W tym przypadku sprawa jest tym bardziej bolesna, że dotyczy naszego wspólnego forumowego Kolegi. Nie pomyślałeś, że On za swą pracę też oczekuje wynagrodzenia? Argumenty o cenie, braku kontaktu etc. - do śmieci.

ODPOWIEDZ