Jan Błachnio, Kraśnik 1914
Re: Jan Błachnio, Kraśnik 1914
Oj, "Lublin 1914" powstać powinien!
Tak na moje oko to gdzieś koło Bychawy musiała mieć miejsce pacyfikacja wsi, dokonana przez trenczyński 71.IR...
Tak na moje oko to gdzieś koło Bychawy musiała mieć miejsce pacyfikacja wsi, dokonana przez trenczyński 71.IR...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Myślałem że nie było czegoś takiego jak bitwa pod Lublinem w 1914. Pierwsze słyszę. Można parę słów wyjaśnienia.
Lata temu byłem na cmentarzu Białej Górze, aby się do niego dostać, trzeba było iść przez pola. Tabliczki informacyjnej jeszcze wtedy nie było.
Lata temu byłem na cmentarzu Białej Górze, aby się do niego dostać, trzeba było iść przez pola. Tabliczki informacyjnej jeszcze wtedy nie było.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube
Nie jestem pewien, czy nazwa pada gdzieś w książkach (w OULK zdaje się, że nie). Ale całość operacji po Kraśniku, składających się z dalszego natarcia Dankla w stronę Lublina oraz rosyjskiej kontrakcji - to walki niemniej chyba intensywne, co pod Kraśnikiem. W dodatku operacje ck 1 Armii stanowią jakąś odrębną całość, operacyjnie to coś innego, niż bitwy pod Komarowem i Rawą Ruską. Jakoś to nazwać trzeba, gdyby się chciało opisać, a Lublin się aż prosi. Ciężko to rozbijać na "bitwy" pod Borzechowem, Sobieszczanami, Fajsławicami, Żółkiewką, Wierzbicą, Chmielem, Izdebnem, Trawnikami itd. Wspólnej nazwy dotąd nie wprowadzono, bo i działania te raczej nie przyciągały uwagi. Na moje oko określenie "bitwa pod Lublinem" byłoby uprawnione.
Ano jest!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Ale starczy tego kol. Krebsrot! Karpaty czekają, Lublin czeka, my też czekamy...

I nawet z wolna piszemy... tylko bardziej "z wolna" niż "piszemy"

A ja się nie domyślam... Nikdo nic neví?
No cóż, trwa zbieranie sił i materiałów na kolejne części opisania gorlickiej wiktorii. Ale na tych odcinkach korpuśnych, gdzie prawie żaden pułk monografii się nie doczekał, zbieranie jest czasochłonne, żmudne i co gorsza nie zawsze prowadzi do pozytywnych rezultatów...
Aha, super! Zbieram materiały, no mam w 95% na temat wywiadu pod Gorlicami. Polak Polaka pogania, nawet - a może przede wszystkim - u Niemców. Długa historia...