wielkimi krokami zbliża się II (rozszerzone i poprawione) wydanie mojej książki „Kamień i Steinau w pożodze I wojny światowej”. Zainteresuje ona wszystkich tych, którzy łakną rzetelnej wiedzy na temat działań wojennych w rejonie między Rzeszowem a Niskiem oraz Kolbuszową a Leżajskiem.
Dzięki pomocy kilku kolegów z Forum udało się wyeliminować kilka paskudnych błędów z I wydania. Dalsze poszukiwania w archiwach austriackich pozwoliła dodatkowo naświetlić kilka wątków. Są też zupełnie nowe informacje, np. o funkcjonowaniu kolejki polowej z Rzeszowa do Kamienia. Ciekawym zbiegiem okoliczności jest fakt, że w trakcie prac nad nowym wydaniem zgłosił się do mnie krewny Marianny Schiffer, kobiety pochowanej wśród żołnierzy na kwaterze wojennej w Kamieniu. Udało mi się napisać kilka zdań o tej kobiecie i okrutnym losie, który ją spotkał. W drugim wydaniu pojawią się dodatkowe zdjęcia z mojej kolekcji oraz trzy fotki z KA, które przedstawiają spaloną wieś Steinau.
Opis wydawcy:
O możliwości zakupu oczywiście Was poinformuję.Książka Sławomira Kułacza przywraca pamięć o wojennych losach dwóch podkarpackich wsi — Kamienia i Steinau (dzisiejszego Nowego Kamienia), przez które w latach 1914–1915 przetoczył się front I wojny światowej, niosąc głód, śmierć i zniszczenie.
Autor z dużą precyzją odtwarza przebieg działań wojennych, ukazując je zarówno z perspektywy żołnierzy, jak i ludności cywilnej. Liczne mapy umożliwiają czytelnikowi śledzenie opisywanych starć krok po kroku, zaś fragmenty poświęcone cywilnym ofiarom pozwalają uświadomić sobie głęboki dramatyzm tamtych wydarzeń.
Odrębny rozdział przedstawia historię cmentarza wojennego w Kamieniu, na którym spoczywają żołnierze polegli w walkach. Autor poświęcił też sporo uwagi losom ponad stu mężczyzn z terenów dzisiejszej gminy Kamień, których życie naznaczyła wielka wojna.
Publikacja czerpie z bogatego materiału źródłowego: archiwalnych dokumentów oraz trudno dostępnych opracowań w kilku językach. Dzięki temu powstała wielowątkowa opowieść, która zainteresuje nie tylko mieszkańców Kamienia i Nowego Kamienia, lecz także wszystkich pasjonatów historii regionalnej.
Atutem nowego wydania są niepublikowane dotąd fotografie z Austriackiego Archiwum Państwowego w Wiedniu oraz z prywatnej kolekcji autora — unikalny materiał ikonograficzny, który jeszcze mocniej przybliża realia życia i śmierci w wojennych latach.