T. Woźny, Austro-węgierska 4. Armia w bitwie pod Gorlicami
Re: T. Woźny, Austro-węgierska 4. Armia w bitwie pod Gorlicami
Książki jeszcze nie przeczytałem całej, ale chylę nisko czoła - czyta się ją świetnie, a ogrom informacji wcale nie przytłacza. Książka, a w zasadzie jedno ze zdjęć w niej, zmotywowało mnie by odwiedzić dziś Tuchów. Poniżej efekt tych odwiedzin. Zdjęcie czarno-białe to zdjęcie ze strony 214.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wg wiarygodnych wiadomości parę sztuk książki trafiło dziś do krakowskiej Ksiegarni Akademickiej. To jeśli ktoś woli kupić bezpośrednio u człowieka 
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Stan Księgarni Akademickiej uszczuplony o jeden egzemplarz. Zabolało w portfel, ale po pobieżnym przejrzeniu nie ma się do czego doczepić. I to jest dopiero prawdziwy dramat.
To na razie pobieżny dramat 
Za dwa tygodnie, czyli 17 czerwca, odbędzie w Krakowie spotkanie autorskie. Autor będzie (postara się osobiście), jest szansa, że będzie też opcja zakupienia książki.
Klub 2 Korpusu Polskiego, ul. Zyblikiewicza 1, 17 czerwca, 18.00.
Klub 2 Korpusu Polskiego, ul. Zyblikiewicza 1, 17 czerwca, 18.00.
Spotkanie podobno bardzo udane.
A kilka dni po nim do biblioteki Austriackiego Archiwum Państwowego trafił egzemplarz dzieła Tomka. Tak to wyglądało: https://www.facebook.com/photo?fbid=1045521161508013
A kilka dni po nim do biblioteki Austriackiego Archiwum Państwowego trafił egzemplarz dzieła Tomka. Tak to wyglądało: https://www.facebook.com/photo?fbid=1045521161508013
— Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
— Ursi, Ursich.
— Ursi, Ursich.
Kartkuję od kilku minut, uch, jest moc mocarna w tej książce, po rosyjsku (i po niemiecku?) ją dać trzeba, nie tylko w zaściankowym narzeczu, uwagi mam cztery na szybko:
1. Autor pominął określniki adnominalne stopni oficerskich. Szkoda.
2. Pokorny siedzi, nie stoi.
3. Paić był szefem Oddziału Sztabu Generalnego Komendy 4 Armii (=zca szefa sztabu Komendy 4 Armii), nie zaś detalicznie Oddziału Operacyjnego Komendy 4 Armii, gdyż takiego w Komendzie Armii nie było.
[
kmdt Armii
szef sztabu Komendy Armii
szef Oddziału Sztabu Generalnego
podlegają mu
szef Grupy Rozkazów Armii
szef Grupy Ewidencyjnej Armii
kierownik Ośrodka Wywiadowczego Armii
szef telegrafii Armii
oficer sztabowy lotnictwa Armii
kmdt Etapów Armii
szef sztabu Komendy Etapów Armii
kierownik Ośrodka Wywiadowczego Komendy Etapów Armii
]
4. Rosyjskie imię - Dmitrij - i otczestwo od imienia - Dmitrijewicz - widzę już w trzech wariantach zapisu, w trzech - błędnie. TZaw dał tu ciała absolutnie.
Wiem, wiem, czepiam się. Od tego wszak jestem znanym (i nielubianym) upierdliwym upierdliwcem.
Pewnie najdzie mnie fantazja bym więcej napisał. Zobaczymy.
1. Autor pominął określniki adnominalne stopni oficerskich. Szkoda.
2. Pokorny siedzi, nie stoi.
3. Paić był szefem Oddziału Sztabu Generalnego Komendy 4 Armii (=zca szefa sztabu Komendy 4 Armii), nie zaś detalicznie Oddziału Operacyjnego Komendy 4 Armii, gdyż takiego w Komendzie Armii nie było.
[
kmdt Armii
szef sztabu Komendy Armii
szef Oddziału Sztabu Generalnego
podlegają mu
szef Grupy Rozkazów Armii
szef Grupy Ewidencyjnej Armii
kierownik Ośrodka Wywiadowczego Armii
szef telegrafii Armii
oficer sztabowy lotnictwa Armii
kmdt Etapów Armii
szef sztabu Komendy Etapów Armii
kierownik Ośrodka Wywiadowczego Komendy Etapów Armii
]
4. Rosyjskie imię - Dmitrij - i otczestwo od imienia - Dmitrijewicz - widzę już w trzech wariantach zapisu, w trzech - błędnie. TZaw dał tu ciała absolutnie.
Wiem, wiem, czepiam się. Od tego wszak jestem znanym (i nielubianym) upierdliwym upierdliwcem.
Pewnie najdzie mnie fantazja bym więcej napisał. Zobaczymy.
Łukasz Ulatowski, Zanim rozszyfrowano „Rewolucję”... Grupa Radiowa Naczelnej Komendy Armii kapitana Karola Bołdeskuła 1916 - 1917
https://independent.academia.edu/Ulatowski%C5%81ukasz
Po całym dniu obcowania z książką jestem pod ogromnym wrażeniem włożonej przez autora pracy. Większej jej części nie potrafię ocenić, nie mam żadnych kompetencji, by wypowiadać się na temat działań bojowych, dzień po dniu, godzina po godzinie. Po przypisach widzę jednak, że jest grubo! Dla mnie najważniejsze i najbardziej interesujące są rozdziały pozostałe. I z nich nie raz z pewnością będę korzystał we własnych badaniach. Także wiele pomysłów dotyczących prezentacji i układu jest do wzięcia.
Na jednej z fotografii zbiorowej (s. 51) znajdować się ma major Szt. Gen. Gustaw Iszkowski (Gustav v. Iszkowski). Podpis autor z pewnością zaczerpnął z wcześniejszej publikacji z 1915. Mam duże wątpliwości, czy to onże. Na lewo od Rotha stoi jakiś osobnik, zarośnięty na pysku, pogięty, czy też połamany, o wyglądzie mało szlachetnym. Iszkowski był typem zawodowego kawalerzysty w każdym calu, wysportowanym, gładko ogolonym, poza elegancko ogarniętymi wąsami. Nie kupuję tego "burłaka znad Wołgi" jako Iszkowskiego. Muszę za tym pogrzebać, bo jego obecność tamże (szef sztabu Komendy 3 Dywizji Piechoty do lutego 1915, potem do końca wojny ponownie w wywiadzie) jest wielce prawdopodobna. Celuję, że stoi wyżej, gdzieś tam jest.
Na jednej z fotografii zbiorowej (s. 51) znajdować się ma major Szt. Gen. Gustaw Iszkowski (Gustav v. Iszkowski). Podpis autor z pewnością zaczerpnął z wcześniejszej publikacji z 1915. Mam duże wątpliwości, czy to onże. Na lewo od Rotha stoi jakiś osobnik, zarośnięty na pysku, pogięty, czy też połamany, o wyglądzie mało szlachetnym. Iszkowski był typem zawodowego kawalerzysty w każdym calu, wysportowanym, gładko ogolonym, poza elegancko ogarniętymi wąsami. Nie kupuję tego "burłaka znad Wołgi" jako Iszkowskiego. Muszę za tym pogrzebać, bo jego obecność tamże (szef sztabu Komendy 3 Dywizji Piechoty do lutego 1915, potem do końca wojny ponownie w wywiadzie) jest wielce prawdopodobna. Celuję, że stoi wyżej, gdzieś tam jest.
Łukasz Ulatowski, Zanim rozszyfrowano „Rewolucję”... Grupa Radiowa Naczelnej Komendy Armii kapitana Karola Bołdeskuła 1916 - 1917
Pytanie, czy owa kupamocy to kupa mocy dobrej czy nie za bardzo, ale to już czytelnicy muszą ocenić. Niemniej cieszę się z dobrych słów... z jednym małym zastrzeżeniem. Nie dotyka mnie nazwanie własnego języka narzeczem zaściankowym
Dosłownie powtórzyłem wg zestawienia, przygotowanego przez niejakiego pana Bałabana. Rzeczywiście rzuciło mi się w oczy, że jesienią 1914 r. stanowisko nazywało się inaczej. Jednak trzeba było zamykać niektóre wątki, żeby dało się zamknąć całość
Biorę całą winę na siebie, literki zauważyć dramatycznie trudno, a TZaw wszystkiego wypatrzeć nie był w stanie. Pracę wykonał imponującą i do dziś wspominam to cyzelowanie książki jako jeden z najwspanialszych etapów pracy nad nią.
Na 99% mogę potwierdzić Twoje podejrzenia. Akurat w przypadku tych zdjęć zbiorowych identyfikacja kilku osób niemal na pewno była zaczerpnięta skądś. Na podstawie innych znanych zdjęć - to może, a nie musi być Iszkowski. Do książki zaplątał się za sprawą tego właśnie zdjęcia, trochę jak Piłat w Credo, bo w opisywanym czasie nie był już szefem sztabu 3.ITD. Na tym zdjęciu znacznie większe wątpliwości budził Horsetzky, byłaby to chyba jedyna znana podobizna z takim zarostem. Może w dywizji zapanowała wówczas moda na tyrolskiego drwala?
Od końca:
Iszkowski tam musi być skoro jest wymieniony, na tych schodkach wyżej, tak komponowano tego rodzaju scenki rodzajowe.
Swego czasu moja książka miała ukazać się w Tetragonie w 2015, umowę podpisałem, tekst dostarczyłem z dniem podpisania umowy. Najbliższy kontakt z "najlepszym redaktorem naczelnym" sprawił, że tam akurat nie wyszła.
W ogóle zacząłem być sceptyczny na współpracę z jakimkolwiek wydawnictwem po doświadczeniach z kolejnym... Litościwie jego nazwę zamilczę.
Od teraz: płacę (zlecam) - wymagam - dystrybuuje per aledrogo 20 egz - i starczy.
Ok, wiadomka, nie widzę jednak Oddziału Operacyjnego - pod taką nazwą, bo komponenty go tworzą - w Komendzie nawet w 1918. W Naczelnej Komendzie Armii jest od mob., ciekawostka.
Rynek wiadomy jest ogromny, jednak ok.
-------
Twoja książka powinna trafić i pod austriackie (niemieckie) strzechy. Rozbija system.
-------
Aleksander po rosyjsku to Aleksandr. Warto wyłączyć autokorektę. Zapewne to ona namieszała w tym zakresie najwięcej.
-------
Czy spotkałeś się z listą odznaczonych "za Gorlice"? LOR, EKO, MVM? GTM dla Mannschaftu?
Iszkowski tam musi być skoro jest wymieniony, na tych schodkach wyżej, tak komponowano tego rodzaju scenki rodzajowe.
Swego czasu moja książka miała ukazać się w Tetragonie w 2015, umowę podpisałem, tekst dostarczyłem z dniem podpisania umowy. Najbliższy kontakt z "najlepszym redaktorem naczelnym" sprawił, że tam akurat nie wyszła.
W ogóle zacząłem być sceptyczny na współpracę z jakimkolwiek wydawnictwem po doświadczeniach z kolejnym... Litościwie jego nazwę zamilczę.
Od teraz: płacę (zlecam) - wymagam - dystrybuuje per aledrogo 20 egz - i starczy.
Ok, wiadomka, nie widzę jednak Oddziału Operacyjnego - pod taką nazwą, bo komponenty go tworzą - w Komendzie nawet w 1918. W Naczelnej Komendzie Armii jest od mob., ciekawostka.
Rynek wiadomy jest ogromny, jednak ok.
-------
Twoja książka powinna trafić i pod austriackie (niemieckie) strzechy. Rozbija system.
-------
Aleksander po rosyjsku to Aleksandr. Warto wyłączyć autokorektę. Zapewne to ona namieszała w tym zakresie najwięcej.
-------
Czy spotkałeś się z listą odznaczonych "za Gorlice"? LOR, EKO, MVM? GTM dla Mannschaftu?