Witam Szanownych,
chciałbym poprosić o pomoc w poszukiwaniu śladów mojego pradziadka który służył w c.k. Armii. Dostałem niedawno zdjęcie pocztówki z 1917 roku wysłanej z Krakowa przez pradziadka do żony. Z pomocą ludzi na FB udało się ustalić na podstawie stempli, że służył w, cytuję:
" Landwehrinfanterieregiment 16 z Krakowa (od 1917 Schutzenregiment). FpA 287 przypisany był pod 46 Schutzen Division będącej w składzie deutscheHeeres Gruppe Linsingen, Abschnitt Lipa".
A że apetyt rośnie w miarę jedzenia, chciałbym odnaleźć jego nazwisko w dokumentach, spisach aby dowiedzieć się czegoś więcej.
Załączam pocztówkę o której wspominałem, pradziadek nazywał się Wilhelm Olechowski i urodził się w Brzesku, Słotwinie.
Pradziadek w c.k. Armii
Pradziadek w c.k. Armii
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pradziadek w c.k. Armii
Poszperałem trochę w prasie, listach strat itd., niestety nikogo z tym nazwiskiem nie znalazłem...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Dzięki, ja również jak dotąd niczego nie znalazłem. W listach strat go nie będzie, zmarł w 1928 roku.
Mógł być ranny, chory albo coś podobnego.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!