Tłumaczenia z języków obcych
Re: Tłumaczenia z języków obcych
O cwibakach było na 16 stronie tego wątku.
Baszom teremtette! - jak można to przekleństwo oddać w naszej niepokalanej polszczyźnie?
"Szperklapa" jako rozporek, tudzież coś związanego z opadającymi gaciami?
To chyba jednak coś z przeciwnej strony od rozporka, bo woniajet
To chyba jednak coś z przeciwnej strony od rozporka, bo woniajet

Sperrklappe przy spodniach bawarskich - https://www.ebay.de/itm/223473603808?ch ... e750a3d64f
To chyba jednak chodzi o przenośne znaczenie tego słowa, odsyłające "na tyły", bo tekst brzmi następująco:
(...) Miałbyś przecie trochę godności i choć przy panach [oficerach] zamykałbyś swoją „szperklapę”, bo nasmrodziłeś, że siekierę można powiesić – mówił cugsfirer Łahodiak do niskiego i grubego Iwana (...)
(...) Miałbyś przecie trochę godności i choć przy panach [oficerach] zamykałbyś swoją „szperklapę”, bo nasmrodziłeś, że siekierę można powiesić – mówił cugsfirer Łahodiak do niskiego i grubego Iwana (...)
Sperrklappe to bezpiecznik karabinu. Myślę, że jego nazwa posłużyła do stworzenia ironicznej, wulgarnej metafory typowej dla gwary żołnierskiej. Szperklapa oznacza tu pewnie zwieracz. Sapeinti sat.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Zdanie mam raczej wyrobione, ale ma ono wadę - jest moje własne
A mam ochotę skonfrontować je z poglądami większej liczby ludzi.
Czy w odniesieniu do wierzchnich i ciepłych okryć armii austro-węgierskiej użylibyście określenia "szynel"? Pasuje czy razi?

Czy w odniesieniu do wierzchnich i ciepłych okryć armii austro-węgierskiej użylibyście określenia "szynel"? Pasuje czy razi?
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Ja, w swych tłumaczeniach, umiarkowanie, ale stosuję "szynel". Słowo to ma swe miejsce w polszczyźnie, drugoplanowe znaczenie ma fakt iż jest zapożyczone z rosyjskiego, ba, to wręcz rusycyzm. Jest praktyczne z uwagi na to, że jest to jeden wyraz, w przeciwieństwie "płaszcza wojskowego".
W mojej doktrynie szynel jest zarezerwowany dla moskalskiego płaszcza.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
-
... samo słowo nie dzwięczy tak odpychająco jak używane dość często jeszcze nie tak dawno w WP (dwadzieścia lat temu ?) rusko-sowieckie pozostałości w rodzaju pagony, ale jako określenie dla płaszcza żołnierskiego pochodzenia nierosyjskiego, także uważam za nietrafione