Tłumaczenia z języków obcych
Re: Tłumaczenia z języków obcych
Marsz flankowy to termin używany w historiografii wojskowej, ogarnięci w temacie wojskowości XIX wiecznej zrozumieją. Zostaw marsz flankowy, brzmi dobrze...
Jeśli nie zamierzasz użyć jako cytatu, to może opisz sytuację. Wychodzę z założenia, że językiem militarnym/prawniczym/informatycznym/kominiarskim itp. należy się katować tylko w niezbędnych przypadkach.
A w sumie chodzi o to, żeby czytający zrozumiał.
A w sumie chodzi o to, żeby czytający zrozumiał.
Opisz w przypisie, a w tekście ostaw...
Oczywista oczywistość, tyle razy żeśmy o tym mówili...
Ależ się fajna dyskusja rozpętała, dzięki 
Rzecz w tym, że nie chcę połowy kilkulinijkowego opisu boju poświęcać omówieniu, w jakim szyku poruszał się jeden z pułków (mający siłę trzech porządnych kompanii, takie czasy były...). Najważniejsze, że dzięki owemu marszowi flankowemu wiem, w którą stronę nacierali.
Zapewne chłopaki mieli więcej szczęścia, niż rozumu. Rosyjska pozycja flankowa miała odegrać rolę opóźniającą, a jej obsada powoli szła sprawdzić, czy jej nie ma za górką. W dodatku ci, co jeszcze sprawdzić nie poszli, mieli bliższe spotkanie z innym regimentem, który uparł się, by wykonać atak na wprost...

Rzecz w tym, że nie chcę połowy kilkulinijkowego opisu boju poświęcać omówieniu, w jakim szyku poruszał się jeden z pułków (mający siłę trzech porządnych kompanii, takie czasy były...). Najważniejsze, że dzięki owemu marszowi flankowemu wiem, w którą stronę nacierali.
Zapewne chłopaki mieli więcej szczęścia, niż rozumu. Rosyjska pozycja flankowa miała odegrać rolę opóźniającą, a jej obsada powoli szła sprawdzić, czy jej nie ma za górką. W dodatku ci, co jeszcze sprawdzić nie poszli, mieli bliższe spotkanie z innym regimentem, który uparł się, by wykonać atak na wprost...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
"bockende Kanonen" - działa/armaty bez oporopowrotnika?
"bockende Kanonen", bez kontekstu rozumię = armaty "stają dęba"
A jest kontekst jakiś? Albo Muster? albo kaliber?
"Gebirgsbatterie mit ihren drei veralteten, bockenden Kanonen verschiedener Muster..." I to nie w jakimś trzeciorzędnym Landsturmie niewiadomej a niepewnej proweniencji, nawet nie w Landwehrze, ale w sztandowej dywizji...
Dosłowne tłumaczenie nie jest mi potrzebne, ale wszystko wskazuje na stare armatki górskie.
Dosłowne tłumaczenie nie jest mi potrzebne, ale wszystko wskazuje na stare armatki górskie.
Ależ tu chodzi o wyjaśnienie dla lepszego zrozumienia:
veraltete = przestarzałe
bockenden = tu blokujące się, (dosł. uparte jak osioł)
Ależ tu chodzi o wyjaśnienie dla lepszego zrozumienia:
veraltete = przestarzałe
bockenden = tu blokujące się, (dosł. uparte jak osioł)