Zostałem poproszony o udzielenie wywiadu dotyczącego c.k. armii, ze szczególnym naciskiem na źródła wiedzy o naszych przodkach w niej służących. Wywiad ten można przeczytać we wrześniowym numerze czasopisma internetowego More Maiorum tutaj: http://www.moremaiorum.pl/wrzesniowy-nu ... kolejarze/
Mam nadzieję, że nie nawygadywałem żadnych kompromitujących bzdur
Garść porad o poszukiwaniu przodków w c.k. armii
Garść porad o poszukiwaniu przodków w c.k. armii
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Re: Garść porad o poszukiwaniu przodków w c.k. armii
Wygląda całkiem nieźle, dobra robota! Można było sypnąć większą ilością nazwisk, jakimś Maczkiem i Dąbkiem np., żeby ludziom temat stał się jeszcze bliższy.
Nie do końca precyzyjne wydaje się tylko stwierdzenie o autonomii, danej przez FJI u zarania rządów. Trochę sobie porządził, zanim nastała autonomia, choć z perspektywy roku 1914 faktycznie było to blisko owego zarania
Nie do końca precyzyjne wydaje się tylko stwierdzenie o autonomii, danej przez FJI u zarania rządów. Trochę sobie porządził, zanim nastała autonomia, choć z perspektywy roku 1914 faktycznie było to blisko owego zarania
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Czyli jednak chlapnąłem Dzięki, poprosiłem o poprawkę, bo na szczęście to nie druk.
A o Maczku i Dąbku może będzie jeszcze okazja tam napisać... i o Sosabowskim, Kutrzebie... Redaktor naczelny jest bardzo otwarty na cekańskie tematy, więc jeśli coś macie, to walcie śmiało.
A o Maczku i Dąbku może będzie jeszcze okazja tam napisać... i o Sosabowskim, Kutrzebie... Redaktor naczelny jest bardzo otwarty na cekańskie tematy, więc jeśli coś macie, to walcie śmiało.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
No cóż, nie jest to ewidentny chlap - w końcu ile pierwszych lat panowania należy uznać za "zaranie" ? To było dopiero ok. ćwiartki rządów...
Co do postaci - myślę, że warto uświadamiać ludziom, ilu oficerów wyszło z c.k. armii. W takim tekście, trafiającym do odbiorcy niekoniecznie zainteresowanego akurat Austro-Węgrami, może to być cenna ścieżka popularyzacji tematu.
Co do postaci - myślę, że warto uświadamiać ludziom, ilu oficerów wyszło z c.k. armii. W takim tekście, trafiającym do odbiorcy niekoniecznie zainteresowanego akurat Austro-Węgrami, może to być cenna ścieżka popularyzacji tematu.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Co do strony merytorycznej artykułu, to się nie wypowiem. Gdyż nie mi oceniać, jako laikowi.
Kappen VI Korpusu Arza w klapie anzuga dodaje smaczku
Kappen VI Korpusu Arza w klapie anzuga dodaje smaczku
Bella qerant alii, tu felix Austria nube