Kufer, być może militarny

Rozpoznawanie przedmiotów i poszukiwanie informacji o przodkach
Incubus

Kufer, być może militarny

Post autor: Incubus » 24 cze 2025, 22:21

kufer.jpg
Jest sobie taki oto, widoczny na załączonym zdjęciu, kufer. Wieloletnie próby jego zidentyfikowania nie dały rezultatu. Przyszło mi na myśl, że może mieć on jakąś militarną, i to raczej około I-wojenną, proweniencję. Jest solidnie okuty, a zarazem ma unikalne wymiary: wąski na ok 30 cm, szer. 85 cm, i ma specyficzne żelazne nóżki do mocowania na czymś. Wąskie wnętrze przystosowane jest do przedzielenia go przegrodami, służą temu wykonane w drewnianej konstrukcji nacięcia/frezy do wsuwania cienkich przegródek; dwa z nich są zaślepione. Kolega z GRH "Ordon" zasugerował, że może to być skrzynia do jakiejś aparatury precyzyjnej. Gdyby ktoś coś, to...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ursi
Kontakt:

Re: Kufer, być może militarny

Post autor: Ursi » 26 cze 2025, 09:56

Wygląda mi to na kufer do jakiegoś furgonu, wozu. Te nóżki mogły mocować go do konstrukcji wozu.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.

Awatar użytkownika
Trotta

Re: Kufer, być może militarny

Post autor: Trotta » 26 cze 2025, 16:11

Tutaj widzę coś, co przypomina ów kufer, ale nie jest identyczne
https://kramerius.army.cz/view/uuid:d4b ... ext=koffer
(lewy rysunek wozu, ta część z oznaczeniem jednostki pionierów)
Niestety nie umiem dogrzebać się do opisu, nie wiem nawet, czy to stała część wozu czy ruchoma (za pomocą opcji "Všechny stránky" po lewej można przejść do całości książki).
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

ODPOWIEDZ