Cmentarz z WW w rejonie Tokarni - Pogórze Bukowskie

Cmentarze I wojny światowej
Dlugi

Re: Cmentarz z WW w rejonie Tokarni - Pogórze Bukowskie

Post autor: Dlugi » 28 sie 2024, 11:08

tadeks pisze:
25 sie 2024, 15:45
- pochowano (chyba Austriaków) poległych w okolicach przełęczy (632m npm.) między górami Skibce (776m), a Polany (691m). Przebiega tam stara droga z Puław do Woli Sękowej.
Też o tym czytałem, na WIG-ówce na przełęczy zaznaczony krzyż. Może to być oznaczenie cmentarza a możliwe, że to krzyż na granicy wsi, choć przy nim mogli pochować poległych. Na Lidarze nic nie znalazłem, w terenie również, w gęstych krzakach, śladów nie widać.
tadeks pisze:
- o cmentarzach w Tokarni Dlugi pisał. Ja zaś mam w pamięci zanotowane, że jakieś pochówki z WW były też w dolinie równoległej do doliny wsi Tokarnia, na zachód od doliny Tokarni. Zerknąłem na mapy, to dolina, którą spływa na północny wschód. potok na mapach nazywany Sanoczek lub Szeroka Woda.
Właśnie o tę lokalizację pytam, w dolinie Sanoczka.

tadeks

Post autor: tadeks » 28 sie 2024, 19:02

Dlugi pisze:
28 sie 2024, 11:08
tadeks pisze:
-... Ja zaś mam w pamięci zanotowane, że jakieś pochówki z WW były też w dolinie równoległej do doliny wsi Tokarnia, na zachód od doliny Tokarni. Zerknąłem na mapy, to dolina, którą spływa na północny wschód. potok na mapach nazywany Sanoczek lub Szeroka Woda.
Właśnie o tę lokalizację pytam, w dolinie Sanoczka.

Zerknij na tę dolinę na Geoportalu, podaję w miarę dokładne namiary. To co widać, to prawdopodobnie cmentarz. Raczej nie pasieka.
Szerokość geograficzna N 49° 28 ' 23,7 ''
Długość geograficzna E 22° 0 ' 21 ''
A na google.pl/maps
https://www.google.pl/maps/place/Bukows ... FQAw%3D%3D
Kusi mnie, aby w te okolice zajechać i po raz kolejny popenetrować rejon. Mało to w najbliższym czasie reale. Jednak nigdy nie mów nigdy...

Dlugi

Post autor: Dlugi » 29 sie 2024, 07:45

Nie byłem w tych rejonach i nie sprawdzałem osobiście, ale do tej pory nie widziałem żadnych zdjęć z cmentarza. Jeśli byłby wykonany w terenie pewnie coś by już wypłynęło.
Załączam lepsze zdjęcie lotnicze - jednak raczej to pasieka
Obrazek

Typuję inną lokalizację, coś tam na Lidarze można się dopatrzeć, ale czy to nie są pobożne życzenia?
Inna rzecz, to nawet jeśli znajdę jakikolwiek zarys w terenie to i tak nie będę w stanie stwierdzić, czy to cmentarz czy tylko forma w terenie - kopał nie będę...
Obrazek

ODPOWIEDZ