Stacja Mały Przemyśl
Stacja Mały Przemyśl
Orientuje się ktoś, czy za Austro-Wegier funkcjonowała jakaś stacja o nazwie (notowanej w l. 40.) "Mały Przemyśl"? "Chodził" tam "mały lokalny pociąg" z Jarosławia.
Re: Stacja Mały Przemyśl
Nie znalazłem na żadnej mapie, ni w rozkładzie jazdy, ale właśnie tak z mapy do mapy wędrując przyszło dla mnie do głowy - nie byłby to aby obecny przystanek Przemyśl Zasanie, a drzewiej Przemysl West vel Deutsch-Przemysl? Stacja graniczna z ZSRR, lecz nazwa byłaby wtedy wybitnie nieoficjalna.
Nigdy się nie spotkałem z taką nazwą. Jeśli pociąg w l. 40 z Jarosławia, to faktycznie mogło chodzić o "Przemyśl Niemiecki" na Zasaniu. Bardziej mnie ten "mały pociąg" zastanawia. W jakim to było kontekście użyte?
Po ruszeniu Niemców na wschód w 1941 roku, do uwolnionych od Sowietów terenów ruszyli ukraińscy działacze nacjonalistyczni, przekraczając, wtedy jeszcze zakazaną, granicę między GG a terenami za Sanem. Tu bohaterowie przeszli San w bród w Sośnicy, dojeżdżając do niej z Jarosławia inkryminowanym "małym pociągiem". Sformułowanie to pochodzi od relacjonującego przeprawę ukraińskiego działacza.
Może pomylił z Przeworskiem Wąskim?
— Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
— Ursi, Ursich.
— Ursi, Ursich.