Stacja Mały Przemyśl

Państwowe i prywatne linie kolejowe, tabor, dworce...
Incubus

Re: Stacja Mały Przemyśl

Post autor: Incubus » 09 wrz 2026, 22:17

@tmach - dzięki za rzeczowe i ciekawe informacje! Wychowałem się 50 m od wysokiego nasypu EUGE między Zagórzem a Chyrowem... Czasami miałem wrażenie, że ciężko sapiący parowóz (albo i dwa - było pod górkę) za chwilę wjedzie do mego pokoju :D
IMG_0665.jpg
@Józek - Twoja sugestia z Kleinbahn w połączeniu z tym "Klein-Przemyśl" czyni sprawę zbliżoną chyba do rozwiązania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tmach

Post autor: tmach » 10 wrz 2026, 08:47

Józek pisze:
08 wrz 2026, 17:40
A ten mały pociąg to nie Kleinbahn w rozumieniu lokalnej kolei?
Rozkłady z maja 1941 pokazują osobowe połączenie z Jarosławia do Deutsch Przemysl, dwa razy dziennie, wagony 2 i 3 klasy.
No ale to mi się kompletnie nie klei. Kolej lokalna to wynalazek formalno-prawny sprzed 1914 r. W dodatku ciężko przypisywać "lokalność" i "małość" dwutorowej, magistralnej linii, jaką wówczas była ta łącząca Jarosław z Przemyślem (i zasadniczo nadal jest). Chyba że założymy, że Ukrainiec kompletnie myli pojęcia i o kolei ma mgliste pojęcie. Co wszak zdarza się najlepszym, nawet profesorom.
Incubus pisze:
09 wrz 2026, 22:17
@tmach - dzięki za rzeczowe i ciekawe informacje! Wychowałem się 50 m od wysokiego nasypu EUGE między Zagórzem a Chyrowem... Czasami miałem wrażenie, że ciężko sapiący parowóz (albo i dwa - było pod górkę) za chwilę wjedzie do mego pokoju :D
Zdjęcia z okna z parowozami, ale już! ;-)

Incubus

Post autor: Incubus » 10 wrz 2026, 11:52

"Zdjęcia z okna z parowozami, ale już! ;-)"

Niestety, były to czasy "przedpotopowe", ja młody i aparatu "Smiena" :D nie posiadałem... A później to już tylko spalinowe, a później już w ogóle nic... Teraz znów coś jeździ, ale nie byłem tam dawno.

"Chyba że założymy, że Ukrainiec kompletnie myli pojęcia i o kolei ma mgliste pojęcie."
Myślę, że te "pojęcia" zasłyszał i przejął od miejscowych, którzy go po drodze gościli.

ODPOWIEDZ