http://tarnow.in informował:
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda objął Patronat Narodowy nad XX Zlotem Niepodległościowym w Łowczówku, który odbędzie się 4 listopada 2018 roku. Wydarzenie to będzie finałem powiatowych obchodów 100. rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.
Prezydent Andrzej Duda objął Patronatem Narodowym obchody XX Zlotu Niepodległościowego w Łowczówku na wniosek Starosty Tarnowskiego Romana Łucarza.
– Przygotowywane przez państwa od dwudziestu lat spotkania przypominają o bitwie I Brygady Legionów Józefa Piłsudskiego z grudnia 1914 roku. Pamięć o męstwie bohaterskich legionistów i uczczenie poległych w tym starciu to dla społeczności ziemi tarnowskiej ważna powinność, spełniana z niezwykłą godnością – czytamy w piśmie przyznającym patronat Prezydenta nad uroczystościami w Łowczówku.
Obchody XX Zlotu Niepodległościowego w Łowczówku będą jednym z najważniejszych punktów w programie powiatowych obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
To wydarzenie o bogatej tradycji, nawiązujące do boju pod Łowczówkiem, który stoczyła I Brygada Legionów Polskich w dniach od 22 do 25 grudnia 1914 roku. Brygadier Józef Piłsudski, zwracając się do swoich podopiecznych po zakończeniu bitwy, powiedział: – U schyłku ubiegłego roku, podczas mojej nieobecności, stoczyliście z przeważającymi siłami nieprzyjaciela bój najcięższy i najkrwawszy z tych, jakieśmy dotąd mieli. Zyskaliście w nim nową sławę i nowy liść wawrzynu wpletliście do wieńca sławy polskiego żołnierza.
Zlot Niepodległościowy w Łowczówku
Re: Zlot Niepodległościowy w Łowczówku
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
No trudno, takie czasy dla języka. Narodowa nowomowa zresztą jest mniej rozbudowana od np nowomowy korporacyjnej. Gdyby to było nie państwo, a korporacja, albo gdyby państwo skorporacyjniało do cna, zapewne nazywałoby się to objęcie Długofalową Strategią Zrównoważonego Wsparcia Wydarzeń Mających albo Mogących Mieć Istotny Wpływ na Kształtowanie i Podtrzymywanie Patriotycznych Postaw Obywateli.
Swoją drogą, jak ktoś nie był dawno w okolicach cmentarza 171 w Łowczówku, to się może głęboko zdziwić. Wiata i miejsce na grilla (omurowane). Sporo terenu utwardzone. Zestaw naprawy rowerów. Kibelek - na monety, ostrzegam.
Od tej imprezy nieco odstręcza mnie, że zapewne będzie dość tłumnie. No ale może...
Swoją drogą, jak ktoś nie był dawno w okolicach cmentarza 171 w Łowczówku, to się może głęboko zdziwić. Wiata i miejsce na grilla (omurowane). Sporo terenu utwardzone. Zestaw naprawy rowerów. Kibelek - na monety, ostrzegam.
Od tej imprezy nieco odstręcza mnie, że zapewne będzie dość tłumnie. No ale może...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
O, nie.Trotta pisze: ↑21 wrz 2018, 11:14Gdyby to było nie państwo, a korporacja, albo gdyby państwo skorporacyjniało do cna, zapewne nazywałoby się to objęcie Długofalową Strategią Zrównoważonego Wsparcia Wydarzeń Mających albo Mogących Mieć Istotny Wpływ na Kształtowanie i Podtrzymywanie Patriotycznych Postaw Obywateli.
Gdyby to było nie państwo, a korporacja, albo gdyby państwo skorporacyjniało do cna, zapewne nazywałoby się to objęcie Długofalową Strategią Zrównoważonego Wsparcia Eventów Mających albo Mogących Mieć Istotny Impact na Shapement i Sustainment Patriotycznych Postaw Obywateli.
Kolego moderatorze, bo się zaczniemy ciąć nawzajem za oftopiki
No dobra, ja zacząłem.
Tadeks, czy jest możliwość wrzucenia linka prosto do materiału? Dziś już próżno szukać na pierwszej stronie serwisu tej wiadomości...

No dobra, ja zacząłem.
Tadeks, czy jest możliwość wrzucenia linka prosto do materiału? Dziś już próżno szukać na pierwszej stronie serwisu tej wiadomości...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
To info z 10.01. 2018 r.
http://tarnow.in/tegoroczny-zlot-niepod ... zeja-dudy/
http://tarnow.in/tegoroczny-zlot-niepod ... zeja-dudy/