Prośba o identyfikację
Prośba o identyfikację
Dostałem skany zdjęć paru "naszych" z moich okolic - a był to rejon uzupełnień głównie dla IR.56 i LIR.16.
Nie będę nawet udawał że się znam na umundurowaniu, a na szperanie za stosownymi informacjami i samodzielne rozpracowanie za bardzo nie mam czasu. Kieruję zatem pytanie do znawców umundurowania, bo jak sądzę dla Was będzie to bułka z masłem - czy po detalach umundurowania czy odznakach dałoby się rozpoznać, w jakich oddziałach służyli ci żołnierze (np. Heer/Landwehr), ew. też wyciągnąć ze zdjęć inne informacje?
Mogę dodać tyle, że zdjęcie nr 7 zostało wykonane w zakładzie fotograficznym w Krakowie, nr 5 podobno w Sopron, a nr 2 w Mělníku.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie będę nawet udawał że się znam na umundurowaniu, a na szperanie za stosownymi informacjami i samodzielne rozpracowanie za bardzo nie mam czasu. Kieruję zatem pytanie do znawców umundurowania, bo jak sądzę dla Was będzie to bułka z masłem - czy po detalach umundurowania czy odznakach dałoby się rozpoznać, w jakich oddziałach służyli ci żołnierze (np. Heer/Landwehr), ew. też wyciągnąć ze zdjęć inne informacje?
Mogę dodać tyle, że zdjęcie nr 7 zostało wykonane w zakładzie fotograficznym w Krakowie, nr 5 podobno w Sopron, a nr 2 w Mělníku.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Prośba o identyfikację
Próbować by się dało, gdyby zdjęcia były kolorowe (a i wówczas rezultat nie byłby pewny - Landwehra nosiła ten sam kolor, co jednostki strzeleckie (TKJR/FJB). Wiele się tu nie wymyśli.piters pisze: ↑26 lis 2018, 17:16Kieruję zatem pytanie do znawców umundurowania, bo jak sądzę dla Was będzie to bułka z masłem - czy po detalach umundurowania czy odznakach dałoby się rozpoznać, w jakich oddziałach służyli ci żołnierze (np. Heer/Landwehr), ew. też wyciągnąć ze zdjęć inne informacje?
Zdjęcie 4 i 6 - druga połowa wojny.
Zdjęcie 9 - na kołnierzu korpusówka oddziału karabinów maszynowych.
Zdjęcie 7 i (prawdopodobnie) 5 - kaprale, ew. odpowiednie stopnie strzeleckie bądź artyleryjskie
Zdjęcie 3 - sznur strzelecki i prawdopodobnie oznaka "szacujący odległość"
Bardzo interesująca jest oznaka na kołnierzu nr 6 - nie mam pojęcia, co to. Ciekawe, że tylko jeden z żołnierzy ma "wałek" na ramieniu, czyli ewidentnie jest z formacji pieszych. Pozostali, o dziwo, nie mają.
Ze zdjęć wiele się nie wyciągnie... lepiej jechać nazwiskami i miejscowością po listach strat.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
6 - broń towarzysząca piechoty
Bardzo, BARDZO Wam dziękuję!
Zdjęcia wypożyczyli ludzie na lokalną wystawę, dostałem je w postaci niestety często słabych skanów. Najsmutniejsze, to że w paru przypadkach w ogóle nie wiadomo, kto na tych zdjęciach jest. Czterech, których nazwiska znam, nie znalazłem na listach strat. Statystycznie to wydaje się dziwne, ale jednak.
Zdjęcia wypożyczyli ludzie na lokalną wystawę, dostałem je w postaci niestety często słabych skanów. Najsmutniejsze, to że w paru przypadkach w ogóle nie wiadomo, kto na tych zdjęciach jest. Czterech, których nazwiska znam, nie znalazłem na listach strat. Statystycznie to wydaje się dziwne, ale jednak.
6 - wydaje mi się że ma oznaczenia jednostek telegrafów
Dzień dobry znalazłem takie zdjęcie mojego pradziadka, a nie chciałbym zakładać nowego tematu. Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji jaka to formacja, stopień wojskowy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nadporucznika Train regimentu. Może nawet...............
1 Train regiment in Krakau. Czyli tabory.
1 Train regiment in Krakau. Czyli tabory.

Ale my dziś wiemy. Oberleutnant = porucznik.