XV JUBILEUSZOWE SPOTKANIE W SANOKU

Awatar użytkownika
Trotta

Re: XV JUBILEUSZOWE SPOTKANIE W SANOKU

Post autor: Trotta » 19 sie 2020, 17:15

A ja czarno-żółtą też znalazłem :D
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Cyprian

Post autor: Cyprian » 19 sie 2020, 17:21

Według mnie jakiś plakat jednak musialby być. Wezmę na siebie. Proszę tylko o program. Będzie jakaś prelekcja?

oooooo

Post autor: oooooo » 19 sie 2020, 18:57

Trotta, Cyprian ma na myśli Ciebie... zdaje się, że spodobała mu się Twoja ostatnia prelekcja - nam zresztą też...
Tylko jak Wy uważacie - krzyknijcie. Czy ograniczamy program do 3. punktów:
po pierwsze primo: 12:00 spotkanie przy Ławeczce na Deptaku
po drugie primo: złożenie wiązanki na grobie Adama Dembickiego von Wrocień
po trzecie primo: spotkanie wspominkowe "Pod zegarem". Przygrywa człowiek-orkiestra Julek - może namówię go, żeby ryknął na trombicie. Jakoś te XV lat musi się ponieść echem po okolicy...
Kwestia plakatu - rozumiem, Cyprian, że masz na myśli druczek taki, jak z reguły mieliśmy - format A-3 ?
Cholera, ale to ma być impreza przyjacielsko-rodzinno-koleżeńska, to plakat ??? Pijaków nam się nazłazi... :evil:
Jaka jest Wasza opinia i Wasze ewentualne propozycje ?

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 19 sie 2020, 19:37

Art pisze:
19 sie 2020, 18:57
Trotta, Cyprian ma na myśli Ciebie... zdaje się, że spodobała mu się Twoja ostatnia prelekcja - nam zresztą też...
No dobra, pomyślę nad czymś. Dajcie dzień czy dwa. Miałem co prawda temat wymyślony, ale skoro profil imprezy się zmieni, to może i prelekcję warto zrobić o czymś innym?
A może inaczej - może Wy macie jakieś propozycje? Tylko proszę o wzięcie pod uwagę, że ja się zajmuję bardzo wąskim wycinkiem, początek kampanii w Królestwie, Galicji, w Karpatach - byle nie za daleko na wschód, czasowo - byle nie dalej niż jakaś połowa maja 1915 r...

Cyprian

Post autor: Cyprian » 19 sie 2020, 23:12

To poproszę tylko o tytuł prelekcji aby umieścić na plakacie oczywiście w wersji A3.

oooooo

Post autor: oooooo » 20 sie 2020, 13:18

No i kolejne pytanie - Julek nam zagra na akordeonie i na niespodziance :D
Pytanie od której ? Cmentarz, prelekcja Trotty po cmentarzu, żeby jeszcze dyskusja się kleiła, a potem w czasie wspominkowo-piwnym muzyka. Tak od 18 ?
Acha, jeszcze prelekcja Trotty - Trotto ! Ty sam wiesz, o czym możesz nam opowiedzieć, walki z przełomu roku do maja 1915 to miodzio by było. Rejon, tematyka - to już Ty wiesz najlepiej.
Ja mogę opowiedzieć islandzką sagę o Gunnlaugu Wężowym Języku :lol: tych z Warszawy zapraszam na sagę do Warowni Jomsborg, 23.08. ok.14-15.

Cyprian

Post autor: Cyprian » 20 sie 2020, 13:41

Świetnie Art. Dzięki za te atrakcje. Mogę też zabrać ze sobą swoje instrumenty trąbkę i baryton i zagrać np. hymn na cmentarzu a potem się zobaczy, może się dołączę, znam niektóre utwory. No i kwestia wieńca. Przydałby się może ten dębowy. Jeśli możesz Art to zapytaj o szczegóły.

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 20 sie 2020, 14:01

Dobra, to mam prośbę - wybierzcie jedną z dwóch możliwości:
1. To może- "Bożonarodzeniowa bitwa karpacka 1914". Byłoby głównie o rejonie Krosno-Jasło-Tarnów, ale z pewnymi wycieczkami w rejon bliższy Sanokowi.
2. Chodzi mi po głowie też zarys udziału żołnierzy włoskojęzycznych w początkowej fazie kampanii galicyjskiej i karpackiej (tak do maja, czerwca 1915). Na życzenie mogę spróbować zmienić Włochów na Słoweńców ;) Niestety, to też z dala od Sanoka.

oooooo

Post autor: oooooo » 20 sie 2020, 14:23

Osobiście jestem za tematem Nr 1.

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 20 sie 2020, 14:38

No dobra, chcecie o samej nawalance to będzie o nawalance ;)

Na pocieszenie - aż tak krwawo nie będzie. W okolicach Bożego Narodzenia powoli zaczynało brakować na froncie ludzi, którzy byliby się jeszcze w stanie bić.

Oczywiście jeszcze dajmy sobie czas na dyskusję, ale ten temat mi leży. Niech będzie "Bożonarodzeniowa bitwa karpacka 1914", a w podtytule można rzucić: "Sanok-Krosno-Jasło-Tarnów", żeby było geograficzne ustawienie.

Cyprianie, wyślę Ci też priva.

ODPOWIEDZ