XV JUBILEUSZOWE SPOTKANIE W SANOKU
Re: XV JUBILEUSZOWE SPOTKANIE W SANOKU
Jeszcze jedna rzecz. Wiem, że wprowadzanie sztywnych ram czasowych może trochę utrudnić nam życie, ale wypada zakładać, że na prelekcję zajrzałyby osoby, które niekoniecznie będą chciały czekać przy kuflu piwa, względnie zostać wzięte za "miłośników Austro-Węgier". Słabo byłoby też, gdyby przypadkiem ktoś się tematem zainteresował, przyszedł i okazałoby się, że dotarł za późno...
Innymi słowy - wypadałoby mniej więcej podać godzinę pogadanki...
Innymi słowy - wypadałoby mniej więcej podać godzinę pogadanki...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Trotto, pewne punkty są constans...
No to po kolei:
1. 12:00 zbiórka na deptaku przy ławeczce
2. 13:00 przemarsz (lub przedrept) na cmentarz, grób Adama Dembickiego von Wrocień - kwiaty, znicze
3. powrót do "Pod zegarem" - rozpoczęcie części wspomnieniowej - o której ? Muszę z Jankiem uzgodnić godziny rezerwacji. Czyli salka plus stoliki na tarasie. Ile, które ? Salkę pewnie bierzemy całą, bo nawet jak będzie 10-15 osób, to i tak tam miejsca nie za wiele.
4. Prelekcja Trotty - o której ? Ile chcesz czasu ?
5. Przerwa obiadowo-pitna. O której ?
6. Koncert ludowej muzyki z Galicji - czy dyplomatyczniej z Karpat ? Julek. Wstępnie ma zacząć o 18:00 Powiedział, że może około 2 godzin nas zanudzać (oczywiście z przerwą). Jak da radę, to pośpiewa i zagra. No i poopowiada wspomnienia mysliwskie, jak to z Najjaśniejszym polowali na grubego zwierza...
Zgłaszajcie. Cyprian to ogarnie do kupy do plakaciku.
No to po kolei:
1. 12:00 zbiórka na deptaku przy ławeczce
2. 13:00 przemarsz (lub przedrept) na cmentarz, grób Adama Dembickiego von Wrocień - kwiaty, znicze
3. powrót do "Pod zegarem" - rozpoczęcie części wspomnieniowej - o której ? Muszę z Jankiem uzgodnić godziny rezerwacji. Czyli salka plus stoliki na tarasie. Ile, które ? Salkę pewnie bierzemy całą, bo nawet jak będzie 10-15 osób, to i tak tam miejsca nie za wiele.
4. Prelekcja Trotty - o której ? Ile chcesz czasu ?
5. Przerwa obiadowo-pitna. O której ?
6. Koncert ludowej muzyki z Galicji - czy dyplomatyczniej z Karpat ? Julek. Wstępnie ma zacząć o 18:00 Powiedział, że może około 2 godzin nas zanudzać (oczywiście z przerwą). Jak da radę, to pośpiewa i zagra. No i poopowiada wspomnienia mysliwskie, jak to z Najjaśniejszym polowali na grubego zwierza...
Zgłaszajcie. Cyprian to ogarnie do kupy do plakaciku.
Ja bym postulował godzinę jakąś taką, żeby nie za późno, nie za wcześnie, może 15, 16? Zakładam, że skoro o pierwszej idziemy na cmentarz, to po jakiejś godzinie bylibyśmy z powrotem.
Czas - mogę od dwudziestu minut do godziny, postaram się dostosować do zainteresowania i innych okoliczności. Więcej miałbym gadania niż pokazywania, może w ogóle odpuściłbym slajdy, zostałoby samo gadanie. Postaram się też nie nudzić wyliczaniem jednostek i przedstawianiem spraw dzień po dniu. Raczej będzie to impresja niż malarstwo realistyczne
Mam nadzieję, że troszeczkę będzie można dołączyć się do koncertu. Jak poprzednio była taka okazja lata temu, to chyba parę tekstów było szerzej znanych (Ked mi pryszła karta, może Wino, wino czerwonenkie itd...?).
Czas - mogę od dwudziestu minut do godziny, postaram się dostosować do zainteresowania i innych okoliczności. Więcej miałbym gadania niż pokazywania, może w ogóle odpuściłbym slajdy, zostałoby samo gadanie. Postaram się też nie nudzić wyliczaniem jednostek i przedstawianiem spraw dzień po dniu. Raczej będzie to impresja niż malarstwo realistyczne

Mam nadzieję, że troszeczkę będzie można dołączyć się do koncertu. Jak poprzednio była taka okazja lata temu, to chyba parę tekstów było szerzej znanych (Ked mi pryszła karta, może Wino, wino czerwonenkie itd...?).
A pewnie, zawsze można, wszak Ty zapiewajło... sądzę, że kilku jeszcze się znajdzie...
Jakby jeszcze ktoś miał teksty
Jakby jeszcze ktoś miał teksty

Dajcie tytuły to teksty i nuty gdzieś znajdę.
Parę tekstów postaram się znaleźć. Ale niech też będą jakieś niespodzianki 
Parę karpackich, przychodzących mi do głowy:
https://www.tekstowo.pl/piosenka,serenc ... ciach.html
z tego:
http://maluch.elka.pw.edu.pl/spiewnik/p ... k_book.pdf
np. A czyja to chyża (s. 5), Wino wino.. (s. 20), Ked mi pryszła karta (s. 45)
Numeracja jakaś dziwna tam jest...
Ale dla porządku coś po polsku też by się przydało

Parę karpackich, przychodzących mi do głowy:
https://www.tekstowo.pl/piosenka,serenc ... ciach.html
z tego:
http://maluch.elka.pw.edu.pl/spiewnik/p ... k_book.pdf
np. A czyja to chyża (s. 5), Wino wino.. (s. 20), Ked mi pryszła karta (s. 45)
Numeracja jakaś dziwna tam jest...
Ale dla porządku coś po polsku też by się przydało

Zamówiłem plakaty. Pierwowzór oczywiście wstawię tutaj. Zamówiłem też wieniec dębowy na grób Feldmarschallleutnanta.
Rozmawiałem z Jankiem, właścicielem "Pod Zegarem". Wszystko będzie jak zawsze, ale prosił, żeby nie robić szumu, żeby jakiś sanepid mu knajpy nie zamknął...
Powiedziałem mu, że pewnie max do 20 osób to uda się zebrać.
Powiedziałem mu, że pewnie max do 20 osób to uda się zebrać.
Wieniec dębowy z szarfami czarno-żółtymi będzie. Plakat - wzór w poniedziałek.