Limanowa 19 maja 2019
Limanowa 19 maja 2019
http://www.muzeum.limanowa.pl/pl/nwsm/1 ... uz-wkrotce
Wiele w jednym: rekonstrukcja historyczna, otwarcie stałej wystawy, wykład Wacława Szczepanika.
Wiele w jednym: rekonstrukcja historyczna, otwarcie stałej wystawy, wykład Wacława Szczepanika.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Re: Limanowa 19 maja 2019
... będące swego rodzaju „żywą lekcją historii”...
To pokazowe mordowanie jest przerażające, dziś jest to lekcja wychowawcza do nienawiści.
To pokazowe mordowanie jest przerażające, dziś jest to lekcja wychowawcza do nienawiści.
BRAWO!!!!!BRAWO!!!!!BRAWO!!!!!!!
Kolejna, godna pochwały lokalna inicjatywa majaca na celu upamiętnienie Wielkiej Wojny.
I stała wystawa w Muzeum i odczyt - znakomicie.
Przyznam się, że zazdroszczę miłym Kolegom z Galicji tych wiekszych czy mniejszych wydarzeń związanych z pamiecią o Wielkiej Wojnie.
Tutaj u nas w Kongresówce jakoś marnie z tym. Szkoda.
A co do wpisu Kolegi Stani o "lekcji wychowawczej nienawisci" - uważam, że jest akurat odwrotnie; to jest pokazanie i przestroga do czego może doprowadzić nienawiść.
Kolejna, godna pochwały lokalna inicjatywa majaca na celu upamiętnienie Wielkiej Wojny.
I stała wystawa w Muzeum i odczyt - znakomicie.
Przyznam się, że zazdroszczę miłym Kolegom z Galicji tych wiekszych czy mniejszych wydarzeń związanych z pamiecią o Wielkiej Wojnie.
Tutaj u nas w Kongresówce jakoś marnie z tym. Szkoda.
A co do wpisu Kolegi Stani o "lekcji wychowawczej nienawisci" - uważam, że jest akurat odwrotnie; to jest pokazanie i przestroga do czego może doprowadzić nienawiść.
Cóż, trochę zgadzam się z zastrzeżeniami... Może nie powiedziałbym, że to jest lekcja wychowująca do nienawiści - akurat zwykle przy okazji rekonstrukcji widzowie mogą zobaczyć, jak "żołnierze" we "wrogich" mundurach bratają się przed i po "bitwie". Moja wątpliwość dotyczy raczej tego, że pokazuje się wojnę w wersji "light", nieomal "na wesoło". Więc nie tyle budzi się nienawiść, co przypadkiem można nauczyć ludzi, że wojna taka fajna jest.
Pamiętam rozmowę z rekonstruktorami z Ukrainy, niedługo po Donbasie. Uznali, że w tych okolicznościach nie będą biegać ze sztucznymi karabinami, skoro w ich kraju ludzie giną naprawdę. Wzięli udział w rekonstrukcji jako sanitariusze, bez broni.
Pamiętam rozmowę z rekonstruktorami z Ukrainy, niedługo po Donbasie. Uznali, że w tych okolicznościach nie będą biegać ze sztucznymi karabinami, skoro w ich kraju ludzie giną naprawdę. Wzięli udział w rekonstrukcji jako sanitariusze, bez broni.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
... bez broni,
jak pisze Kol. Trotta
Na bitte, es geht doch ohne Waffen !
Broń jest narzędziem do zabijania,
BRAWO!!!! można wołać dopiero wtedy, gdy w rzeczowym dialogu uda się bez niej żyć.
Nie rekonstrukcja ..., a konstrukcja przyszłości jest tu bardziej wskazana i mile widziana.
jak pisze Kol. Trotta
Na bitte, es geht doch ohne Waffen !
Broń jest narzędziem do zabijania,
BRAWO!!!! można wołać dopiero wtedy, gdy w rzeczowym dialogu uda się bez niej żyć.
Nie rekonstrukcja ..., a konstrukcja przyszłości jest tu bardziej wskazana i mile widziana.

Masz rację Kolego Trotta, że te wszystkie rekonstrukcje pokazują wojnę w wersji "light", zgodnie z tytułem piosenki "Jak to na wojence ładnie".
Poza tym wymagają od widzów dużo wyobraźni: biega sobie pięciu facetów ze sztucznymi karabinami a tymże widzom wmawia się, że to kompania czy batalion.
Ja akurat zwolennikiem czy też amatorem takich rekonstrukcji bitewnych absolutnie nie jestem.
Napisal Kolega Stani:
"Nie rekonstrukcja ..., a konstrukcja przyszłości jest tu bardziej wskazana i mile widziana."
Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi.
Poza tym wymagają od widzów dużo wyobraźni: biega sobie pięciu facetów ze sztucznymi karabinami a tymże widzom wmawia się, że to kompania czy batalion.
Ja akurat zwolennikiem czy też amatorem takich rekonstrukcji bitewnych absolutnie nie jestem.
Napisal Kolega Stani:
"Nie rekonstrukcja ..., a konstrukcja przyszłości jest tu bardziej wskazana i mile widziana."
Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi.
oeffag,
historię znamy, łatwo potrafimy odtworzyć jej okrutne obrazy.
Chodzi mi o to, aby tworzyć i pokazywać w sposób medialny konstrukcję przyszłości bez broni i okrucieństwa wojny.
historię znamy, łatwo potrafimy odtworzyć jej okrutne obrazy.
Chodzi mi o to, aby tworzyć i pokazywać w sposób medialny konstrukcję przyszłości bez broni i okrucieństwa wojny.
Ale na tych konferencjach, wystawach, spotkaniach wspominamy przeszłość z całym jej i pozytywnym i negatywnym bagażem na który składa się też okrucieństwo wojny. Omijanie aspektów negatywnych zafałszowałoby ówczesną rzeczywistość i te wszystkie przedsięwzięcia byłyby kalekie i nieprawdziwe.
Na tych historycznych przedsięwzieciach nie konstruujemy ani nie kreujemy przyszłości - jaka ona będzie, tego nikt nie wie.
Na tych historycznych przedsięwzieciach nie konstruujemy ani nie kreujemy przyszłości - jaka ona będzie, tego nikt nie wie.
Podoba mi się pomysł, gratuluję
Motto mojej wizji skierowane do rekonstruktorów wojennych -
" Miast prężyć żelastwo przeciw ciału ludzkiemu, podaję otwartą dłoń memu bliźniemu"
Za przykładem: Jerzy Pałosz, Ten wspaniały strajk ludzkości...
" Miast prężyć żelastwo przeciw ciału ludzkiemu, podaję otwartą dłoń memu bliźniemu"
Za przykładem: Jerzy Pałosz, Ten wspaniały strajk ludzkości...