Akt nadania odznaczenia?
Akt nadania odznaczenia?
Taki oto dyplom na załączonym obrazku. Scena batalii wskazuje już chyba na okres wojny? A tak w ogóle, co to dokładnie jest: akt/certyfikat nadania odznaczenia (dowolnego?)?
Dodam, że autograf Lasockiego jest oryginalny (porównanie z innymi egzemplarzami).Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Akt nadania odznaczenia?
Tak, to jest akt nadania odznaczenia. Pole puste pozwala na wpisanie dowolnego.
Wygląda na czasy wojenne. Lasocki był d-cą 2. PUł od października 1913 do marca 1917.
Wygląda na czasy wojenne. Lasocki był d-cą 2. PUł od października 1913 do marca 1917.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
No, nie powiem, jak na czas wojny, to na bogato było...
Propaganda musi być 

Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Obok świsteczków, mieszczących się do nieśmiertelnika, były piękne dokumenty, coś mi tam w śmietniczku leży.
Kwestia podpisu na tym dokumencie in blanco - wygląda na litografię, więc pewnie odbijano całość włącznie z podpisem. Nie mogę odczytać malutkiego napisu na dyplomie - czy to autor, czy drukarnia. Sprawdziłem, wydawnictwo - Karl Schwidernoch, Wien, chyba dobrze odczytałem.
Kwestia podpisu na tym dokumencie in blanco - wygląda na litografię, więc pewnie odbijano całość włącznie z podpisem. Nie mogę odczytać malutkiego napisu na dyplomie - czy to autor, czy drukarnia. Sprawdziłem, wydawnictwo - Karl Schwidernoch, Wien, chyba dobrze odczytałem.
Art, Schwidernocha odczytałeś poprawnie, zaś podpis Lasockiego w każdym z trzech posiadanych przeze mnie egzemplarzy jest inny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fakt, minimalnie się różnią, podpis tzw "wyrobiony"... Ale pewnie dużo tych dyplomów nie nadrukowali, więc siedział i podpisywał.