identyfikacja odznaki
identyfikacja odznaki
Witam! Mam do Państwa wielką prośbę. Otóż po wielu poszukiwaniach, znalazłem w internecie dokładne zdjęcie odznaki. Mój śp. Dziadek na zdjęciu ma ją wpiętą w lewą klapę marynarki. Chciałbym dowiedzieć się więcej o tej odznace; jaką organizację symbolizowała, itp. Emitowana była przed II WŚ i na 90% w Krakowie, ewentualnie we Lwowie. Będę wdzięczny za wszelkie dane. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2020, 17:37 przez Lutek65, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: identyfikacja odznaki
Przepraszam za błędy.
Przeniosłem wątek z "Książek" do "odznak", choć nie widzę najmniejszego związku tej odznaki z c.k. armią ani nawet legionami polskimi 

Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Dziękuję za przeniesienie posta. Teraz stał się bardziej widoczny i przez to zwiększyła się szansa na wyjaśnienie zagadki. Myślałem, że forum mi pomoże. 

Pachnie międzywojniem, nie Austro-Węgrami. Wzór orła (korona, brak cyfry na tarczy amazonek) oraz kbk wzór 98 (proporcje sylwetki broni, charakterystyczne "babki" na kolbach) wskazują bez wątpienia na okres międzywojenny, a nie czasy ck.
Dzięki za zainteresowanie. Też tak myślę. Czy odpowiedzi tej treści sugerują, że zapytanie wysłałem pod "nie ten adres"?. Lepszego nie znam, a może zostanie mi coś zasugerowane?. 

Swego czasu sprawnie identyfikowano tego typu fanty na forum Odkrywcy. Teraz pewnie większy ruch jest na twarzoksiążce.
Spróbuj też forum dws.org.pl
Spróbuj też forum dws.org.pl
Dzięki, już próbuję. Pozdrawiam.
Wracam jednak uparcie do tej odznaki. Powinienem podać również treść reklamy na odwrocie fotki, a oto ona: "ZAKŁAD ART. FOTOGRAFICZNY Franciszka Kryjaka zaszczyconego najwyższem uznaniem J.c.i.k Wysokości Najd. Arcyks. Karola Franciszka Józefa w Krakowie ul. Dominikańska l. (lokal?) 3 telefon No. 1406. Klisze przechowuje się celem dalszych zamówień. (drobnym druczkiem) - "leup lu.benstejn w". Mnie się wydaje, że ta fotka z odznaką została wykonana przed ,albo w czasie I WŚ. Więc jeszcze raz proszę pokornie o "pochylenie się" nad tą zagadką. Pozdrawiam.
A wklej tę fotkę...