* nie dotyczy lotników

No właśnie mam wrażenie nie było to do końca przestrzegane w armii austro-węgierskiej. Ponieważ jak pisałem wcześniej noszenie gwiazdek włoskich było popularne nawet pomimo zakazania takich praktyk w 1917r. poniżej kilka przykładówG. Banfield pisze: ↑02 kwie 2020, 18:16Noszenie przez żołnierza strony wojującej oznak, odznak, emblematów i odznaczeń, jest wykluczone postanowieniami przepisów konwencji haskich o prawach wojny. (...)
To miałem na myśli zaczynając ten wątek. I zastanawiam się czy inne elementy wrogiego umundurowania trafiały na czapki żołnierzy austro-węgierskich.
Obce odznaki były noszone w polu. Gdzieś na dysku miałem kilka zdjęć z żołnierzami noszącymi włoskie gwiazdy w polu. W książkach o kapenach też spotkałem się z resztkami czapek podniesionych w polu na których były włoskie gwiazdy.G. Banfield pisze: ↑06 cze 2021, 14:34(...) Pytanie jest takie, czy odznaki te byly noszone "w polu"... Nigdy nie widziałem takiej fotografii
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości