Order Białego Sokoła
Re: Order Białego Sokoła
Akapit, no dwa, trzy do aneksu do książki.
Mam Złotego medalistę, co prawda a - w, ale jest mi bliski, bo "wywiadowca".
Rudolf Schwenzner (Szwencner), chorąży pospolitego ruszenia, 1881, przynależny do Krakowa, od 1916 w podsłuchu telefonicznym, GTM, STM1, STM2 x3, BTM, SVKmKraBdeTM - po prostu "choinka".
Po przełomie w armii ukraińskiej jako radiotelegrafista, zdjęty przez Polaków podczas nadawania komunikatu radiowego we Lwowie, z miejsca podjął służbę w WP, zmieniając po pewnym czasie nawet pisownię nazwiska. Dca stacji radio, dca radiotelegrafii armii, potem dca radiotelegrafii frontu, gorliwy w pracy, dobry fachowiec, bardzo wysoko oceniany przez przełożonych. Po 1921 w rezerwie. Skreślony z listy oficerów rezerwy, duża sprawa z "niemieckością" w tle. Z tego też zapewne powodu nie ma jego teczki personalnej w CAW. Gdzieś się zawieruszyła...
Może niezastąpiony w biograficznych poszukiwaniach kolega KG trafi na niego w swoich materiałach?
Rudolf Schwenzner (Szwencner), chorąży pospolitego ruszenia, 1881, przynależny do Krakowa, od 1916 w podsłuchu telefonicznym, GTM, STM1, STM2 x3, BTM, SVKmKraBdeTM - po prostu "choinka".
Po przełomie w armii ukraińskiej jako radiotelegrafista, zdjęty przez Polaków podczas nadawania komunikatu radiowego we Lwowie, z miejsca podjął służbę w WP, zmieniając po pewnym czasie nawet pisownię nazwiska. Dca stacji radio, dca radiotelegrafii armii, potem dca radiotelegrafii frontu, gorliwy w pracy, dobry fachowiec, bardzo wysoko oceniany przez przełożonych. Po 1921 w rezerwie. Skreślony z listy oficerów rezerwy, duża sprawa z "niemieckością" w tle. Z tego też zapewne powodu nie ma jego teczki personalnej w CAW. Gdzieś się zawieruszyła...
Może niezastąpiony w biograficznych poszukiwaniach kolega KG trafi na niego w swoich materiałach?
Jakaś lipa z tym GTM - mam odpis Hauptgrundbuchblatta, poświadczony, jest ten GTM wpisany w grudniu 1917 - tymczasem "biblia" Steinera nie wymienia Schwenznera...
20/ 12 1917 verlichen zufoge Res. Nr 196/ 24 Pers. des AOK die goldene TM
No i bądź tu człowieku "mądry"...
20/ 12 1917 verlichen zufoge Res. Nr 196/ 24 Pers. des AOK die goldene TM
No i bądź tu człowieku "mądry"...
Tak się "zbierałem", że statystyki XXII i XXIV już nie ma... : (((
Faktycznie, zniknęły. Ja tych tomów nie mam. Trzeba polować, ale może być trudno, bo to skrajnie niszowe rzeczy. Na forum GMIC możesz złapać jednego z autorów - Daniela Krause, może ma jeszcze jakieś egzemplarze?
Tja... rok to za mało, jak widać, bym się zebrał... ech...
To są cuda : )
Schwarz Stephan, Die Orden und Ehrenzeichen des Herzogtums Braunschweig von 1696 bis 1918, I - III, Zolling 2020.
Kirmse Ralph, Der Herzoglich Sachsen Ernestinische Haus-Orden, I - III, Altenburg 2021.
"Groszowe" sprawy : ((( Polaków tu - 99,999% - nie znajdę...
To są cuda : )
Schwarz Stephan, Die Orden und Ehrenzeichen des Herzogtums Braunschweig von 1696 bis 1918, I - III, Zolling 2020.
Kirmse Ralph, Der Herzoglich Sachsen Ernestinische Haus-Orden, I - III, Altenburg 2021.
"Groszowe" sprawy : ((( Polaków tu - 99,999% - nie znajdę...
No, taniocha, jedyne 297 i 199 EUR
Na szczęście poza moimi zainteresowaniami, niemiecki plankton mnie nie jara, tylko 5 potęg się liczy
Ostatnio szarpnąłem się wreszcie na Badenię (u Autengrubera zniknęła, na szczęście u wydawcy była nadal dostępna) i jestem happy 

No tak, tego nie ma nigdzie już : (