Z falerystyki tureckiej mam jedną książkę, gdyby chcieć podejść poważniej, to jeszcze 3 bym musiał kupić, ale raczej odpuszczę.
Rosjan odpuszczam całkowicie - nie znam języka na tyle, by swobodnie czytać.
Bułgaria - moooże kiedyś.
Czarnogóra, Serbia, Rumunia - nie planuję.
Francja - byłbym zainteresowany, ale nie ogarniam. Nawet do tak podstawowej informacji, ile Legii Honorowych przyznano podczas I wojny światowej nie jestem w stanie dotrzeć. Wydaje się, że była nadawana dość masowo. Ale wygląda mi na to, że brak też publikacji z uzasadnieniami, więc odpuszczam.
Włochy - tak, ale tylko złoci medaliści mnie interesują, są dobre książki z uzasadnieniami, więc git. Wyjątek to pancerniacy - tutaj interesują mnie wszystkie odznaczenia (złotych medali nie mieli), jest niezła książka z uzasadnieniami dla wojsk samochodowych, choć chyba lista jest niekompletna.
Wielka Brytania - w planach mam zakup książek o odznaczonych Victoria Cross, można się też bawić w odznaczonych niższymi rzeczami, tutaj pod względem literatury jest dość komfortowo.
Stany Zjednoczone - kiedyś kupię ze 2 książki o odznaczonych Medalem Honoru, wystarczy mi tyle, niżej nie schodzę.
O Belgii coś trza kupić, ale tu sytuacja podobna jak z Francją, kolorowo nie jest, nie wiem nawet ile Orderów Leopolda przyznano, ale raczej dość masowo, może odpowiedź jest w „Spirit of the Lion” - to podstawowa rzecz i pierwszy zakup.
Austro-Węgry - dwie książki (Heldenwerk plus ta o Orderze Marii Teresy) mi wystarczą, głębiej nie wchodzę.
Co do księgozbioru pierwszowojennego (skupiam się tylko na tym), to mam dużo przede wszystkim o broni pancernej, trochę jeszcze trzeba dokupić, by mieć „wszystko” (przynajmniej to co najbardziej wartościowe), ale do ogarnięcia. Sporo mam też z lotnictwa, ale tutaj jest tego tyle, że zebranie wszystkich ciekawych rzeczy jest bardzo trudne, zwłaszcza wobec szaleńczego tempa wydawania przez Aeronaut Books. Do tego mam trochę rzeczy o innych, węższych interesujących mnie zagadnieniach.
Czekam z niecierpliwością na prezentację księgozbioru Jarka Centka - ostatnio wrzucił filmik o książkach z zakresu wojen izraelsko-arabskich, zapowiada też aż 3 filmy o literaturze pierwszowojennej