Order Białego Sokoła
Re: Order Białego Sokoła
Lipa! Oldrich Hrdina PHV Verlag & Antiquariat zniknął ze ZVAB?!?
Niedawno też tak było - dobrych kilka tygodni go nie było na ZVAB, bo miał remanent. Tym razem też jest to pewnie czasowe. Co ciekawe, na antiquariat.de nadal jest (wtedy też). Ja mam już z tej serii statystycznej, o której tu pisaliśmy, wszystko, co priorytetowo chciałem. Ewentualny drugi etap to mniejsze państwa niemieckie podczas I wojny, w dalszej kolejności (o ile w ogóle) pozostałe tomy (dotyczące lat przed wojną). Teraz czas na książki z tej samej tematyki, ale spoza tej serii. Za dwa lata może zbiorę, co chcę na ten temat, bo jeszcze trzeba kupować rzeczy o broni pancernej, lotnictwie i kilku drobniejszych sprawach 

Uff, czyli pewne, że wróci? Oby z ofertą wcześniejszą, bo kilka tomów mam jeszcze u niego na półce...
Czyli jak u mnie - myślę, że mam już "wszystko", a potem... no i od nowa : )
A jakie poza seryjne warto mieć?
Czyli jak u mnie - myślę, że mam już "wszystko", a potem... no i od nowa : )
A jakie poza seryjne warto mieć?
Myślę, że możesz być spokojny, to nie pierwszy raz, że znika, tym razem pewnie na krótko, zapewne ustawił opcję „urlop” i tyle. Wraca zawsze z pełną ofertą tej serii (to znaczy tomy I-XVII, resztę ma Autengruber).
Co do innych książek, których jeszcze nie mam, to muszę m.in. podgonić serię „Blue Max Airmen” (mam 6 pierwszych z 16 tomów), myślę o koszmarnie drogiej książce Henninga Volle o badeńskich orderach i odznaczeniach (do kupienia u Autengrubera), liczę na to wznowienie książek Franka Zelosko o badeńskim orderze i medalu Karola Fryderyka, trzeba kupić „Virtuti Pro Patria” i książkę o orderze św. Henryka (te masz), no i na tę o wirtemberski złotym medalu też będę polował. I tak oto jest ładna sumka do wydania, a to nie wszystko, jeszcze m.in. kilka numerów czasopism z ciekawymi artykułami by się kupiło. Więc biorąc pod uwagę także inne tematy, zebranie tego potrwa
Co do innych książek, których jeszcze nie mam, to muszę m.in. podgonić serię „Blue Max Airmen” (mam 6 pierwszych z 16 tomów), myślę o koszmarnie drogiej książce Henninga Volle o badeńskich orderach i odznaczeniach (do kupienia u Autengrubera), liczę na to wznowienie książek Franka Zelosko o badeńskim orderze i medalu Karola Fryderyka, trzeba kupić „Virtuti Pro Patria” i książkę o orderze św. Henryka (te masz), no i na tę o wirtemberski złotym medalu też będę polował. I tak oto jest ładna sumka do wydania, a to nie wszystko, jeszcze m.in. kilka numerów czasopism z ciekawymi artykułami by się kupiło. Więc biorąc pod uwagę także inne tematy, zebranie tego potrwa

Uch, ta badeńska cegła jest za 250 Euro! Co tam takiego jest w środku?
Mnie "chodzi po głowie" Kinast Walter, Der Tapferkeit - Die Königlich-Bayerische Militär-Verdienst-Medaille im deutsch-französischen Krieg 1870/71 - Taten und Ehrenbuch - Dekorierte der nach Frankreich ausmarschierten bayerischen Armee, Konstanz 2017 - tańsza jest : )))
W wojnie tej jestem "zakochany" - zbieram się, znaczy zbieram dutki na to - Der Deutsch-Französische Krieg 1870/71 https://www.militaria.at/Book.aspx?book ... anguage=de
No i dużo mi jeszcze brakuje...
No tak, muszę poczekać na Oldrich Hrdina PHV Verlag & Antiquariat, akurat kasy się uzbiera i kupi co trzeba. A potem... potem jest już lista na trzy lata naprzód... mnie bardzo dużo interesuje, zbyt bardzo, a - wiadomka - tematy niszowe, czy też chodliwe, wydawane bez dotacji, przez zapaleńców - kosztują, bardzo dużo kosztują, zbyt bardzo dużo kosztują... nie dla nas, niestety...
Mnie "chodzi po głowie" Kinast Walter, Der Tapferkeit - Die Königlich-Bayerische Militär-Verdienst-Medaille im deutsch-französischen Krieg 1870/71 - Taten und Ehrenbuch - Dekorierte der nach Frankreich ausmarschierten bayerischen Armee, Konstanz 2017 - tańsza jest : )))
W wojnie tej jestem "zakochany" - zbieram się, znaczy zbieram dutki na to - Der Deutsch-Französische Krieg 1870/71 https://www.militaria.at/Book.aspx?book ... anguage=de
No i dużo mi jeszcze brakuje...
No tak, muszę poczekać na Oldrich Hrdina PHV Verlag & Antiquariat, akurat kasy się uzbiera i kupi co trzeba. A potem... potem jest już lista na trzy lata naprzód... mnie bardzo dużo interesuje, zbyt bardzo, a - wiadomka - tematy niszowe, czy też chodliwe, wydawane bez dotacji, przez zapaleńców - kosztują, bardzo dużo kosztują, zbyt bardzo dużo kosztują... nie dla nas, niestety...
Badeńska cegła jest prawdopodobnie definitywnym opracowaniem autorstwa gościa, który w temacie siedzi już kilka ładnych dekad (poprzednia podstawowa książka na ten temat, też jego autorstwa, była wydana w 1976 roku!). Niestety jak to dokładnie w środku wygląda - nie wiem, fotek nie ma. Rzecz skrajnie niszowa, dostępna u jednego sprzedawcy w całej sieci (z tego co wiem). Cena chora nawet jak na standardy falerystyczne. Pierwsze wydanie było chyba w 2018 r. i z tego co pamiętam kosztowało 179 albo 189 EUR. Musiało się szybko rozejść, ale nakład pewnie malutki. Teraz treść ta sama, tylko mocniejsza oprawa i taki skok cenowy. No skandal, ale pewnie i tak kupię, taka choroba
Na osłodę jako dodatek kopia awersu srebrnego medalu Karola Fryderyka, w kapsule (ale w 1. wydaniu też była).

Nie no, wiem, że to nieuleczalna choroba, ale cóż - tej szczepionki nie przyjmę... gdyby w środku były czyny bojowe i co za co to jeszcze bym kombinował, czy nerkę sprzedać... a tak, dla samych fotek kupuję tylko przecenione mocno rzeczy, jak choćby w VDM to co mają z Graf Klenau i podobnych zbankrutowanych wydawnictw...
Badeńskie czyny bojowe (też uważam to za najciekawsze i najważniejsze w całej falerystyce i książki to opisujące cenię najwyżej - za co konkretnie delikwent dostał order/medal) są w pracy Zelosko, tylko lecą w kulki z tym wznowieniem - już dwa lata temu gość, który za to odpowiada pisał mi, że tuż tuż. A pierwsze wydanie jest praktycznie nie do zdobycia.
Czy pewnie jeszcze dwa lata... ech...
Oglądanie samych "świecidełek" fajne, ale za drogie. Żeby jeszcze na fotkach z epoki, dyplomy jakieś. A tak napakują w kolorze co mają w gablotach i ciesz się gościu z tego.
Oglądanie samych "świecidełek" fajne, ale za drogie. Żeby jeszcze na fotkach z epoki, dyplomy jakieś. A tak napakują w kolorze co mają w gablotach i ciesz się gościu z tego.
Akurat ta „cegła” to, sądząc po opisie, znacznie więcej niż tylko ładne zdjęcia orderów i odznaczeń - są też m.in. statystyki, dokumenty, pudełka. Też nie przepadam za książkami skupiającymi się tylko na wyglądzie błyskotek.