Poszukuję danych wszelkich, łącznie z imieniem, o Lieckfeldzie, niemieckim oficerze informacyjnym Naczelnego Dowództwa Armii przy c. i k. Komendzie Grupy Armii Boehm – Ermollego (deutscher N. O. der O. H. L. beim Kommando der Heeresgruppe Boehm – Ermolli) w latach 1916 - 1918, w 1917 był kapitanem.
Po wojnie także w wywiadzie, w końcu lat 30xx jako ppłk (E) dr w Królewcu, następnie Ośrodek Wywiadu Warszawa, potem odpowiedzialny oficer wywiadu Grupy Wywiadu Ic Dowództwa 9 Armii w 1941 i na koniec zapewne IIc Wydział Obce Armie "Wschód" w 1942.
Nie wiem o nim nic personalnie, natomiast odnalazłem dość dużo dokumentów opisujących jego działalność wywiadowczą. Zwykle bywa odwrotnie.
Niemiecki oficer informacyjnego Lieckfeld
Niemiecki oficer informacyjnego Lieckfeld
Vertreter des k. u. k. Armeeoberkommando beim kais. deutsch. Generalgouvernement Warschau
Re: Niemiecki oficer informacyjnego Lieckfeld
Znalazłem tylko tyle: I c/AO Abwehroffizier, Mobilmachungsplanung, Lieckfeld, Dr., Major (E), 26.08.38
w sieci -
Armeeoberkommando 3.doc - Deutsches Wehrkundearchiv
w sieci -
Armeeoberkommando 3.doc - Deutsches Wehrkundearchiv
dzięki! to kolejny element układanki! w wywiadzie dwadzieścia lat!
w dziennikach Waltera Nicolai jest wspomniany, oczywiście bez imienia
w znanych mi dokumentach OI NKA także imię jego nie pada
Magnus Pahl go nie wspomina, inne opracowania o wywiadzie niemieckim - także o tym po 1945, jak i wschodnim, czy też wschodnie wydawnictwa, również nie
nawet wydana kilkanaście lat temu księga ku czci i pamięci Markusa Wolfa, gdzie Ossi rozprawiali się z kadrami Gehlena, też go nie wymienia
w dziennikach Waltera Nicolai jest wspomniany, oczywiście bez imienia
w znanych mi dokumentach OI NKA także imię jego nie pada
Magnus Pahl go nie wspomina, inne opracowania o wywiadzie niemieckim - także o tym po 1945, jak i wschodnim, czy też wschodnie wydawnictwa, również nie
nawet wydana kilkanaście lat temu księga ku czci i pamięci Markusa Wolfa, gdzie Ossi rozprawiali się z kadrami Gehlena, też go nie wymienia
Vertreter des k. u. k. Armeeoberkommando beim kais. deutsch. Generalgouvernement Warschau
Kiedyś będą udostępnione Personalkarteien w Wehrkundearchiv,
narazie trwa ich porządkowanie - ein Teil der Personalkarteien befindet sich zur Zeit im Aufbau, Beschreibungstext folgt.
Jest jeszcze nadzieja ...
narazie trwa ich porządkowanie - ein Teil der Personalkarteien befindet sich zur Zeit im Aufbau, Beschreibungstext folgt.
Jest jeszcze nadzieja ...
może dożyję : )
o! na marginesie - w wykazie jest wspomniany jako - kpt (E) - późniejszy płk Kunibert Randewig, który jako dca Horchtruppen HG Süd otrzymał Krzyż Niemiecki Srebrny 30 maja 1942 : )