"gregorije"

Incubus

"gregorije"

Post autor: Incubus » 12 lis 2024, 19:43

Czy "służyć przy gregorijach" oznacza służbę w Gieorgijewskim Pułku Piechoty Armii Północno-Zachodniej gen. Judenicza, czy też pułk o takowej (lub analogicznej) nazwie funkcjonował zza czasów carskich?

Awatar użytkownika
Trotta

Re: "gregorije"

Post autor: Trotta » 13 lis 2024, 09:20

Kurcze, trzeba byłoby pułk po pułku sprawdzić nie tylko nazwy własne, ale także honorowych szefów pułków. Jeśli dobrze rozumiem, nazwy własne pułków były raczej stałe (orłowski, archangielski, perejasławski itd.), natomiast szef mógł się chyba zmieniać.

Po pierwsze - czy to są gregorije czy gieorgije: dwa różne imiona (Grzegorz, Jerzy), co gorsza, mogło po drodze dojść do jakiegoś zniekształcenia. Jeżeli byłby to Jerzy - mocno podejrzewałbym 1. Newski PP, którego honorowym szefem był król Greków. Jeśli Grzegorz - to na razie mi łapy opadają. W dodatku zastanawiam się, skąd jeszcze mogła wziąć się nazwa. Np. gieorgijewskie/gregorijskie mogły być np. koszary, w których stał pułk itede...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Incubus

Post autor: Incubus » 13 lis 2024, 15:40

Zadałem pytanie, bo czasami taki fakt, jak i wiedza o nim sąpowszechne i oczywiste dla znawców. Skoro jednak nie, to wydaje mi się, że w moim przypadku chodzi o przytoczoną przeze mnie formację. Dzięki.

Stani

Post autor: Stani » 13 lis 2024, 20:59

Witam,
znalazłem poniższe wyjaśnienie: - "Służyć przy gregorijach" może odnosić się do służby w jednostkach wojskowych związanych z imieniem św. Jerzego (św. Jerzy po rosyjsku to Георгий, transliterowane jako Gieorgij, co mogło zostać przekształcone w formę gregorije w polskich źródłach). W carskiej Rosji funkcjonowały jednostki wyróżnione i oznaczane jako Gieorgijewskie – związane z odznaczeniami św. Jerzego, np. pułki, które otrzymywały honorowy tytuł „Gieorgijewski” za szczególne zasługi na polu walki. Żołnierze takich jednostek mogli mówić, że służą „przy gregorijach” w nawiązaniu do tego honorowego tytułu.

Natomiast Gieorgijewski Pułk Piechoty istniał także w Armii Północno-Zachodniej generała Nikołaja Judenicza podczas wojny domowej w Rosji (1918–1920). Ten pułk nosił nazwę na cześć św. Jerzego i można przypuszczać, że wyrażenie „służyć przy gregorijach” odnosiło się do służby w tej jednostce w Armii Judenicza.

W skrócie, takie wyrażenie mogło być stosowane zarówno w odniesieniu do jednostek carskich związanych z imieniem św. Jerzego, jak i do jednostki Armii Północno-Zachodniej Judenicza.

Józek

Post autor: Józek » 13 lis 2024, 21:08

Przypomnę wątek sprzed roku:
viewtopic.php?f=84&t=2129

Incubus

Post autor: Incubus » 13 lis 2024, 22:57

No cóż, Kolega Józek trochę mnie przywołał do porządku. Czasami sam nie pamiętam, o czym pisałem na Forum, a pośpiech sprawia, że brak mi czasu na sprawdzanie. Wynika to z faktu pracy jednocześnie nad wieloma różnymi tekstami i czasami mi po prostu coś umyka.
Stani, dziękuję za chyba najlepsze naświetlenie kwestii. Teraz jestem pewien, że chodzi o armię Judenicza.

ODPOWIEDZ