Lato 1915 roku. Zapewne pierwsze dni sierpnia. Kolumna transportowa armii austro-węgierskiej maszeruje w kierunku Lublina. W tle, w kurzu, widać zarys cerkwi pułkowej 69-tego pieszego Riazańskiego pułku, im. księcia Golicyna.
Cerkiew, o której mowa, to dla mniej obeznanych w temacie - dzisiejszy Kościół Garnizonowy.
Widoczny jest też budynek późniejszego Uniwersytetu Lubelskiego, obecnie KUL - u.
Wcześniej mieściły się tam koszary. Bodajże wspomnianego wcześniej rosyjskiego 69 pieszego Riazańskiego pułku.
Lokalizacja to - Trakt Warszawski. Obecnie - Aleje Racławickie.
Ps.
Może nic wielkiego , ale dla mnie rarytasik.
Tak sobie na nie popatrywałem. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa pokusić się o identyfikację żołnierzy. Na zdjęciu są żołnierze z jednostki bośniacko-hercegowińskiej.
Zdjęcie pochodzi z kolekcji Krzysztofa Witka.
Lublin 1914-1918
Re: Lublin 1914-1918
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube
nie wierzę, żeby na tym forum nie było kogoś, kto potrafi to odczytac, przynajmniej w b. dużej części, w końcu przekopujecie niem. archiwa, rękopisy, listy,coś tam musicie od czasu do czasu wysylabizować z ręcznego pisania.Slavio pisze: ↑21 kwie 2025, 17:22Z tylu pocztówki jest tekst. Mi udało się odczytać tylko datę - 12 kwietnia 1917 r. Oraz podpis - ojciec.
Prośba, o odczytanie tekstu.
https://zoom.waw.pl/zoom?fbclid=IwY2xja ... 717b1d4dea
(btw: AI? nie probowałem jeszcze takich numerów)
Zdjęcia super!
A tekst przynajmniej w znacznej części jest do odczytania. Pierwsze zdanie - prawdopodobnie, bo litera z pierwszej linijki zachodzi na drugą: Liebe Angela, ich hoffe dass der Mann gut den Koffer zu euch gebracht hat. W drugim zaczynają się dla mnie problemy...
A tekst przynajmniej w znacznej części jest do odczytania. Pierwsze zdanie - prawdopodobnie, bo litera z pierwszej linijki zachodzi na drugą: Liebe Angela, ich hoffe dass der Mann gut den Koffer zu euch gebracht hat. W drugim zaczynają się dla mnie problemy...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Dalszy fragment:..Ich bin jetzt im Kriegsgefangenen Lager, also adressiere jetzt mir O. T. Kriegsgef. Lager Lublin.
= Obecnie przebywam w obozie jenieckim a więc proszę adresować mi (korespondencję): O.T. Obóz jeniecki Lublin
= Obecnie przebywam w obozie jenieckim a więc proszę adresować mi (korespondencję): O.T. Obóz jeniecki Lublin
Ul : Krakowskie Przedmieście. Pierwsze dni sierpnia 1915r.
Jak się nie mylę , widzimy pionierów austriackich.
Na pierwszym planie wóz parku pontonowego i przewożony na nim ponton czołowy. Jest to jeden z elementów służących do budowy składanego mostu
Zdjęcie z kolekcji Krzysztofa Witka.
Jak się nie mylę , widzimy pionierów austriackich.
Na pierwszym planie wóz parku pontonowego i przewożony na nim ponton czołowy. Jest to jeden z elementów służących do budowy składanego mostu
Zdjęcie z kolekcji Krzysztofa Witka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube