Powrót rannych na front po wyleczeniu na tyłach.

I wojna światowa (1914–1918)
Awatar użytkownika
Trotta

Re: Powrót rannych na front po wyleczeniu na tyłach.

Post autor: Trotta » 30 lip 2026, 16:18

Nirven pisze:
30 lip 2026, 14:44
"Pułki rezerwowe" albo kombinowane - jak kombinowany pułk strzelców grupy Stoger-Steinera, mający w swym składzie dwubatalionowy batalion strzelców.
Nawet dwa dwubatalionowe bataliony strzelców, FJB.31 oraz bhFJB :)
MarekZ pisze:
30 lip 2026, 16:01
Jak dyskusja przesunęła się na nietypowe pododdziały to podam kolejny. Przełom roku 1914 i 1915, IR nr 31 i IR nr 64, oba z 32 kuk InfBrig, wchodzącej w skład 16 kuk InfDiv.z XII Korpusu. Każdy z nich miał kompanię trzech typów – normalne, zapasowe (ErsatzKomp) i marszowe (MarschKomp). A przynajmniej taką przynależność do pododdziałów mieli podawani żołnierze tych pułków we "Wiadomościach o rannych i chorych" z początków II połowy lutego 1915 roku.
Tu się zastanawiam, czy wszyscy trafiali do tego samego oddziału na froncie. XII Korpus był świeżo po przerzuceniu z Karpat do Królestwa, być może część żołnierzy z oddziałów marszowych już była w drodze w Karpaty - i tam wcielono ich do obcych pułków. Ale to tylko hipoteza.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

MarekZ

Re: Powrót rannych na front po wyleczeniu na tyłach.

Post autor: MarekZ » 30 lip 2026, 17:40

Trotta pisze:
30 lip 2026, 16:18
Tu się zastanawiam, czy wszyscy trafiali do tego samego oddziału na froncie. XII Korpus był świeżo po przerzuceniu z Karpat do Królestwa, być może część żołnierzy z oddziałów marszowych już była w drodze w Karpaty - i tam wcielono ich do obcych pułków. Ale to tylko hipoteza.
Bardzo możliwe. Ale wszystkie te typy kompanii, o których wspominałem walczyły razem. Dokładnie to były co najmniej:
– z IR Nr 31 – Komp.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.13, 14, 15, 16; ErsKomp: 2,3; MarschKomp.: 5, 7
– z IR Nr 64 – Komp.: 1,2, 4, 5, 6, 13,14, 16; ErsKomp.: 1, 2, 4; MarschKomp.: 3, 4, 14
Zajmowałem się tym kilka lat temu. Spisywałem jednostki (wraz z numerami pododdziałów) biorące udział w pewnej dużej bitwie, z której ranni trafili do pruskiego rezerwowego lazaretu w Nysie. Oprócz tych dwóch pułków to byli ranni głównie z innych jednostek korpusu XII, korpusu IV, choć nie tylko. Ta bitwa musiała odbyć się w grudniu 1914 roku, no może w początkach stycznia 1915 roku, bo dane rannych we "Wiadomościach..." publikowano ze znacznym opóźnieniem, gdzieś pomiędzy okolicami Bełchatowa, Tomaszowa Mazowieckiego a Opoczna. Niestety nie udało mi się ustalić dokładnie gdzie te interesujące mnie walki miały miejsce. Badałem to, gdyż w tym samym czasie trafił na leczenie do Nysy mój Pradziadek, ułan z UR nr 4, który musiał zostać ranny w tych samych walkach.

ODPOWIEDZ