johan1968 pisze: ↑18 gru 2020, 15:47
Włączyć - nie włączyłem

pisałem wszak : pod Podgórzem (nie - W).
W tym sensie włączyłeś, że przypisałeś Dębnikom ten sam los, co Podgórzu, czyli - włączenie dopiero w czasie wojny
johan1968 pisze: ↑18 gru 2020, 15:47
Może wyśledzenie go, skorelowane z hipotetycznymi - dość wąskimi w sumie, o skończonej bazie elementów - jednostkami, pułkami A-W Armii, do których mógł trafić mieszkaniec Dębnik (pod)krakowskich - na coś nas naprowadzi ?
Ta skończoność to teoria - bo pułki armii wspólnej i Landwehry są do policzenia, pułki Landsturmu niby też, ale już w batalionach tej ostatniej formacji połapać się skrajnie trudno. Nie jestem pewien, czy nawet mając nieograniczony dostęp do zasobów wiedeńskiego archiwum i nieograniczone zapasy czasu da się policzyć bataliony Landsturmu. Zwłaszcza że w rozmaitych papierach czy to zapominano wyjaśnić, jaki to Landsturm (k.k. czy k.u.), a określenia (batalion: piechoty, etapowy, marszowy...) używano chyba bez stupercentnej konsekwencji... No i poza tym - jak front włoski, to najwcześniej wiosna 1915 r. Wojna trwa już niemal rok. Uzupełnia się jednostki frontowe czym się da, zwłaszcza np. te ze wschodniej Galicji, nadal zajętej przez Rosjan. A im później, tym gorzej, pojawiają się przecież np. pułki piechoty o numerach 103 i wyżej, zestawiane np. z pojedynczych batalionów kilku dotychczasowych jednostek.
Ale nawet zakładając, że mówimy o piechociarzu który trafił tam, gdzie powinien był trafić wg. porządku z czasu mobilizacji. W armii wspólnej 13. IR, w obronie krajowej - 16. LIR. Landsturm? Pierwotnie LstIR.16, ale ten zlikwidowano w początkach 1915 r. To, co z tego pułku było na froncie, rozdzielono pomiędzy "bratnie" pułki, ale jak było później - tego już nie wiem (tzn. jeśli po lutym 1915 r. taki delikwent, w Dębnikach zeswojszczony, miał trafić do liniowego Landsturmu - to gdzie?).