FMLt Ernst Salomon v. Friedberg
Re: FMLt Ernst Salomon v. Friedberg
Znany jest przypadek - ojciec generał WH, syn polski oficer - ojciec przyjeżdża po syna do Offlagu, syn wyrzuca ojca za drzwi - jestem Polakiem.
Ciekaw jestem, czy Ernst Salomon von Friedberg, składając wniosek o przyjęcie od polskiego wojska deklarował znajomość języka polskiego?
Służbowe związki z Galicją miał prawie żadne, o rodzinnych nie wiem.
Jego ojciec po zakończeniu służby mieszkał w Wiedniu. Gdy zmarł na zapalenie płuc w 1897 roku, uroczystości żałobne odbyły się w ewangelickim kościele garnizonowym przy Schwarzspanierstrasse. Można wiec zakładać, że był ewangelikiem. Zgodnie z tym, co pisałeś w pierwszym poście, Ernst Salomon von Friedberg w ankiecie podał wyznanie rzymsko katolickie.
Służbowe związki z Galicją miał prawie żadne, o rodzinnych nie wiem.
Jego ojciec po zakończeniu służby mieszkał w Wiedniu. Gdy zmarł na zapalenie płuc w 1897 roku, uroczystości żałobne odbyły się w ewangelickim kościele garnizonowym przy Schwarzspanierstrasse. Można wiec zakładać, że był ewangelikiem. Zgodnie z tym, co pisałeś w pierwszym poście, Ernst Salomon von Friedberg w ankiecie podał wyznanie rzymsko katolickie.
Pisał podanie czystą polszczyzną, odręczne podanie, mieszkał w Cieszynie, po drugiej stronie Olzy się znalazł ostatecznie i zaprzestał tym sposobem aspirować do WP.
Tak i nawet na tego proboszcza w Zawoi się powołuje.
Tak i nawet na tego proboszcza w Zawoi się powołuje.
Odrobinę szperałem za tym proboszczem - i nigdzie nie znalazłem informacji, aby w Zawoi taką funkcję pełnił ktokolwiek o nazwisku Salomon. Może brat nazwisko zmienił?
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Tego nie wiem, tak napisał, tyle wiem. On w ten sposób podkreślał, że nie jest starozakonny (Salomon!), tylko, że to część rodowego nazwiska, no i ma proboszcza. Interesująca sprawa.
Hmm, chyba że jakaś inna miejscowość o podobnej nazwie, np. Zawój w Bieszczadach albo Zawój pod Stanisławowem. Z tym że tam proboszcz najpewniej byłby z obrządku nieco podejrzanego w międzywojniu...
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Zapewne chodzi o ks.Mieczysława Friedberga (ur. 1895 w Tarnobrzegu), proboszcza w różnych parafiach i kapelana WP. W tamtym czasie w Zawoi był wikarym, a proboszczem ks.Adam Górkiewicz. Przy czym bardziej pasuje na bratanka niż brata.
Tylko czy to nie był brat (bratanek) Karola, austriackiego podpułkownika żandarmerii?
Tylko czy to nie był brat (bratanek) Karola, austriackiego podpułkownika żandarmerii?
O! Sztuka jest sztuka! Chyba na tej zasadzie to zadziałało.