https://www.wydawnictwoliterackie.pl/pr ... u-twierdzy
Jest i druga ewentualność - tutaj oceniający wkracza na mniej znane pole i baboli nie widziTrotta pisze: Niemniej cała reszta książki, ta właśnie wychodząca poza beton fortów, czyni wrażenie napisanej dobrze i wartościowej. Tu zapewne prof. Chwalba wszedł na teren raczej mu znany i to widać.
Być może zostanę za to rozjechany, ale to nie jest zasługa prof. Chwalby. Innymi słowy: nie tyle wszedł na znany teren, co czerpał z istniejących opracowań. Tak książka jest kompilacją istniejących prac przekrojowych o TK, nie jest w ogóle oparta na źródłach.
To zależy. Jeśli wiesz dużo o TK i znasz trochę źródeł, to szkoda kasy. Wystarczy znać kilka kluczowych tytułów - WiZTK Bogdanowskiego, Pod czarno żółtymi sztandarami Baczkowskiego, Jak powstał nowoczesny Kraków i Matecznik Polski Purchli, do tego Nowe studia nad rozwojem miasta (tak, wiem, jestem współautorem artykułu w tym tomie, ale nic nie poradzę, że prof. Chwalba czerpie zeń pełnymi garściami i nie jest to tylko moja opinia) i w zasadzie jesteś w domu. Reszta jest na okrasę tudzież udokumentowanie różnych drobiazgów, np. informacja o tym że kaplica cmentarna na cmentarzu Rakowickim dostała płaski dach i nie miała wież żeby nie przesłaniać widoku na przedpole z bastionu IV jest u Jacka Demela - i Demel w bibliografii jest.
No tu się nie zgodzę co do szans laika na połapanie się. Bo niestety prof. Chwalba sam się w tym temacie nie do końca orientuje, a trudno przekazać wiedzę, której się samemu nie ma. Gdybyż napisał jeszcze ogólniej, w rodzaju "no wiecie, były forty, najpierw bliżej miasta, potem dalej, najpierw z cegły, potem z betonu, na końcu stal dodali", to nikogo by na manowce nie zaprowadził.Nirven pisze: ↑19 lip 2022, 20:02Generalnie opis fortyfikacji jest dość ogólny, napisany w taki sposób, by laik mógł się w nim połapać - i to uważam za niewątpliwy plus, bo jestem przekonany, że szczegółowy opis dzieł fortecznych, z całą swą złożonością i fachową nomenklaturą, mógłby czytelnika utopić w tym skomplikowanym temacie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości