Nowość wydawnictwa Verlag Militaria z Wiednia:
Die Tiroler Kaiserjäger
Geschichte, Uniformierung, Ausrüstung und Traditionspflege von 1816 bis heute
https://www.militaria.at/Book.aspx?book ... anguage=de
Die Tiroler Kaiserjäger. Geschichte, Uniformierung, Ausrüstung und Traditionspflege von 1816
Die Tiroler Kaiserjäger. Geschichte, Uniformierung, Ausrüstung und Traditionspflege von 1816
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Re: Die Tiroler Kaiserjäger. Geschichte, Uniformierung, Ausrüstung und Traditionspflege von 1816
Zapowiada się dość ciekawie, chociaż - znając książki tej serii - najmniej będzie o działaniach bojowych. Ale w przypadku TKJ to akurat mały problem, dostępna literatura jest na dostatecznym poziomie.
Z zapowiedzi można wnosić, że wykorzystano (oby w jak największym stopniu) zasoby Kaiserjäger Museum w Innsbrucku, widzę reprodukcję kilku wiszących tam obrazów. Szczególnie mi zależy na tym, by było ich jak najwięcej. W Innsbrucku wisi sporo obrazów, przedstawiających epizody z walk w Galicji i tamtejsze pola bitew - a niestety to poczciwe muzeum eksponuje je w kilku rzędach, nie zawsze w dogodnym oświetleniu, zdjęcia temu nie ma jak porządnie zrobić, a co gorsza - gdy ja je odwiedzałem, muzeum nie posiadało katalogu czy czegoś podobnego. Z tej jednej przyczyny zamierzam to nowe tomiszcze nabyć.
Pokazane strony pozwalają jeszcze stwierdzić, że autorem części, poświęconej miejscom pamięci i cmentarzom KJR jest Obst. Erwin Fitz - czyli zapewne w tym niewielkim rozdziale nie braknie miejsca dla cmentarzy galicyjskich.
Z zapowiedzi można wnosić, że wykorzystano (oby w jak największym stopniu) zasoby Kaiserjäger Museum w Innsbrucku, widzę reprodukcję kilku wiszących tam obrazów. Szczególnie mi zależy na tym, by było ich jak najwięcej. W Innsbrucku wisi sporo obrazów, przedstawiających epizody z walk w Galicji i tamtejsze pola bitew - a niestety to poczciwe muzeum eksponuje je w kilku rzędach, nie zawsze w dogodnym oświetleniu, zdjęcia temu nie ma jak porządnie zrobić, a co gorsza - gdy ja je odwiedzałem, muzeum nie posiadało katalogu czy czegoś podobnego. Z tej jednej przyczyny zamierzam to nowe tomiszcze nabyć.
Pokazane strony pozwalają jeszcze stwierdzić, że autorem części, poświęconej miejscom pamięci i cmentarzom KJR jest Obst. Erwin Fitz - czyli zapewne w tym niewielkim rozdziale nie braknie miejsca dla cmentarzy galicyjskich.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Re: Die Tiroler Kaiserjäger. Geschichte, Uniformierung, Ausrüstung und Traditionspflege von 1816
I znowu trzeba będzie kombinować z miejscem na półce
Ja na razie uzbierałem na tą pozycję.

Ja na razie uzbierałem na tą pozycję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube
Na razie mam wersję 1.0 – 32 lata starsza, chudsza o 377 stron, około 900 ilustracji i 2,7 kg, więc łatwo mieści się na półce.
https://images91.fotosik.pl/693/771980086eaa53c8med.jpg
https://images91.fotosik.pl/693/771980086eaa53c8med.jpg
Niestety, seria "mundurowa" wydawnictwa militaria.at zaczyna od dawna jechać po bandzie - nożyczki, ksero i siup - 99 EUR jest. Tej nie kupię z pewnością.