Artur Pino Ritter von Friedenthal, GdI

Wybitni obywatele Austro-Węgier
carolus.primus

Re: Artur Pino Ritter von Friedenthal, GdI

Post autor: carolus.primus » 03 kwie 2025, 22:03

... no nie czepiaj się Pudelku, "Opawa, miasto w Czechach w Kraju Morawsko-Śląskim", "stolica samodzielnego księstwa wydzielonego z Margrabstwa Moraw", nie zrozumiałem najwyraźniej tekstu, pisałem pośpiesznie, był atak szarańczy, cytując Jake Blues'a brata Elwooda ... masz oczywiście rację

Pudelek

Post autor: Pudelek » 04 kwie 2025, 06:56

Swoją drogą przykre, że nadal nie ma on biogramu na polskiej Wikipedii, jedynie na czeskiej i niemieckiej

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 01 lis 2025, 21:02

Szanowni Koledzy !
Udało się ! Dreimal Hoch ! Pamięć o generale Arturze Pino nie zaginie !
Renowacja grobu została zakończona. Koszt renowacji zostanie sfinansowany z funduszu Społecznego Komitetu Renowacji Cmentarzy Cieszyńskich (https://cmentarze.cieszyn.pl/). Jest to organizacja współpracująca z Muzeum Śląska Cieszyńskiego w Cieszynie. Każdego roku od kilkunastu lat, Komitet organizuje zbiórki pieniężne pośród mieszkańców Cieszyna odwiedzających groby swoich bliskich w dniu Wszystkich Świętych. Od czterech lat utrzymywałem ścisły kontakt z dyrekcją Muzeum Śląska Cieszyńskiego i przed rokiem obiecano mi, że fundusze zebrane 1 listopada 2024 zostaną przeznaczone także na grób rodziny Pino von Friedenthal i Jaxa Bobowskich. Dotrzymali słowa!
Udało się również sfinansować tablicę pamiątkową. To Wasza wielka zasługa! Przed czterema laty zwróciłem się do Was o pomoc, kilka osób wpłaciło kilkaset złotych na moje konto w ramach akcji zbiórka w gronie znajomych. W tym roku Wasze wpłaty przekierowałem na zbiórkę „przywrócenie pamięci Artura Pino von Friedenthal”, którą uruchomiłem na portalu zrzutka.pl. Kolejnych kilka wpłat pojawiło się bezpośrednio na koncie zrzutki.pl już w tym roku.
Czteroletnie starania zostały w skrócie opisane w przedwczorajszym wydaniu „Gazety Ziemi Cieszyńskiej”, w przyszłym tygodniu notka biograficzna o Arturze Pino pojawi się w wydaniu cieszyńskich „Wiadomości Ratuszowych”, wczoraj portal cmentarze.cieszyn.pl umieścił wzmiankę o renowacji grobu i informację o generale.
Rozliczenie wydatków umieszczę na stronie zrzutka.pl po otrzymaniu faktury z zakładu kamieniarskiego, który zrealizował renowację grobu.
Jeszcze raz bardzo dziękuję !
Carolus
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Art

Post autor: Art » 01 lis 2025, 22:28

Carolusie ! GRATULACJE ! Kilka lat starań, ale jest rezultat !

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 03 lis 2025, 13:19

Wspaniale. GRATULUJĘ wielkich i uwieńczonych sukcesem starań. I DZIĘKUJĘ - bo robisz coś, co wielu z nas powinno robić, a nie każdy za takie rzeczy się zabiera.

Cóż rzec, dopiero co tam byłem jakoś latem, wypada jechać znów :)
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 04 lis 2025, 09:21

Dziękuję Panom za dobre słowo. Sprawę cieszyńskiego grobu potraktowałem jako żołnierski obowiązek. Równocześnie z zakończeniem prac, które zbiegły się z datą śmierci generała, 29 października 1930 roku, zdecydowałem o przekazaniu informacji do Kriegspressequartier ;) . Artykuł opisujący przedsięwzięcie (z pewnymi drobnymi nieścisłościami) ukazał się już w "Głosie Ziemi Cieszyńskiej", a w dniu 21.11 ukaże się wzmianka w cieszyńskich "Wiadomościach Ratuszowych". Oba czasopisma są/będą dostępne w sieci. Poza tym kilka słów o generale oraz renowacji można przeczytać na stronie cmentarze.cieszyn.pl, w zakładce https://cmentarze.cieszyn.pl/dotychczas ... omunalnym/. Na marginesie, zauważycie pewnie, że i tu wkradły się pewne nieścisłości, jak choćby informacja o języku służbowym/pułkowym, czy choćby to, że generał po przejściu w stan spoczynku osiadł w Cieszynie, co wymaga zmiany, ponieważ Artur wraz z małżonką Marią udali się do Wiednia i tam zamieszkali. Błędy postaram się wkrótce poprawić.
z żołnierskim pozdrowieniem !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pudelek

Post autor: Pudelek » 07 lis 2025, 00:28

Tak z ciekawości zastanawiam się, czy rzeczywiście sam pomnik ma ponad 100 lat jak napisali na stronie cmentarza: "Zabytkowa, ponad stuletnia część mogiły, stanowiąca świadectwo pamięci rodziny, zachowana została w niezmienionej formie" czy raczej pochodzi z późniejszego okresu, tak jak tablica?

carolus.primus

Post autor: carolus.primus » 07 lis 2025, 08:02

Być może nie jest to pomnik stuletni, a siedemdziesięciopięcioletni, wykonany dopiero po śmierci Małgorzaty Bobowskiej. Nie ma to, uważam żadnego znaczenia. Tak naprawdę ten pomnik nie znajduje się na liście zabytków, nie ma być może wartości artystycznej, do niedawna nie miał też żadnej wartości historycznej, wynikającej z niewiedzy Cieszyna o pochowanych w nim osobach.

Panowie ! Faktura została zapłacona. Skan do wglądu na stronie zrzutka.pl. Jeszcze raz dziękuję !

Pudelek

Post autor: Pudelek » 07 lis 2025, 10:24

Znaczenia nie ma to żadnego, ale zawsze lubię znać szczegóły i od takich stron jak ta cytowana wymagam rzetelności ;)

Brawo jeszcze raz!

Art

Post autor: Art » 07 lis 2025, 19:25

No, dziwne, że nie podesłałeś odpowiedzi na złożoną przez Ciebie interpelację w sprawie nieprawidłowości we wpisie na cytowanej stronie... No i rozumiem, że wyślesz zdecydowane démarche do tych cmentarników... A w celu dokładnego ustalenia wieku grobu, powinni podać dokładną datę wymurowania grobu, bo od tego dnia (wprowadzenie protokólarne na roboty) trzeba byłoby liczyć datę...
No i to by było na tyle z przodu co i z tyłu...

ODPOWIEDZ