Odznaka oficera artylerii konnej

Buell

Odznaka oficera artylerii konnej

Post autor: Buell » 07 sty 2026, 18:22

Dzień dobry,
chciałbym zwrócić się z prośbą do znawców o identyfikację tej odznaki. Co oznaczała, czy nosiło się ją na mundurze, no i jak wyglądała w całości, bo widać że brakuje jakiegoś łańcuszka czy też mocowania na górze.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
Oczywiście odrobiłem lekcję i przeszukałem Internet i jedyne co wiem, to że czako na odznace wskazuje na przynależność odznaki do oberleutnanta lub leutnanta artylerii konnej c.k. Nic więcej nie udało mi się odnaleźć. Z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ursi

Re: Odznaka oficera artylerii konnej

Post autor: Ursi » 07 sty 2026, 18:30

Coś mi mówi, że to ozdóbka z prywatnego zakupu i być może nie była nawet noszona do munduru.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
— Ursi, Ursich.

Buell

Post autor: Buell » 11 sty 2026, 22:18

Dziękuję. Może ktoś wie coś więcej?

Awatar użytkownika
narcopolo

Post autor: narcopolo » 12 sty 2026, 16:29

Sama odznaka w formie tschako przypomina kappenabzeichen produkowane przez atelier Arkansas z Budapesztu. Być może wykorzystano ja do stworzenia dewizki do zegarka lub innej pamiątkowej zawieszki.
Co do noszenia na mundurze to wykluczyć tego nie można ale jeżeli to ktoś nosił to było jego widzimisię.

johan1968

Post autor: johan1968 » 12 sty 2026, 18:05

narcopolo pisze:
12 sty 2026, 16:29
Sama odznaka w formie tschako przypomina kappenabzeichen produkowane przez atelier Arkansas z Budapesztu. Być może wykorzystano ja do stworzenia dewizki do zegarka lub innej pamiątkowej zawieszki.
Co do noszenia na mundurze to wykluczyć tego nie można ale jeżeli to ktoś nosił to było jego widzimisię.
Sama mądrość w powyższym wpisie.
Nie jarał bym się zbytnio, nie posuwał nazbyt daleko, zwłaszcza w teoriach jakichś - w oparciu o to - NIE-typowe cacuszko- Szanowny Buell.
Nie widywane, NIE noszone.

ODPOWIEDZ