Austro-węgierscy snajperzy

I wojna światowa (1914–1918)
Awatar użytkownika
Albert

Austro-węgierscy snajperzy

Post autor: Albert » 11 wrz 2026, 12:13

Cześć,

Czy spotkaliście się może z jakimś dobrym opisem jak wyglądała kwestia snajperów w armii austro-węgierskiej? Mniej chodzi mi o opis broni (z tym jest łatwiej), bardziej o wspomnienia. Czy znane są jakieś konkretne nazwiska i liczba ofiar danego delikwenta? Może spotkaliście się w jakichś uzasadnieniach odznaczeń? Zaczynam trochę grzebać w temacie. Na pewno austro-węgierscy snajperzy byli jedynymi obok niemieckich, którzy już na początku wojny dysponowali celownikami optycznymi. W związku z praktycznym brakiem snajperów rosyjskich (i prawdopodobnie też w mniejszych nieprzyjacielskich armiach), mieli dużą swobodę działania (Włosi już trochę się stawiali ;) ). Tu mała ciekawostka: https://www.facebook.com/10008150415966 ... 3/?app=fbl

Pozdrawiam serdecznie,
Albert

johan1968

Re: Austro-węgierscy snajperzy

Post autor: johan1968 » 15 wrz 2026, 11:13

No i rozgorzeje, także teraz i tutaj - pewna... "odwieczna dyskusja" ;) . Spór pomiędzy tym, kto to jest snajper, a kto - tylko ? - strzelec wyborowy. Ale ja - jestem zwolennikiem tej dyskusji, i zgadzam się z imperatywem precyzyjnego, na miarę możliwości, rozdzielania tych dwóch, nie w pełni równoważnych terminów i funkcji żołnierskich. Bądźmy wiec precyzyjni. Chodzi Tobie o, pytasz - raczej - o armijnych C.K. strzelców wyborowych - Albercie. Coś-tam mi świta o tym - gdzieś w moich "zakamarkach". Ale niewiele. I dostęp do tego - za "godzinki". I a'propos - może zapytaj o to Kolegę Tomka-"Matkę Stulecia"-na FB, On chyba coś o tym pisał, pokazywał (jeśli znasz/FB-"znasz" Kolegę "Matka" - oczywiście).

Awatar użytkownika
Albert

Post autor: Albert » 15 wrz 2026, 12:38

Dzięki za odpowiedź! Postaram się poszukać czegoś na ten temat w postach Tomka, może także zapytam. Problem ze snajperami/strzelcami wyborowymi I wojny światowej jest taki, że w różnych armiach bardzo różnie ich traktowano i jest ogromna nierówność, jeśli chodzi o informacje. Zdecydowanie najlepiej jest z Brytyjczykami / Australijczykami / Kanadyjczykami, dobrze także z Amerykanami, ale dalej są schody. W ostatnich latach ruszyło się o Niemcach, do niedawna całkowicie anonimowych, ale Rob Schäfer na szczęście zrobił fajny research i coś wreszcie wiadomo (głównie o Bawarczykach). Dalej nędza — poza krótkimi informacjami o używanej broni nie przeczyta się praktycznie o snajperach z innych armii. Prawie żadnych nazwisk, nie mówiąc o liczbach ofiar. Będę starał się trochę pogrzebać w książkach o posiadaczach najwyższych odznaczeń w kilku armiach, może coś znajdę. Na wagę złota są wszelkie wspomnienia, których praktycznie nie ma. Wiadomo — warto rozróżniać snajperów i strzelców wyborowych, ale dla mnie to wobec skromności informacji temat drugorzędny. Powiedzmy, że interesują mnie wybitni strzelcy, głównie ci używający celowników optycznych (ale taki Alvin York podczas swojej słynnej akcji takowego nie posiadał z tego co pamiętam). Królestwo za choćby jedno nazwisko wybitnego strzelca z armii austro-węgierskiej i choć kilka słów o jego służbie ;)

Reluton

Post autor: Reluton » 16 wrz 2026, 10:57

Broni z celownikami optycznymi używali również c-k oficerowie. Z tym, że była to prywata i nie byli oni ani snajperami ani strzelcami wyborowymi. Lakoniczne informacje na ten temat pochodzą m.in. ze wspomnień węgierskiego rotmistrza walczącego na Jabłońcu pod Limanową. Amunicję najprawdopodobniej ogarniać musieli sobie sami bo logistyka raczej nie bawiła się tym dla jednego czy kilku ludzi. Coś tam kojarzę ze wspomnień legionowych, że jakiś oficer węgierski z Landsturmu na „Polskiej Górze” też miał prywatę ale w tym przypadku to z pamięci i trudno było by mi to teraz znaleźć. To nie do końca to czego szukasz ale może się przyda.

Awatar użytkownika
Albert

Post autor: Albert » 16 wrz 2026, 11:13

Dziękuję bardzo, w tym niszowym temacie każda informacja jest cenna!

ODPOWIEDZ