Slajdowisko o cmentarzach 400plus i otaczających Twierdzę Kraków
Re: Slajdowisko o cmentarzach 400plus i otaczających Twierdzę Kraków
To ja jestem sprawcą tej przykrej pomyłki. Cytat z „johann1968” w istocie jest cytatem z mojego postu.
Spokojnie. Poprawiłem w swoim poście.
P. dr. Jana Schuberta ze swej strony bardzo przepraszam.
P. dr. Jana Schuberta ze swej strony bardzo przepraszam.
Z małym opóźnieniem (mam przyczyny, Bóg mi świadkiem, i uczestnicy slajdowiska) chciałem napisać podziękowanie i pozdrowienie dla Forum-Kamaraden, uczestników wypadków tego wtorkowego wieczoru - co NINIEJSZYM czynię !!
A tu patrzę - a kanonada boju artyleryjskiego wstępnego wręcz trwa !
.
Więc trochę z zaskoczeniem, raz jeszcze z przeprosinami za (ZBYT !) późne pozdrowienie dla uczestników- wyrażam Wam wdzięczność za dyskusję, którą tu obserwuję !
KG - dzięki najserdeczniejsze i pokorne !! Za TWÓJ udział inspirujący, za udział w przygotowaniu - wyjaśnienia, uwagi, dyskusję, materiały. Za udział wspierający w trakcie samego spotkania - za uczucie mobilizacji (tremy - TEŻ
) u mnie z powodu obecności speca tej klasy, ale i za poczucie że jest w zasięgu ktoś, kto pomoże, wesprze, podpowie, wyjaśni innym - gdy nędza-prelegent się zapętli, zacuka. I za te wypowiedzi po-spotkaniowe - zarówno TU, jak i na priv - rozwijające, poszerzające, uzupełniające moje wypowiedzi. Dające mi nową porcję wiedzy, i nowe pola do zainteresowań, dociekań.
No - DZIĘKUJĘ !! - już Ty wiesz za co !
A tu patrzę - a kanonada boju artyleryjskiego wstępnego wręcz trwa !

Więc trochę z zaskoczeniem, raz jeszcze z przeprosinami za (ZBYT !) późne pozdrowienie dla uczestników- wyrażam Wam wdzięczność za dyskusję, którą tu obserwuję !
KG - dzięki najserdeczniejsze i pokorne !! Za TWÓJ udział inspirujący, za udział w przygotowaniu - wyjaśnienia, uwagi, dyskusję, materiały. Za udział wspierający w trakcie samego spotkania - za uczucie mobilizacji (tremy - TEŻ

No - DZIĘKUJĘ !! - już Ty wiesz za co !
Ostatnio zmieniony 22 lis 2019, 19:35 przez johan1968, łącznie zmieniany 2 razy.
A Ty się Ursi (Kolego forumowy/i nie-forumowy najbliższy mojemu sercu-jeden z...) nie czepiaj
!
johan1968 nigdzie nazwiska dr. Jana Schuberta nie przekręcił (mam nadzieję - o ile pamiętam)
. Bo wie jak, z niemiecka, się tą godność pisze.
Tym niemniej, profilaktycznie, za całą grupę dyskutującą przepraszam dr. Jana Schuberta, i oczywiście także z tego miejsca najserdeczniej Go pozdrawiam, wyrażając także po raz kolejny najwyższy szacunek dla Jego publikacji.
Krakał - tego co cytowałeś z adnotacją "pisze johan1968" - johan1968 nigdy nie napisał - a szkoda
- (szkoda - bo na takie solidne, głębokie wpisy to za głupi jest i "za cienki w uszach jeszcze"
). Ale i unikam w ten sposób, schodzę z ostrza krytyki za przekręcanie dr. Janowi nazwiska
.

johan1968 nigdzie nazwiska dr. Jana Schuberta nie przekręcił (mam nadzieję - o ile pamiętam)

Tym niemniej, profilaktycznie, za całą grupę dyskutującą przepraszam dr. Jana Schuberta, i oczywiście także z tego miejsca najserdeczniej Go pozdrawiam, wyrażając także po raz kolejny najwyższy szacunek dla Jego publikacji.
Krakał - tego co cytowałeś z adnotacją "pisze johan1968" - johan1968 nigdy nie napisał - a szkoda

Wzmiankowane przez Krakała koszary w Arsenale Królewskim na końcu ul.Grodzkiej nie są - podobnie jak narysowana, będąca tuż obok kamienica Dębno - oznakowane, opisane na tym planie, pomimo że wiele innych obiektów taki militar-forteczny opis na tej mapie zyskało. I są na niej oznakowane obiekty takiej proweniencji, tuż przy-Wawelowe, których Krakał nie wymienia.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zbliżenie kolejne - fragmentowane dla czytelności - bardziej na północ.
Och - od tego powinienem zacząć. Corpus delicti - fotografia pokoju-pracowni Karla Korschanna, z "obwinionym" na czele -i za dr. Janem Schubertem ją tu cytuję.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2019, 14:06 przez johan1968, łącznie zmieniany 1 raz.
Do mojej świadomości dotarła jakiś czas temu informacja, że była w kamienicy Dębno ulokowana GD Fest.Krk (szukam konkretnego źródła skąd - upraszam cierpliwości). W tym samym mniej-więcej czasie, gdy pojawiły się precyzyjne informacje o Karlu Korschannie. Połączyły się w mojej głowie te dwie opowieści, ładnie spasowały. Gdy przeglądam teraz publikację dr. J. Schuberta - to mam ochotę dać sobie kopa i żółtą kartkę. Za ewidentny objaw czytania pobieżnego, bez zrozumienia i zapamiętania, po łebkach. ŻÓŁTA KARTKA ! - przecież J. Schubert dość precyzyjnie opisuje lokalizację kadru i miejsce jego wykonania. ( Skąd mi się - psiakrew - to Dębno - skąd-inąd ładne, intrygujące - wzięło ??! ). Za wprowadzanie w błąd, nieświadome, ale KARYGODNE - przepraszam słuchaczy i patrzaczy.

Ostatnio zmieniony 22 lis 2019, 14:20 przez johan1968, łącznie zmieniany 2 razy.
No - te deskowane ściany barakowej zabudowy nijak nie korespondują z charakterystyką murów kamienicy Dębno.
OK. Dobrze, dobrze BARDZO, że w ferworze dyskusji-komentarza po mojej amatorskiej prezentacji dowiedziałem się tak fajnych, interesujących nowych informacji z obszaru pasjonującej mnie tematyki. Już te "chaszcze za 'Rajskimi' koszarami" trzeba będzie DOKŁADNIE pooglądać

TYLKO - skąd informacje u Autorów, za którymi i ja podążyłem w prezentacji - na temat takiego użytkownika kamienicy Dębno, jak BauAbteilung GD FK ?
Lub - jeśli to błędna "klucha" - to co tam się w odnośnym czasie mieściło ? Kto tę kubaturę użytkował ?
W roku 1893 właścicielem kamienicy Grodzka 71 był niejaki Salomon Izenberg.
CK Oddział Budownictwa Wojskowego jest wymieniany przez H. Rojkowską i W. Niewaldę jako współwłaściciel kamienicy Grodzka 71 pod rokiem 1900. Natomiast w latach 1905 - 1917 włascicielką była niejaka Stanisława Gałecka. Tak więc ck wojsko mogło być teoretycznie współwłaścicielem gdzieś pomiędzy 1893 a 1905, przy czym bardziej prawdopodobne, że okres ten jest raczej ograniczony do lat 1900 - 1905.
Nie udało mi się zidentyfikować żadnej wojskowej instytucji mieszczącej się pod tym adresem. To, że właścicielem był Oddział Budownictwa Wojskowego, nie musi być tożsame z użytkowaniem budynku przez tę instytucję. Fakt, że dom był tylko w części własnością wojska, może wskazywać na to że zakupiono w nim lokale z przeznaczeniem na mieszkania dla oficerów bądź urzędników wojskowych, które potem odsprzedano.
W okresie wojny, znane mi plany (np. Ubersichtsplan uber die nichtfortifikatorische Militarbauobjekte in Krakau und Podgórze, w skrócie tzw. NFMBO, datowany na październik 1916; nie figuruje również w spisie towarzyszącym polskiej mapie Plan Obiektów i Gruntów Wojskowych w Krakowie i okolicy, datowany na 1 lipca 1920) nie identyfikują tego budynku jako własności wojskowej.
Dlatego moim zdaniem jest bardzo mało prawdopodobne, by tam mieściła się pracownia Korschanna.
CK Oddział Budownictwa Wojskowego jest wymieniany przez H. Rojkowską i W. Niewaldę jako współwłaściciel kamienicy Grodzka 71 pod rokiem 1900. Natomiast w latach 1905 - 1917 włascicielką była niejaka Stanisława Gałecka. Tak więc ck wojsko mogło być teoretycznie współwłaścicielem gdzieś pomiędzy 1893 a 1905, przy czym bardziej prawdopodobne, że okres ten jest raczej ograniczony do lat 1900 - 1905.
Nie udało mi się zidentyfikować żadnej wojskowej instytucji mieszczącej się pod tym adresem. To, że właścicielem był Oddział Budownictwa Wojskowego, nie musi być tożsame z użytkowaniem budynku przez tę instytucję. Fakt, że dom był tylko w części własnością wojska, może wskazywać na to że zakupiono w nim lokale z przeznaczeniem na mieszkania dla oficerów bądź urzędników wojskowych, które potem odsprzedano.
W okresie wojny, znane mi plany (np. Ubersichtsplan uber die nichtfortifikatorische Militarbauobjekte in Krakau und Podgórze, w skrócie tzw. NFMBO, datowany na październik 1916; nie figuruje również w spisie towarzyszącym polskiej mapie Plan Obiektów i Gruntów Wojskowych w Krakowie i okolicy, datowany na 1 lipca 1920) nie identyfikują tego budynku jako własności wojskowej.
Dlatego moim zdaniem jest bardzo mało prawdopodobne, by tam mieściła się pracownia Korschanna.