Identyfikacja munduru i stopnia
-
Identyfikacja munduru i stopnia
Witam,
Przesyłam zdjecie mojgo pradziadka. Podejrzewam ze to mundur z 1 WŚ. Proszę o identyfikacje munduru i stopnia. Moze w identyfikacji pomoze czapka i bagnet.
Dziekuję bardzo za pomoc
Przesyłam zdjecie mojgo pradziadka. Podejrzewam ze to mundur z 1 WŚ. Proszę o identyfikacje munduru i stopnia. Moze w identyfikacji pomoze czapka i bagnet.
Dziekuję bardzo za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Identyfikacja munduru i stopnia
To, z ogromnym prawdopodobieństwem, źle Kolega podejrzewa. A i bagnetu żadnego na zdjęciu nie dostrzegam.
Nóż przypomina mi polski nóż bojowy wz 1955 (pewien na 100% nie jestem). Wydaje mi się że zdjęcie zrobiono po 2 wojnie światowej.jarowielki pisze: ↑14 wrz 2020, 15:02Witam,
Dziekuję bardzo za pomoc
Myślę, że to Wojsko Polskie na Wschodzie, więc 1943+
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
-
Znalazłem takie oto zdjęcie i mundur bardzo orzypomina ten pierwszy z 1917 a 1918 co myślicie o tym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uszanka ma wybitnie sowieckie pochodzenie. A na niej jest "kurica". Słabo widoczna ale da się rozpoznać. Skrzydła tą "pticę" zdradzają.
Tak jak Ursi pisze. Wojsko Polskie na Wschodzie.
Tak jak Ursi pisze. Wojsko Polskie na Wschodzie.
Bella qerant alii, tu felix Austria nube
Absolutnie podzielam pogląd Szanownego Kolegi.
Ten - hipotetyczny, "bagnet" - to nóż myśliwski, w typie kindżału. Bardzo użyteczne narzędzie, często i z łatwością adaptowane w tamtych czasach przez osoby, które "awansowały" do statusu żołnierza, absolutnie na miejscu osoby ze zdjęcia zarówno eksponowałbym jego posiadanie, jak i dbał, by go nie stracić.
Muszę jeszcze raz rozproszyć nadzieje Kolegi, ale "jaranie się" tą sylwetką z Ospreya - w tym przypadku nie ma zastosowania. Dwubarwne taśmy na kołnierzu znajomego w kroju płaszcza - to znane w typie polskie post-1919 oznaczenia broni, w typie barw kawaleryjskich.
Tak, że sprawa - poza tematyką Forum.