Kaplica - czy gon...- no, to brzydkie słowo na "g" ?
Re: Kaplica - czy gon...- no, to brzydkie słowo na "g" ?
Myślę, że pora zaapelować do uczestników tej (neo-neo) scholastycznej dysputy o wydanie drukiem jakiejś summa gontinae. Również oferuję pomoc redakcyjną 

Nasze dywagacje przypominają próbę opisania Mona Lizy za pomocą matematycznego wzoru.
Artysta miał łatwiej, wymyślił i nie musiał się zastanawiać.

To dlatego ostatnio miałem tam taki dobry zasięg.

"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"
Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag
Więc chyba i złe od dobrego?"
Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag
W książeczce "Szlakiem bitwy gorlickiej 2 V 1915 r." Autorzy też używają określenia gontyna i dodają nawet wyjaśnienie słowa:
" gontyna-świątynia słowiańska - / Kącina/ - nazwa świątyń na Pomorzu Zachodnim poświadczonych m.in na Rugii, Radogoszczy, Szczecinie i Wołogoszczy, nie miały określonego stylu, pojawiały się pod wpływem chrześcijaństwa."
A.PIecuch.A. Harkawy "Szlakiem bitwy gorlickiej 2 V 1915 r.", Gorlice 1994
" gontyna-świątynia słowiańska - / Kącina/ - nazwa świątyń na Pomorzu Zachodnim poświadczonych m.in na Rugii, Radogoszczy, Szczecinie i Wołogoszczy, nie miały określonego stylu, pojawiały się pod wpływem chrześcijaństwa."
A.PIecuch.A. Harkawy "Szlakiem bitwy gorlickiej 2 V 1915 r.", Gorlice 1994
Raczej - summa anti-gontinae- pro-kapliczkae

Dziękując KG, a i innym Kolegom za dzielne niekiedy nad podziw nawet uczestniczenie w odpowiedzi na moje marudzenie (Trotta - za pomysły z haha-ikonostasem i za termin "duża ramka obrazowa" - masz rozstrzelanie, kasztanami i gumką-majtką !!