Order Białego Sokoła
Re: Order Białego Sokoła
Podczas I wojny światowej przyznano tylko 150 saskich złotych medali. Książka na temat odznaczonych: „Ehrenbuch der Inhaber der sächsischen Goldenen Militär-St.-Heinrichs-Medaille”. Srebrnych medali było 8299. Według moich obliczeń co najmniej 147 spośród 150 posiadaczy złotego medalu otrzymało najpierw srebrny medal. Piszę „co najmniej”, bo niestety lista srebrnych medalistów w książce Rotha jest niepełna, kompletnej chyba nikt nigdy nie opublikował, więc dobre i to.
Fajne odznaczenie - fajnie wizualnie się prezentuje. Złoty medal to niesamowity rarytas, w życiu bym nie kupił ze względu na obawę przed fałszerstwem, nawet gdybym jakimś cudem miał tyle pieniędzy. No, chyba że z oryginalnym kwitem. Natomiast fajnie jest ze srebrnym medalem - znacznie częstszy, ale nadal nie jest pospolity, fałszerstwo raczej nie grozi, a cena do wytrzymania. Gdybym zaczął się bawić w kupowanie niemieckich odznaczeń z I wojny światowej, to to by był mój pierwszy zakup (no, może po pospolitym wirtemberskim srebrnym medalu).
Fajne odznaczenie - fajnie wizualnie się prezentuje. Złoty medal to niesamowity rarytas, w życiu bym nie kupił ze względu na obawę przed fałszerstwem, nawet gdybym jakimś cudem miał tyle pieniędzy. No, chyba że z oryginalnym kwitem. Natomiast fajnie jest ze srebrnym medalem - znacznie częstszy, ale nadal nie jest pospolity, fałszerstwo raczej nie grozi, a cena do wytrzymania. Gdybym zaczął się bawić w kupowanie niemieckich odznaczeń z I wojny światowej, to to by był mój pierwszy zakup (no, może po pospolitym wirtemberskim srebrnym medalu).
Ha! Ciemna masa ze mnie - mam od dawna reprint na półce, bo do oryginału nawet bym się nie zbliżył.
Ze względów finansowych nigdy nie myślałem o kolekcjonowaniu czegokolwiek. Kupuję książki, dużo nawet, swego rodzaju kolekcja, ale użytkowa. Gdyby nie zapis testamentowy znajomego, nie miałbym tych Krzyży Żelaznych z kwitami. Ale to jest nawet w naszym "zasięgu" - choć bez 1813 i 1870 oczywiście. O innych nie myślę, także i ze względu na możliwość fałszerstwa.
Ze względów finansowych nigdy nie myślałem o kolekcjonowaniu czegokolwiek. Kupuję książki, dużo nawet, swego rodzaju kolekcja, ale użytkowa. Gdyby nie zapis testamentowy znajomego, nie miałbym tych Krzyży Żelaznych z kwitami. Ale to jest nawet w naszym "zasięgu" - choć bez 1813 i 1870 oczywiście. O innych nie myślę, także i ze względu na możliwość fałszerstwa.
Też mam od niedawna reprint
Trochę zawiedziony jestem małym formatem i małymi literkami, niektóre strony mniej wyraźnie wydrukowane, a na jednej stronie wręcz lekko ucięty tekst z lewej, no ale ponad dwa razy taniej niż obecnie najtańszy egzemplarz wydania oryginalnego. Jak kiedyś będę miał za dużo pieniędzy, to kupię oryginał
Tymczasem zamówiłem książkę Mosera, podobno jest tam lista złotych medalistów, aczkolwiek jakoby niepełna - się zobaczy.

Tymczasem zamówiłem książkę Mosera, podobno jest tam lista złotych medalistów, aczkolwiek jakoby niepełna - się zobaczy.
O! Proszę zatem o info o złotych medalistach z Wirtembergii.
Tak, format A5, słaba odbitka, cóż, "tania".
Tak, format A5, słaba odbitka, cóż, "tania".
Będę dłubał przy tym temacie 
Odznaczenie wyjątkowe wśród tych najbardziej prestiżowych niemieckich, gdyż przyznawane też oficerom. Wśród 4234 odznaczonych było 1832 oficerów oraz 2402 podoficerów i żołnierzy.

Odznaczenie wyjątkowe wśród tych najbardziej prestiżowych niemieckich, gdyż przyznawane też oficerom. Wśród 4234 odznaczonych było 1832 oficerów oraz 2402 podoficerów i żołnierzy.
Ok! Może jakiś Polak (cudem) wyskoczy... odkąd "mam" Anglika odznaczonego EK to... zaczynam wierzyć w cuda : )
To ciekawe z tym Anglikiem - kiedy i za co?
1870, w świcie Kronprinza, obserwator wojskowy.
Ciekawe. Mnie za to zaskoczyło, że według Militär-Wochenblatt trzech pruskich oficerów dostało 6 sierpnia 1914 r. rosyjskie ordery, 5 dni po wypowiedzeniu wojny Rosji przez Niemcy 

Może z rozpędu poszło... ciekawa ciekawostka.
Nb. kilka nowych wniosków na GTM znalazłem znów dla Legionistów, odrzucone...
Nb. kilka nowych wniosków na GTM znalazłem znów dla Legionistów, odrzucone...